• Latest
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Νέες ρυθμίσεις για την εξόφληση οφειλών προς τους δήμους – Τι αλλάζει

26 Σεπτεμβρίου 2024
ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Σιάτιστα λόγω βλάβης

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Γαλατινή τη Δευτέρα

14 Σεπτεμβρίου 2025
Κατάμεστο το Θέατρο στην ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Σερβίων

Κατάμεστο το Θέατρο στην ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Σερβίων

14 Σεπτεμβρίου 2025
Διεθνής διάκριση για το Δημοτικό σχολείο Τσοτυλίου

Διεθνής διάκριση για το Δημοτικό σχολείο Τσοτυλίου

14 Σεπτεμβρίου 2025
βοτανα, μπαχαρικα

Αυτά τα βότανα ηρεμούν το έντερο και ανακουφίζουν το πεπτικό

14 Σεπτεμβρίου 2025
Καύσιμα: Έρχονται αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης- Πόσο θα κοστίσει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τι θα ισχύσει για τους δικαιούχους και τα ποσά

14 Σεπτεμβρίου 2025
Κέρδισε το λόττο τέσσερις φορές – Σκίζουν τα… διπλώματα οι μαθηματικοί

Αλλάζουν τα ευρώ – Οι δύο θεματικές για τα νέα χαρτονομίσματα, το χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία τους και η Μαρία Κάλλας

14 Σεπτεμβρίου 2025
Εξοικονομώ

Νέο «Εξοικονομώ»: Ποια προγράμματα θα τεθούν σε ισχύ το 2026 – Όλες οι νέες πληροφορίες

14 Σεπτεμβρίου 2025
Ένας κρυμμένος θησαυρός ανακαλύφθηκε στη μέση του πουθενά – Η συλλογή νομισμάτων 2.300 ετών που συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο

Ένας κρυμμένος θησαυρός ανακαλύφθηκε στη μέση του πουθενά – Η συλλογή νομισμάτων 2.300 ετών που συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο

14 Σεπτεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Άγνωστοι άρπαξαν τάματα μεγάλης αξίας από ιερή εικόνα – Αναζητούνται από τις αρχές

14 Σεπτεμβρίου 2025
ΖΕΥΓΑΡΙ, ΦΙΛΙ,

Ανήλικη εκδιδόταν μέσω εφαρμογής του ίντερνετ – Σύλληψη ενός 30χρονου

14 Σεπτεμβρίου 2025
Το νέο φωτοβολταϊκό έργο της Principia στην Κοζάνη δίνει νέα ώθηση στην ενεργειακή μετάβαση

Γαλατινή: Εντός διετίας έτοιμα προς λειτουργία τα 500 MW της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αντισταθμιστικά μέτρα για τους κατοίκους σύμφωνα με υο ρεπορτάζ!

13 Σεπτεμβρίου 2025
απατη

Καστοριά: Οι απατεώνες άρπαξαν 14.700 ευρώ. Πέντε άτομα στο κόλπο

13 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Νέες ρυθμίσεις για την εξόφληση οφειλών προς τους δήμους – Τι αλλάζει

sierafm by sierafm
26 Σεπτεμβρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», το οποίο περιλαμβάνει τις νέες ρυθμίσεις για την εξόφληση οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης αυτών των οφειλών σε δόσεις για όσους χρωστούν, με ευνοϊκότερους όρους για τα ευάλωτα φυσικά πρόσωπα. Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται, αφενός, η διευκόλυνση των οφειλετών προς τους δήμους μέσω της εισαγωγής της δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών τους και, αφετέρου, η βελτίωση της εισπραξιμότητας των οφειλών αυτών, με άμεσο στόχο την ενίσχυση της οικονομικής κατάστασης των δήμων.

Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι οι οφειλέτες, ειδικά τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τα κριτήρια των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, θα μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές τους σε δόσεις με απαλλαγή, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Στις περιπτώσεις που η οφειλή αφορά αναγκαστική εκτέλεση, προβλέπεται αναστολή της διαδικασίας αυτής, εφόσον ο οφειλέτης εξυπηρετεί τη ρύθμιση.

Στους οφειλέτες με συνολικό χρέος προς τους δήμους άνω των 10.000 ευρώ δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν. 4738/2020, γεγονός που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της αποπληρωμής και στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των οφειλών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), ενισχύοντας έτσι την οικονομική βιωσιμότητα των δήμων.

Επιπλέον, η προτεινόμενη ρύθμιση επιλύει νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τις δημοτικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους που έχουν προβεί στη λύση και εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεών τους να ανακτήσουν τα ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί για την επίτευξη των στόχων αυτών των επιχειρήσεων, χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις, εφόσον κατά τη λήξη της εκκαθάρισης δεν υπήρχαν οφειλές σε τρίτους. Η ρύθμιση αυτή αίρει και ερμηνευτικές δυσκολίες των σχετικών διατάξεων του άρθρου 276 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που αφορούσαν τις φορολογικές απαλλαγές και ατέλειες.

