Σειρά κρίσιμων θεμάτων και αιτημάτων για τον Δήμο Γρεβενών έθεσε ο Δήμαρχος κ. Κυριάκος Ταταρίδης, κατά τη διάρκεια της διήμερης καθόδου των εννέα Δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας στην Αθήνα και των συναντήσεών τους με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, υπουργούς και υφυπουργούς.
Αναλυτικότερα, τα αιτήματα-προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Ταταρίδης ήταν τα εξής:
1. Στον κ. Δαβάκη, Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, την συνεχή και αδιάκοπη λειτουργία του Κέντρου Νεοσυλλέκτων με την προσθήκη 2 ακόμη Λόχων με 120 νεοσύλλεκτους έκαστος. Ο κ. Υφυπουργός είπε πως θα το εξετάσει και σε νέα συνάντηση ενός με δύο μηνών θα απαντήσει.
2. Στον κ. Παπασταύρου, Υπουργό Ενέργειας και κ. Τσάφο, Υφυπουργό, έθεσε τα εξής:
α) Τα αντισταθμιστικά οφέλη που πρέπει να επανεκτιμηθούν για τις υδροηλεκτρικές μονάδες που λειτουργούν στον Δήμο Γρεβενών, καθώς και για τις Α.Π.Ε. Τονίστηκε ότι, από πλευράς Δήμου επιτρέπονται εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών μόνο στην ανατολική πλευρά του Δήμου (Μπούρινος) και μόνο σε άγονες εκτάσεις. Οι ανεμογεννήτριες απαγορεύονται «δια ροπάλου» σε όλο τον Δήμο.
β) Την δωρεάν σύνδεση του φυσικού αερίου για τους δημότες Γρεβενών, όπως έγινε στον Δ. Φλώρινας.
γ) Την ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων του Δήμου, ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους. Η ΔΕΥΑΓ είναι από τις πρώτες ΔΕΥΑ που κατέθεσε σχετική μελέτη για την ένταξη στο σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
δ) Την αναγκαιότητα οδικού ηλεκτροφωτισμού σε έναν «σκοτεινό Δήμο».
ε) Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των δημοτικών κτιρίων με την ίδρυση δημοτικής ενεργειακής κοινότητας.
στ) Την ενεργειακή αναβάθμιση 4 Δημοτικών κτιρίων.
3. Στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Χατζηδάκη τα παρακάτω:
α) Παρουσία και του κ. Κοντογεώργη Υπουργό παρά του Πρωθυπουργού, έθεσε την αναγκαιότητα για τροπολογία Νόμου για την είσπραξη σε χρήμα των υπόχρεων για την επέκταση του σχεδίου πόλης των Γρεβενών.
β) Την υπογραφή της αλλαγής χρήσης του οικοπέδου του Πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής για την ανέγερση του Εθνικού Παλαιοντολογικού Κέντρου.
γ) Την παρέμβαση του Αντιπροέδρου για την αντιμετώπιση του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος, την επιδότηση εγκατάστασης του φυσικού αερίου και τα ανταποδοτικά των υδροηλεκτρικών μονάδων και των ΑΠΕ ως «τοπικό πόρο», γιατί τα Γρεβενά είναι τόπος παραγωγής ενέργειας.
4. Στον Υπουργό Οικονομίας κ. Πιερρακάκη, στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Παπαθανάση και στον Διοικητή ΣΔΑΜ κ. Καλλίρη έθεσε:
α) Την ένταξη έργων για τον Δήμο Γρεβενών, μετά την ενημέρωσή από μέρους τους για νέο πρόγραμμα για την Δυτική Μακεδονία ύψους 186 εκ. ευρώ μέσω του ΕΠΑ ΔΑΜ καθώς και την προώθηση των έργων του «ΠΥΛΩΝΑ 3» ύψους 111 εκ. ευρώ, την πιθανή εκπόνηση νέου χρηματοδοτικού προγράμματος αποκλειστικά για Δήμους, στο πρότυπο του «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 250 εκ. ευρώ.
β) Την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την εξαγορά από ιδιώτες συνολικής έκτασης 560 στρεμμάτων στη θέση «Πολτσάρι». για την δημιουργία ΒΙΟΠΑ.
γ) Την πλήρη χρηματοδότηση για την δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου «Στεργιάδη».
δ) Νέο ειδικό πρόγραμμα για την μορφολογική – αισθητική αναβάθμιση των παραδοσιακών ορεινών οικισμών, με επιδότηση 100%.
5) Στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Θεοδωρiκάκο έθεσε:
α) Την αναγκαιότητα της δημιουργίας ΒΙΟΠΑ και την συμβολή του στην έγκριση χρηματοδότησης του έργου, τονίζοντας ότι ο Δήμος Γρεβενών είναι ο μοναδικός που δεν διαθέτει ΒΙΟΠΑ ή ΒΙΠΕ.
β) Την εξίσωση του Αναπτυξιακού νόμου για τον Τουρισμό με αυτόν των υπολοίπων επενδύσεων, για την αντιμετώπιση της δραματικής μείωσης των διαθέσιμων κλινών του Δ. Γρεβενών από 1670 σε 240.
γ) Την εξασφάλιση της συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας KIEFER με τον ανάδοχο του Χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας, ώστε να υπάρξουν τα αναγκαία κεφάλαια για την υλοποίηση των έργων και την ομαλή λειτουργία του.
δ) Την ένταξη όλων των επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο για τον Δήμο Γρεβενών, όπου υπήρξε η δέσμευση του Υπουργού.
6) Από την Υπουργό Εργασίας κ. Κεραμέως ζήτησε:
α) 500 θέσεις επιπλέον αυτών που έχουν ήδη δοθεί μέσω προγράμματος 55+ από ΔΥΠΑ για την Δυτική Μακεδονία, με πλήρη οικονομική κάλυψη από το Υπουργείο, καθώς και προγράμματος 1000 ατόμων ΑΜΕΑ της ΔΥΠΑ αποκλειστικά για την Δυτική Μακεδονία, κοινά αιτήματα με τους υπόλοιπους Δημάρχους.
β) Πλήρης χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των Εργατικών Κατοικίων
Με δήλωσή του, αμέσως μετά τη λήξη των συναντήσεων, ο κ. Ταταρίδης τόνισε τα εξής:
«Ως Δήμαρχος Γρεβενών οφείλω να σημειώσω την εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση όλων των Δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας από όλους τους Υπουργούς συγκριτικά με την προηγούμενη επίσκεψη στον Πρωθυπουργό. Το κλίμα ήταν θερμό και φιλόξενο και δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους Δημάρχους να τοποθετηθούν αναλυτικά.
Περιμένουμε, φυσικά, τις τελικές αποφάσεις για να κρίνουμε και τα αποτελέσματα στο σύνολό τους».