• Latest
Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ ενάντια στα σχέδια για την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων

Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ ενάντια στα σχέδια για την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων

13 Ιουνίου 2025
Ιερές Ακολουθίες στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σιάτιστας για την εορτή του Οσίου Στυλιανού

Εορτή του Αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στη Σιάτιστα

21 Απριλίου 2026
Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Δευτέρα 27/4

21 Απριλίου 2026
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Νέες ταυτότητες: Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν – Πώς θα γίνεται η έκδοση σε μία εβδομάδα

21 Απριλίου 2026
Ημέρα της Γης – Η ΔΕΗ επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια

Ημέρα της Γης – Η ΔΕΗ επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια

21 Απριλίου 2026
Άρπαξαν από ηλικιωμένη 40.000 ευρώ – Πώς την έπεισαν να αφήσει τα χρήματα στον κάδο απορριμμάτων

Πώς 14χρονος έπεσε θύμα απάτης – Παρέδωσε κοσμήματα αξίας 15.000 ευρώ

21 Απριλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Το έργο μας, μιλά από μόνο του! – Ο απολογισμός των κυριότερων έργων και δράσεων του πρώτου 15νθημέρου του Απριλίου 2026

Δήμος Κοζάνης: Το έργο μας, μιλά από μόνο του! – Ο απολογισμός των κυριότερων έργων και δράσεων του πρώτου 15νθημέρου του Απριλίου 2026

21 Απριλίου 2026
ΣΥΝΤΑΞΗ

Ποιοι μπορούν να «κλειδώσουν» σύνταξη πριν από τα 67 έτη

21 Απριλίου 2026
Στη φυλακή 82χρονος που κρίθηκε ένοχος για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του

Μοίραζε επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τη φυλακή

21 Απριλίου 2026
ΠΑΙΔΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Μάχη στη ΜΕΘ δίνει η 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι σχολείου, εξαιρετικά κρίσιμη η κατάστασή της

21 Απριλίου 2026
παιδι

Εκτός κινδύνου ο 5χρονος από την Κοζάνη – Έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι ενώ έπαιζε σε αυλή σχολείου

21 Απριλίου 2026
Δικαστήριο δικη

Κάθειρξη 10 ετών σε 56χρονο που βίαζε την κόρη του με την οποία είχε αποκτήσει παιδί – Ποινή φυλάκισης δύο ετών και στην ίδια

21 Απριλίου 2026
Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Την Δευτέρα 4/5 συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας

21 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 21 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ ενάντια στα σχέδια για την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων

sierafm by sierafm
13 Ιουνίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ ενάντια στα σχέδια για την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων
0
SHARES
20
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στην Πτολεμαΐδα, ενάντια στα σχέδια για καρκινογόνα καύση απορριμμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, Κώστας Παπαδάκης. Παρέμβαση για τον ρόλο της τοπική διοίκησης στην διαχείριση των απορριμμάτων και την προώθηση των εν λόγω σχεδίων έκανε ο Νόντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ενώ, παρέμβαση για την ανάγκη οργανωμένης απάντησης από το εργατικό – λαϊκό κίνημα ενάντια στην απολιγνιτοποίηση και την καρκινογόνα καύση έκανε ο Νίκος Γεωργακόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ. Ακολούθησαν ερωτήσεις σχετικά με το θέμα, με τον Κώστα Παπαδάκη να δίνει αναλυτικές απαντήσεις για τις θέσεις του Κόμματος.

Ο Κώστας Παπαδάκης ανέφερε ότι «το ΚΚΕ βάζει στο επίκεντρο το ζήτημα της καύσης απορριμμάτων και του πολύ επικίνδυνου για το λαό σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη για την Πτολεμαΐδα και την ευρύτερη περιοχή, συνολικά για όλη τη χώρα. Ωστόσο, αυτή δεν αποτελεί μια ξεκομμένη εξέλιξη. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου  αντιλαϊκού σχεδίου που ήδη βλέπει ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας κι όχι μόνο, να ξεδιπλώνεται και να μετρά βαριές  απώλειες.

Το ΚΚΕ είχε αμφισβητήσει κι αποκαλύψει από την πρώτη στιγμή τις διακηρύξεις της ΕΕ και των εκάστοτε  κυβερνήσεων  ΝΔ τώρα πριν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη», τη «δίκαιη» όπως έλεγαν μετάβαση τη λεγόμενη «κυκλική οικονομία» της ΕΕ που όλοι τους από κοινού προώθησαν πίνοντας νερό στο όνομα της.

Είναι όλοι αυτοί  που έσκιζαν τα ιμάτια τους για  να βρεθεί η μία ή  άλλη «πράσινη» τεχνολογία κάνοντας μας μάθημα για …λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα  και σήμερα είναι οι ίδιοι  που  προωθούν με όλους τους τρόπους τη λεγόμενη πολεμική οικονομία ,τον νο1 παράγοντα όχι μόνο μαζικής εξόντωσης λαών αλλά και ισοπεδωτικής καταστροφής του περιβάλλοντος».

Στην συνέχεια, με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα, κατέρριψε μια σειρά μύθους που διαχέουν όσοι προωθούν τα σχέδια για την καύση απορριμμάτων.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα υγείας (καρκινοπάθειες,  λευχαιμίες, νεοπλάσματα, αναπνευστική χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.α ) που προκαλούνται από την έκλυση μιας σειράς τοξικών ουσιών (διοξίνες, φουράνια, ιπτάμενη τέφρα κ.ά.) και στην διαχρονική απόκρυψη των επιδημιολογικών ερευνών για τις συνέπειες της καύσης.

Εκτενής αναφορά έγινε για την πείρα άλλων χωρών της ΕΕ που τις παρουσιάζουν ως πρότυπα καύσης. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στις χώρες αυτές της ΕΕ πρότυπο της κατά τα άλλα «πράσινης» ανάπτυξης όπως  μας λένε με κομπασμό οι εγχώριοι «παπαγάλοι» της υπάρχει το παράδειγμα του Copenhill στη Κοπεγχάγη, μια μονάδα καύσης σκουπιδιών που διαθέτει … τεχνητή πίστα σκι και τείχος αναρρίχησης  για το λαό της περιοχής. Πρόκειται για τα γνωστά αντισταθμιστικά καθρεφτάκια για ιθαγενείς που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με τις τοπικαρχές «δωρίζουν» στο λαό  2 μαζί… με τον καρκίνο. Βλέπετε ο Σύλλογος Μηχανικών της Δανίας δεν… θαμπώθηκε καθόλου από αυτά και με ανακοίνωση του προειδοποίησε για τις προφανείς επιζήμιες επιπτώσεις της μόλυνσης στο έδαφος, το  υπέδαφος και τα  ύδατα στην Κοπεγχάγη».

Επίσης, τόνισε ότι σε μια σειρά χώρες υπάρχουν αντιδράσεις για την καύση απορριμμάτων: «Μας ρωτούν επίσης πονηρά που αλλού στην Ευρώπη διαμαρτύρονται  για την εγκατάσταση  μονάδων καύσης; Τους απαντάμε ότι μόλις αυτές τις μέρες στο Ivris sur Seine της Γαλλίας  στα προάστια του Παρισιού, δημοσιεύτηκαν αποκαλύψεις για μολυσμένα αυγά,  κοτόπουλα αλλά και χλωρίδα με ουσίες από το εργοστάσιο καύσης   ενώ σύλλογοι γονέων από τα σχολεία της περιοχής σε επιστολή διαμαρτυρίας τους αναρωτιούνται  « Είναι τελικά επικίνδυνο να μεγαλώνεις τα παιδιά σου στο Ιβρυ». Στο  Ιλ-ντε-Φρανς του Παρισιού έχει επισημανθεί αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας από καρκίνο, ιδίως του πνεύμονα, στο Val-de-Marne και στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού. Επίσης φέτος στη Βρετανία  πραγματοποιούνται  κινητοποιήσεις που έχουν μπλοκάρει τη λειτουργία μονάδων καύσης απορριμμάτων, κι άλλων μονάδων που σχεδιάζονται σε περιοχές όπως στο  Dorset, Wiltshire, Cambridgeshire,  West Yorkshire, στο Teesside κ.α Κι αυτά παρά την ενοχή  αποσιώπηση  από ΕΕ, κυβερνήσεις, τοπικές αρχές, ΜΜΕ».

Τέλος, ανέπτυξε διεξοδικά την πρόταση του ΚΚΕ για την διαχείριση των απορριμμάτων στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, του σοσιαλισμού. Ανέφερε: «Αναδεικνύεται ότι μόνο με σε μια οικονομία χωρίς επιχειρηματικό κέρδος και μονοπώλια , χωρίς εκμετάλλευση κι εκμεταλλευτές, αυτή δηλαδή της  εργατικής εξουσίας  ο λαός μπορεί να χαράξει τις  προτεραιότητές του για τα δικά του συμφέροντα, την προστασία του περιβάλλοντος, της ασφάλειας των εργαζομένων, της υγείας των κατοίκων. Να αναπτύξει ισόρροπα όλες τις εγχώριες πηγές ενέργειας (λιγνίτης, γεωθερμία, υδρογονάνθρακες, ΑΠΕ κα). με προστασία του περιβάλλοντος. Προωθώντας την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων και μεθόδων έχοντας απαλλαγή από το κριτήριο του κέρδους και του κόστους οφέλους. Ταυτόχρονα αλλάζει, γίνεται ενεργός ο ρόλος των εργαζομένων στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων. Απελευθερώνεται η δημιουργική πρωτοβουλία των πολλών και καταργείται ο ζυγός της μισθωτής σκλαβιάς. Αξιοποιείται και αναβαθμίζεται η επιστημονική έρευνα και η διεπιστημονική συνεργασία για να προβλεφθούν και να καλυφθούν έγκαιρα οι μελλοντικές ανάγκες».

Κλείνοντας, τόνισε: «Απέναντι στα  επικίνδυνα για το λαό σχέδια τους απαιτείται ξεσηκωμός. Δεν υπάρχει καλός και κακός καρκίνος, λίγος ή πολύς, πιστοποιημένος ή μη. Οι τεχνολογικές μέθοδοι μπορούν και πρέπει να υπηρετούν τα συμφέροντα και την υγεία του λαού κι όχι με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος να τα υπονομεύουν, να στρέφονται εναντίον τους. Δεν παίζουμε με την υγεία των παιδιών μας και τη δικιά μας. Μπαίνουμε αποφασιστικά μπροστά  για να εμποδίσουμε το έγκλημα, για να μην γίνει η περιοχή μας χαβούζα, για να ζήσουν τα παιδιά μας όπως αρμόζει στο 21ο αιώνα».

Ο Νόντας Στολτίδης ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των τοπικών αρχών που όλα τα χρόνια έβαλαν πλάτη για την εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων (πχ. ΣΔΙΤ ΔΙΑΔΥΜΑ – ΕΠΑΔΥΜ). Επίσης, ανέδειξε τον ρόλο που επιχειρείται να παίξει η ΔΙΑΔΥΜΑ στα σχέδια καύσης. Ενώ, αποκάλυψε τον ιδιαίτερο ρόλο που επιχειρεί να παίξει η σοσιαλδημοκρατία και μέσω της τοπικής διοίκησης για να «απονευρωθούν» οι αγώνες του λαού, δηλαδή για να εγκλωβιστεί όλη η συζήτηση «στο που θα γίνει η χωροθέτηση της μονάδας», στην «απουσία διαβούλευσης», στο ότι δήθεν «θα υπάρχουν αυστηροί όροι αν εμπλακεί η τοπική διοίκηση και η ΔΙΑΔΥΜΑ» κ.ά.

Ο Νίκος Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στην προωθούμενη «απολιγνιτοποίηση» και τις συνέπειές της, ενώ επισήμανε πως στον σχεδιασμό αυτό εντάσσεται και η προωθούμενη καύση απορριμμάτων. Επισήμανε ότι το ταξικό εργατικό κίνημα της περιοχής έχει ανοίξει μέτωπο στην καύση από την αρχή που διακινούνταν τα εν λόγω σενάρια, με δεδομένο το επενδυτικό ενδιαφέρον ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Σημείωσε: «Δεν ξεκινάμε επομένως από το μηδέν, δεν έχουμε όμως χρόνο για χάσιμο. Πρέπει άμεσα οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους και στους φορείς του κινήματος να διεκδικήσουν: να μην κλείσουν τα ορυχεία και οι ΑΗΣ. Όχι στην καρκινογόνο καύση απορριμμάτων. Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για το λαό».

Tags: ΕΚΔΗΛΩΣΗΚΚΕ
Previous Post

Παράδοση νέου κωπηλατικού σκάφους στον Ναυτικό Όμιλο Μαυροχωρίου, παρουσία Περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη.

Next Post

Εορτασμός της «Ημέρας των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας»

Next Post
Εορτασμός της «Ημέρας των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας»

Εορτασμός της «Ημέρας των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Εορτή του Αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στη Σιάτιστα
  • Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Δευτέρα 27/4
  • Νέες ταυτότητες: Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν – Πώς θα γίνεται η έκδοση σε μία εβδομάδα
  • Ημέρα της Γης – Η ΔΕΗ επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια
  • Πώς 14χρονος έπεσε θύμα απάτης – Παρέδωσε κοσμήματα αξίας 15.000 ευρώ

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr