Αλλαγές σε self και rapid test αποκάλυψε έμμεσα ο Θάνος Πλεύρης ο οποίος δήλωσε οτι τα τεστ πια θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένα.
Την μείωση των self test στα σχολεία από δύο που είναι τώρα, σε ένα, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κι ενώ η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει αυτή την ώρα έχοντας στην ατζέντα της και αυτό το ζήτημα.
«Αυτό για το οποίο συνεδριάζουν οι ειδικοί στην Επιτροπή είναι να παραμείνουν τα τεστ στα σχολεία, αλλά μπορούμε να γυρίσουμε από τα δύο στο ένα self test την εβδομάδα», σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, «αυτό που επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ότι το testing πρέπει να παραμείνει» και η Ελλάδα είναι από τις χώρες που βρίσκονται πολύ ψηλά, «απλώς έχουμε αποφασίσει να το κάνουμε πιο στοχευμένο».
«Οι οδηγίες οι οποίες δίνονται είναι ότι όταν υπάρχει υπέρμεταδοτικότητα του ιού, τα τεστ θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένα και θα πρέπει να εστιάσουμε στην παρακολούθηση του κατά πόσο έχουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» πρόσθεσε.
Πού απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων
Σε ό,τι αφορά την άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού παρατήρησε πως παρά την αύξηση δεν παρατηρείται επιβάρυνση στο ΕΣΥ. «Πράγματι, υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων και εκτιμάται ότι στηρίζεται σε δυο παράγοντες. Πρώτον, ότι αρχίζει να επικρατεί σιγά-σιγά η υπομετάλλαξη της ‘Όμικρον’ που είναι πιο μεταδοτική και δεύτερον, ότι πλέον κατά βάση, όπως γνωρίζετε, σχεδόν το σύνολο των μέτρων που συνδέονται με την διασκέδαση έχουν αρθεί» ανέφερε.
Εκτίμησε πάντως πως αυτή η άνοδος φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κάνει το «πλατό» της. Επισήμανε επιπλέον πως «παρά την αύξηση των κρουσμάτων μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση στις νοσηλείες και ο δείκτης των διασωληνωμένων συνεχώς βαίνει μειούμενος».
Σχετικά με τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θανάτους είπε πως «η εικόνα ότι 16.000 ασθενείς χρειάζονταν ΜΕΘ και δεν είχαν πρόσβαση, είναι ψευδής». «Παρόλο που αυτή τη στιγμή έχουμε 300 κενές κλίνες ΜΕΘ-Covid, εχθές τα 2/3 των ασθενών που απεβίωσαν ήταν εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας επειδή με βάση ιατρικά κριτήρια δεν συνίστατο ούτε η διασωλήνωση, ούτε η εισαγωγή τους σε ΜΕΘ» επισήμανε.
«Δεν πεθαίνουν όλοι σε κλίνη Εντατικής Θεραπείας. Όχι γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση, αλλά γιατί δεν πληρούν όλοι οι ασθενείς τις προϋποθέσεις, είτε να διασωληνωθούν, είτε να μπουν σε ΜΕΘ» πρόσθεσε.
Άλλαγές στα self και rapid test
Στην ουσία αυτό που αναμένεται να ισχύσει είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορονοϊού η οποία αναμένεται να κορυφωθεί λίγο μετά το Πάσχα να φέρει όπως όλα δείχνουν αλλαγές στον τρόπο και το μοντέλο που ακολουθείται στους ελέγχους του κορονοϊού.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες τα τεστ που γίνονται με ευθύνη ή με τις οδηγίες της πολιτείας σήμερα να περιοριστούν κυρίως σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γι’ αυτό και ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για στοχευμένο testing.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα γίνονται έλεγχοι με ευθύνη της πολιτείας σε ασυμπτωματικούς, ούτε θα υποχρεούνται σε τεστ τα άτομα αυτά για να συμμετέχουν σε δραστηριότητες.
Το μοντέλο αυτό του testing που αφορά μόνο τους συμπτωματικούς ακολουθεί ήδη η πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Εσθονία, η Ουγγαρία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ η Εσθονία προκρίνει τους εργαστηριακούς ελέγχους σε συμπτωματικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Υπενθυμίζεται οτι παλαιότερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, είχε κάνει πάλι λόγο για μία νέα λογική όπου οι διαγνωστικοί έλεγχοι θα γίνονται πιο στοχευμένα.
«Είμαστε κοντά στην αλλαγή του τρόπου μέτρησης των κρουσμάτων, αλλά αυτό θα γίνει σε ένα χρονικό περιθώριο όπου θα έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια».
Πηγή: dikaiologitika.gr