Η εκρηκτική διασπορά των κρουσμάτων φαίνεται πως οδηγεί την κυβέρνηση στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων που θα αφορούν εμβολιασμούς και εστίαση και μάλιστα ακόμα και πριν την γιορτή των Θεοφανείων.
Η εκτίναξη της θετικότητας της μετάλλαξης Όμικρον και οι προβλέψεις για δραματική αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την πίεση που υφίσταται σταθερά το ΕΣΥ, φαίνεται να έχει επηρεάσει τους ειδικούς, οι οποίοι προσανατολίζονται στη λήψη νέων πιο αυστηρών μέτρων που θα αφορούν εμβολιασμένους και μη.
Αναλυτικά τα μέτρα που εξετάζονται:
Σχολεία
Το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει κυβέρνηση και ειδικούς στην αυγή του νέου έτους είναι τα σχολεία.
Μέσα στην εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ», ανέφερε.
Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να προηγηθεί rapid αντί για self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και να γίνονται περισσότερα self test εβδομαδιαίως.
Επιπλέον έχει συζητηθεί και η αλλαγή του κανόνα 50% +1 σε 40%+1 θετικά κρούσματα για να κλείσει ένα τμήμα, αν και κάποιοι εκ των επιστημόνων ζητούν να κατέβει ακόμη πιο χαμηλά ο πήχυς.
Σημειώνεται ότι επιστήμονες ζητούν να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων κατά μία εβδομάδα, ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερη εξάπλωση του κορονοϊού.
Εστίαση
Αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων συζητείται και η απαγόρευση των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς, ανοιχτούς χώρους της εστίασης.
Στο τραπέζι και η πρόταση για περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης από τις 24.00 που είναι σήμερα, στις 23.00 ή ακόμα και στις 22.00, αλλά και η μείωση της χωρητικότητας στα καταστήματα εστίασης, δηλαδή λιγότεροι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο.
Εμβολιασμός
Παράλληλα εξετάζεται επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με το επικρατέστερο σενάριο είναι τα κριτήρια να είναι ηλικιακά και να κατέβει ο πήχυς από τα 60 έτη που είναι σήμερα, στα 50.
Ακόμη, συζητείται η καθιέρωση 7μηνης ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά και τη δεύτερη δόση, για όλους τους πολίτες. ‘Έτσι, όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μέσα στο διάστημα αυτό, θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα χάνει κάθε προνόμιο του εμβολιασμένου.
Το «plan b» της κυβέρνησης θα εφαρμοστεί σε περίπτωση νέας εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων τις αμέσως επόμενες ημέρες ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί σε ισχύ πριν την γιορτή των Θεοφανείων όπου πάλι αναμένεται μεγάλη κινητικότητα των πολιτών.
Πηγή: dikaiologitika.gr