• Latest
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Το αρχαιολογικό έργο στην Απιδέα Βοΐου»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Το αρχαιολογικό έργο στην Απιδέα Βοΐου»

19 Ιουνίου 2023
Κωνσταντινίδης

Παρέμβαση του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για μειωμένες καταβολές από τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση σε αγρότες του Βοΐου.

6 Ιουνίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Πολλαπλά επωφελής και δίκαιη η διατήρηση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, μέσα από την συνέχιση λειτουργίας της ασφαλούς, καθαρής και σύγχρονης Πτολεμαΐδας V»

6 Ιουνίου 2025
Επίσκεψη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη στην Κοζάνη  Μνημόνια Συνεργασίας για ενίσχυση της ασφάλειας και διαχείριση αδέσποτων ζώων

Επίσκεψη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη στην Κοζάνη Μνημόνια Συνεργασίας για ενίσχυση της ασφάλειας και διαχείριση αδέσποτων ζώων

6 Ιουνίου 2025
Γαλατινή: Τουρνουά ποδοσφαίρου 5χ5

Νορβηγία – Ιταλία: Μπαίνουν στο «χορό» οι Ιταλοί

6 Ιουνίου 2025
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Κοζάνης, της Δομής Καινοτομίας Lab40 του Επιμελητηρίου Δράμας και του Cluster Βιοοικονομίας  και  Περιβάλλοντος  Δυτικής  Μακεδονίας (CluBE)

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Κοζάνης, της Δομής Καινοτομίας Lab40 του Επιμελητηρίου Δράμας και του Cluster Βιοοικονομίας  και  Περιβάλλοντος  Δυτικής  Μακεδονίας (CluBE)

6 Ιουνίου 2025
Ευχαριστήριο μήνυμα για τη δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Κοζάνης

Ευχαριστήριο μήνυμα για τη δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Κοζάνης

6 Ιουνίου 2025
Τελετή Βράβευσης Διακριθέντων Αθλητών» από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Τελετή Βράβευσης Διακριθέντων Αθλητών» από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

6 Ιουνίου 2025
Συνάντηση του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Συνάντηση του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

6 Ιουνίου 2025
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Σπάρτακος: Καταστροφικό και επισφαλές το πρόγραμμα περικοπών

5 Ιουνίου 2025
ηλικιωμένοι

Εικόνες ντροπής σε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων – Εντοπίστηκαν ληγμένα τρόφιμα στην κουζίνα

5 Ιουνίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Ηλικιωμένος έπεσε από τις σκάλες μέσα στο σπίτι του και σκοτώθηκε

5 Ιουνίου 2025
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

Τζάνειο: Έκαναν μετάγγιση σε λάθος ασθενή -Υπέστη πολλαπλά εγκεφαλικά 62χρονη, αναζητείται ο βοηθός νοσηλευτής

5 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Το αρχαιολογικό έργο στην Απιδέα Βοΐου»

sierafm by sierafm
19 Ιουνίου 2023
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Το αρχαιολογικό έργο στην Απιδέα Βοΐου»
0
SHARES
118
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Το αρχαιολογικό έργο στην Απιδέα Βοΐου», το πρωί της Δευτέρας 12 Ιουνίου 2023, στην Τοπική Κοινότητα Απιδέας, Δήμου Βοΐου.

Η πρωτοβουλία της δράσης ανήκε στην κ. Ουρανία Τρεμοπούλου-Αυγολούπη, συνταξιούχο Εκπαιδευτικό, με καταγωγή από την εν λόγω κοινότητα, ενώ από πλευράς της Εφορείας την εκδήλωση ανέλαβε ο αρχαιολόγος κ. Κώστας Μοσχάκης.

Στο Δημοτικό Σχολείο της καταπράσινης κοινότητας Απιδέας, σε ένα ζεστό και συγκινησιακό κλίμα, παρουσιάστηκαν από την ανασκαφέα και επίτιμη Προϊσταμένη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη τα αρχαιολογικά δεδομένα της περιοχής του Βοΐου, με επίκεντρο την ανασκαφική έρευνα στη θέση Μπουφάρι και άλλες θέσεις της Απιδέας, κατά τα έτη 1986-1987 και 1992-1994.

Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης των ανασκαφών στην περιοχή και τις προοπτικές προστασίας, ανάδειξης και προβολής του πολιτισμικού αποθέματός της, μέσα κυρίως από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, με παρουσίαση των δεδομένων και των προτάσεων της Εφορείας από την Προϊσταμένη κ. Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη. Όσον αφορά στα βυζαντινά μνημεία έγινε κυρίως αναφορά στο εν εξελίξει πρόγραμμα καταγραφής κειμηλίων και εικόνων, καθώς και άμεσων σωστικών επεμβάσεων συντήρησης, από τον αρχαιολόγο της Εφορείας κ. Θεοχάρη Τσάμπουρα.

Συνοπτικά, για την αρχαιολογική έρευνα στην Απιδέα αναφέρθηκαν τα παρακάτω:

Η περιοχή που σήμερα καταλαμβάνει ο Δήμος Βοΐου είναι η περιοχή της Νότιας Ορεστίδος. Το πλούσιο αρχαιολογικό ανάγλυφο της περιοχής καλύπτει ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα που εκτείνεται από την Παλαιολιθική εποχή έως και τους Βυζαντινούς χρόνους, ενώ αξιοσημείωτα είναι και τα Κάστρα της περιοχής.

Ωστόσο, παρά τον αρχαιολογικό πλούτο που εμφανίζει, με δεκάδες εντοπισμένους αρχαιολογικούς χώρους που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τους μεταβυζαντινούς, κάποιοι από τους οποίους είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, σύμφωνα και με σχετική μελέτη της κ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, έμεινε εν πολλοίς έξω από την ανασκαφική δραστηριότητα της Εφορείας, καθώς αυτή από το 1995 μέχρι σήμερα επικεντρώνεται στην υλοποίηση των μεγάλων σωστικών ανασκαφών στο πλαίσιο των Μεγάλων Δημοσίων Έργων (οδικοί άξονες, λιγνιτωρυχεία ΔΕΗ, Υδροηλεκτρικά έργα και άλλα), ή συνδεδεμένων με έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά).

Μεταξύ των θέσεων που εμφανίζουν ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον είναι και το Μπουφάρι Απιδέας. Η θέση εντοπίστηκε στις αρχές του 20ού αι. από τον Ν. Παπαδάκη, ενώ ανασκάφηκε μερικώς κατά τη δεκαετία του 1930 από τον Α. Κεραμόπουλο, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή. Το 1986 οι θέσεις επανεντοπίστηκαν από την Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, η οποία κήρυξε το Μπουφάρι αρχαιολογικό χώρο το 1987 και διενήργησε ανασκαφική έρευνα την περίοδο 1992- 1994.

Η ανασκαφή έφερε στο φως εκτεταμένο οικοδομικό συγκρότημα των ελληνιστικών χρόνων, κατάλοιπα προγενέστερων εποχών (ύστερη εποχή χαλκού και εποχή σιδήρου) και κτίσματα των βυζαντινών χρόνων. Τα σημαντικότερα από τα ευρήματα των παλιότερων και νεότερων ανασκαφών μπορεί να θαυμάσει κανείς στην έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης.

Ο οικισμός κατέχει μια φυσικά οχυρή θέση καθώς αναπτύσσεται σε διαδοχικά υψώματα τραπεζοειδούς λόφου που τον αγκαλιάζει ο παραπόταμος του Αλιάκµονα, Λεβίνι – Λεμπίνι που ρέει στα ριζά της βόρειας και δυτικής πλευράς και το ρέμα Κρυοπήγαδο που ρέει στα ριζά της ανατολικής πλευράς. Ο ποταμός  Λεµπίνι – Λεβίνι και το κοντινό τοπωνύμιο Λεβίνια, έχουν συνδεθεί από ερευνητές µε τη μυθική πόλη Λεβαία του Ηροδότου.  Ωστόσο, όπως τόνισε η Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, «εάν κανείς θέλει να αναζητήσει ιστορική αλήθεια σε έναν μύθο, θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι στο κείμενο του Ηροδότου, η πόλη Λεβαία τοποθετείται πολύ ψηλότερα στην Άνω Μακεδονία…».  Η ίδια, απορρίπτει διάφορες άλλες απόψεις που την τοποθετούν στην Ημαθία, το Βελβεντό και την Εορδαία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κκ Αθανάσιος, η Αντιδήμαρχος Δήμου Βοΐου κ. Νικολέτα Πάτρα, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Απιδέας κ. Γρηγόρης Τσολόπουλος, ο συγγραφέας κ. Μενέλαος Παπατόλιος, καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγκινητική ήταν η παρουσία των λιγοστών μονίμων κατοίκων της κοινότητας, κάποιοι από τους οποίους υπήρξαν εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές, και το ενδιαφέρον τους για την ιστορία του τόπου τους.

Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

Tags: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Previous Post

Έκλεψε άλογο, αλλά τον έπιασαν

Next Post

Κοζάνη: Συνάντηση με Προέδρους Κοινοτήτων, φίλους της Ενότητας του Λάζαρου Μαλούτα

Next Post
Κοζάνη: Συνάντηση με Προέδρους Κοινοτήτων, φίλους της Ενότητας του Λάζαρου Μαλούτα

Κοζάνη: Συνάντηση με Προέδρους Κοινοτήτων, φίλους της Ενότητας του Λάζαρου Μαλούτα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Παρέμβαση του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για μειωμένες καταβολές από τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση σε αγρότες του Βοΐου.
  • Καλλιόπη Βέττα: «Πολλαπλά επωφελής και δίκαιη η διατήρηση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, μέσα από την συνέχιση λειτουργίας της ασφαλούς, καθαρής και σύγχρονης Πτολεμαΐδας V»
  • Επίσκεψη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη στην Κοζάνη Μνημόνια Συνεργασίας για ενίσχυση της ασφάλειας και διαχείριση αδέσποτων ζώων
  • Νορβηγία – Ιταλία: Μπαίνουν στο «χορό» οι Ιταλοί
  • Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Κοζάνης, της Δομής Καινοτομίας Lab40 του Επιμελητηρίου Δράμας και του Cluster Βιοοικονομίας  και  Περιβάλλοντος  Δυτικής  Μακεδονίας (CluBE)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  2. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  3. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  4. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  5. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr