Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα στη χώρα, με τους ειδικούς να κρούουν συναγερμό για την επιδείνωση της πανδημίας.
Τα μέλη της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό θεωρούν σχεδόν βέβαιη τη λήψη νέων μέτρων πριν τον Δεκαπενταύγουστο, εφόσον η αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων συνεχιστεί.
Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σήμερα 6/8
Αφενός, οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας – το οποίο θα περιλαμβάνει αυξημένες εισαγωγές στη ΜΕΘ, αύξηση των διασωληνώσεων και αύξηση των θανάτων – αφετέρου πολλοί εξ αυτών εκτιμούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο απειλεί άμεσα την Ελλάδα.
Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή αναφορά του καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιου Σκουτέλη πως «αν το πράγμα ξεφύγει, δε μαζεύεται», ενώ αντίστοιχη παραδοχή υπήρξε και από πλευράς του Σωτήρη Τσιόδρα την Τρίτη.
«Ιδιαίτερα μας ανησυχεί το ότι ο γνωστός δείκτης R0 έχει ανεβεί στη μονάδα, που είναι κακό», πρόσθεσε ο κ. Σκουτέλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο R0 «θα πρέπει να πέσει κατεπειγόντως», καθώς «αν ανεβεί κι άλλο τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα». «Ήταν 0,4 πριν δυο εβδομάδες», θύμισε, κάτι «που σημαίνει πως υπάρχει συνεχής δραστηριότητα της επιδημίας».
Ο Νίκος Σύψας σημείωσε από την πλευρά του πως μπήκαμε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, στην οποία πρέπει να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για να ελεγχθεί ο κορονοϊός και ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να μειωθεί το όριο των καλεσμένων σε εκδηλώσεις όπως οι γάμοι (στα 100 άτομξα μέχρι σήμερα). Το μέλος της Επιτροπής αναφέρθηκε με χθεσινές δηλώσεις του και στην ανάγκη να μη γίνουν λιτανείες λόγω των επρχόμενων θρησκευτικών εορτών, επικαλούμενος το ευρύτερο πλαίσιο και τις συστλασεις για αποφυγή καταστάσεων συγχρωτισμού.
Ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής επίσης εξέφρασε «έντονη ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων» στον απόηχο της ανακοίνωσης 124 νέων περιστατικών την Τετάρτη κα έκανε λόγο για «αρκετές συρροές», δηλαδή «γεγονότα που προκάλεσαν εστίες υπερμετάδοσης (σ.σ. όπως οι γάμοι)». Μάλιστα, τα κρούσματα των τελευταιών 24ώρων «φαίνεται να έχουν μεγάλη γεωγραφική διασπορά», όπως είπε.
Την ίδια ώρα στελέχη και αξιωματούχοι της κυβέρνησης υπογραμμίζουν πως μελετώνται όλα τα μέτρα – πλην της γενικής καραντίνας – ακόμη κι εκείνα που προς ώρας θεωρούνται πρόωρα όπως την αποστολή SMS για μετακίνηση σε συγκεκριμένη περιοχή ή για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.
Στο τραπέζι βρίσκεται, φυσικά, και η αυστηροποίηση των ελέγχων αναφορικά με το υπάρχον πλαίσιο, με έμφαση σε μπαρ, εστίαση, πλοία και ΜΜΜ όπου η κατάσταση δε θεωρείται η καλύτερη.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα άλλωστε πως «κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση. Και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε». Εξάλλου, ο κ. Πέτσας προανήγγειλε «μέτρα για την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων» στα ΜΜΜ της πρωτεύουσας, ενώ έκανε λόγο και για «μια μάχη η οποία δεν θα κριθεί οριστικά παρά μόνον όταν βρεθεί εμβόλιο».
Ενδεικτική των επόμενων κινήσεων πολιτείας και ειδικών αναμένεται να είναι πάντως και η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ – με την γραπτή ενημέρωση να έρχεται συχνά αρκετά μετά τις 18:00 – καθώς η επί τα χείρω μεταβολή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας δεν κρίνει μόνο την καθημερινότητα μας τον Αύγουστο αλλά και τον Σεπτέμβρη, όπου θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για σειρά δύσκολων ζητημάτων, όπως το άνοιγμα των σχολείων.
Σημειώνεται πως ο κορονοϊός τις τελευταίες ώρες«έπληξε» παραπάνω από 15 διαφορετικές περιοχές της χώρας φτάνοντας ακόμη και σε νοσοκομεία, δομή προσφύγων και στρατόπεδα.
4.973 κρούσματα και 210 νεκροί
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη η Ελλάδα κατέγραψε ιδιαίτερο αυξημένο αριθμό κρουσμάτων (124), τα οποία «κατανέμονται», αναλυτικά, ως εξής:
- 15 επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 9 είναι εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
- 22 κρούσματα βρέθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- 22 στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, δύο συνδέονται με το κρούσμα στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με το γάμο στους Αμπελοκήπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 1 στην Αρκαδία
- 1 στη Δράμα
- 2 στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης
- 18 στον Έβρο, όλα συνδεόμενα με το γάμο της Αλεξανδρούπολης
- 2 στην Ημαθία
- 8 στην Καβάλα, συνδεόμενα με το cluster στην κρεατοβιομηχανία
- 8 στη Λάρισα, από τα οποία τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική και ένα είναι στενή επαφή τους
- 6 στη Μαγνησία, από τα οποία τα 4 συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβίκειου στο Βόλο και το ένα συνδέεται με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη
- 1 στην Πιερία,
- 1 στην Καστοριά,
- 1 στην Κέρκυρα,
- 2 στην Κοζάνη,
- 1 στις Κυκλάδες,
- 1 στην Πέλλα,
- 2 στη Χαλκιδική,
- 1 στα Χανιά.
Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 4.973, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες. Τα 1349 (27.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 2479 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επιπρόσθετα, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, κατά την ίδια έκθεση του ΕΟΔΥ, κατεγράφη ακόμη ένα θύμα της Covid-19, ενώ το σύνολο των θανάτων άγγιξε τους 210 συνολικά στη χώρα. 67 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πηγή:iEidiseis.gr