Τέλος, προβλέπεται ο συμψηφισμός των οφειλών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) με εκείνες των δήμων, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας, με στόχο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Τέλος παρεπιδημούντων: Ποιοι Δήμοι βγαίνουν κερδισμένοι – Παραδείγματα

Τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου επιβολής του τέλους παρεπιδημούντων, το οποίο παραμένει αμετάβλητο εδώ και 50 χρόνια επιφέρει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) που κατατέθηκε χθες στη Βουλ.

Το σχέδιο νόμου προωθεί μια δικαιότερη αναπροσαρμογή του τέλους παρεπιδημούντων, δίνοντας τη δυνατότητα στους δήμους να επιλέξουν το ποσοστό επιβολής μεταξύ 0,5% και 0,75%. Αυτό επιτρέπει στους δήμους να προσαρμόσουν το τέλος ανάλογα με τις τοπικές υποδομές και τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, ένας δήμος μπορεί να αυξήσει το ποσοστό στο 0,75%, εάν κρίνει ότι μια συγκεκριμένη περιοχή ή κατηγορία επιχειρήσεων επιβαρύνει περισσότερο τις τοπικές υποδομές.

Επιπλέον, ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει και το τέλος επί της χρήσης φυσικών ιαματικών πηγών, το οποίο είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια. Το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων επιβάλλεται σε διάφορες κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων και καταστημάτων και αποδίδεται ως έσοδο στους ΟΤΑ, ενώ το ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη οποιασδήποτε δαπάνης. Οι δήμοι έχουν επίσης τη δυνατότητα να προσαρμόσουν το τέλος ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των υποδομών τους, ενώ προβλέπεται και ειδική ρύθμιση για την επιβολή τέλους στις φυσικές ιαματικές πηγές.

Για παράδειγμα, ένας δήμος με αυξημένο τουρισμό και υψηλή επισκεψιμότητα, όπως η Σαντορίνη, μπορεί να επιλέξει να αυξήσει το τέλος παρεπιδημούντων από 0,5% σε 0,75%. Αυτή η προσαρμογή θα επιτρέψει στον δήμο να καλύψει το αυξημένο κόστος συντήρησης των υποδομών του λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών και της πίεσης στις τοπικές υπηρεσίες, όπως η αποκομιδή απορριμμάτων, η διαχείριση ύδρευσης και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Αντίστοιχα, σε περιοχές με φυσικές ιαματικές πηγές, όπως τα Λουτρά Πόζαρ, δίνεται η δυνατότητα επιβολής τέλους έως και 15% στη χρήση των πηγών αυτών. Ο δήμος Αλμωπίας, που διαχειρίζεται τις ιαματικές πηγές, μπορεί να επιλέξει να εφαρμόσει το ανώτατο τέλος ώστε να ενισχύσει τα έσοδά του, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των υποδομών και των παροχών της περιοχής, όπως η συντήρηση των δρόμων που οδηγούν στις πηγές ή η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τους επισκέπτες.

Τέλος, για περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη διαχείριση του μαζικού τουρισμού, όπως η Μύκονος ή η Ρόδος, οι δήμοι μπορούν να διαφοροποιήσουν το τέλος ανάλογα με την περιοχή ή την κατηγορία των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, μπορεί να επιβληθεί υψηλότερο τέλος σε επιχειρήσεις εστίασης ή διασκέδασης σε τουριστικές ζώνες, όπου η επιβάρυνση στις δημοτικές υπηρεσίες είναι μεγαλύτερη. Έτσι, τα καταστήματα εστίασης στη Χώρα της Μυκόνου θα μπορούσαν να επιβαρύνονται με υψηλότερο τέλος σε σχέση με αυτά που βρίσκονται σε μικρότερα χωριά.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: δημοιεξόφλησηρυθμίσεις οφειλών
Previous Post

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ποιοι δικαιούνται το επίδομα – Πρεμιέρα με χαμηλότερες τιμές και επιδοτήσεις

Next Post

Αρρυθμία – διακοπή υδροδότησης στην Τ.Κ Γαλατινής

Next Post
ΔΕΥΑΒ

Αρρυθμία - διακοπή υδροδότησης στην Τ.Κ Γαλατινής

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Γαλατινή τη Δευτέρα
  • Κατάμεστο το Θέατρο στην ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Σερβίων
  • Διεθνής διάκριση για το Δημοτικό σχολείο Τσοτυλίου
  • Αυτά τα βότανα ηρεμούν το έντερο και ανακουφίζουν το πεπτικό
  • Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τι θα ισχύσει για τους δικαιούχους και τα ποσά

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr