Το esos δημοσιεύει κατ’ Αποκλειστικότητα την πρόταση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας Γ. Δάσιου, την οποία παρουσίασε στους Πρυτάνεις
Ειδικότερα ο Γιώργος Δάσιος εισηγείται:
α) Διατήρηση του αδιάβλητου.
β) Ενίσχυση της αξιοπιστίας ως προς την ουσία της εξέτασης.
γ) Συνυπολογισμός της επίδοσης στο Λύκειο.
δ) Εκτόνωση του άγχους των υποψηφίων.
Διαδικασία (Σε ό,τι ακολουθεί, οι αριθμητικές ενδείξεις είναι μόνον συμβολικές).
Α) Επιλέγονται 9 κύρια μαθήματα του Λυκείου :
1) Νέα Ελληνικά
2) Αρχαία Ελληνικά
3) Λογοτεχνία
4) Ιστορία
5) Μαθηματικά
6) Φυσική
7) Χημεία
8) Βιολογία
9) Πληροφορική
Β) Μετά το τέλος της Α’ Λυκείου, όποιος επιθυμεί, διαγωνίζεται πανελλαδικά σε 3 από τα 9 μαθήματα της δικής του επιλογής, π.χ. στα μαθήματα Α1, Α2, Α3 και λαμβάνει τους βαθμούς α1, α2, α3 αντίστοιχα.
Γ) Η διαδικασία Β) επαναλαμβάνεται και στο τέλος της Β’ Λυκείου με άλλα 3 μαθήματα διαφορετικά των Α1, Α2, Α3, π.χ. Β1, Β2, Β3 και λαμβάνει τους βαθμούς β1, β2, β3.
Δ) Μετά τη Γ’ Λυκείου διαγωνίζεται στα 3 εναπομείναντα μαθήματα Γ1, Γ2, Γ3 και λαμβάνει τους βαθμούς γ1, γ2, γ3.
Ε) Οι εξετάσεις των σταδίων Β), Γ), Δ) διενεργούνται πανελλαδικά με θέματα από τράπεζα θεμάτων που περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον 1000 θέματα ανά μάθημα.
Τα ονόματα των μαθητών θα είναι καλυμμένα ( όπως στις Πανελλαδικές Εξετάσεις) και τα γραπτά θα διορθώνονται από σχολική μονάδα διαφορετική από εκείνη της φοίτησης του μαθητή.
Ζ) Από τις εξετάσεις των εδαφίων Β), Γ), Δ) εξάγονται οι ακόλουθοι 3 μέσοι όροι
στους οποίους δίνεται μια βαρύτητα π.χ.
Έτσι προκύπτει ένας διαβαθμισμένος μέσος όρος
Η) Ως καλή ιδέα , ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, θεωρεί να λαμβάνεται υπόψη και η βαθμολογία του Λυκείου με τον εξής τρόπο:
Για καθέναν από τους γραπτούς βαθμούς α1, α2, α3, β1, β2, β3, γ1, γ2, γ3 να εξάγεται ένας τελικός βαθμός από τον μέσον όρο του πανελλαδικά γραπτού διαγωνίσματος και του βαθμού που έχει πάρει ο μαθητής στο Λύκειο στο ίδιο μάθημα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ τους.
Ο βαθμός του Λυκείου δεν θα μειώνει ποτέ τον πανελλαδικά αποκτημένο γραπτό βαθμό.
Για παράδειγμα. Αυτή η διαφορά να μην υπερβαίνει τις 3 μονάδες στην κλίμακα του 20.
παράδειγμα 1.
γραπτός βαθμός 13
βαθμός Λυκείου 15
τελικός βαθμός 14
παράδειγμα 2.
γραπτός βαθμός 16
βαθμός Λυκείου χ<16
τελικός βαθμός 16
παράδειγμα 3. γ
γραπτός βαθμός 12
βαθμός Λυκείου 18
τελικός βαθμός 12
Αυτή η διαδικασία συνεπάγεται τη δημιουργία ενός τελικού μέσου όρου
Μ
μεταξύ πανελλαδικώς γραπτών εξετάσεων και αντίστοιχων Λυκειακών επιδόσεων.
Θ) Ο αριθμός 𝚳 εμπεριέχει την επίδοση του μαθητή κατά τα 3 έτη του Λυκείου και μπορεί να αποτελέσει ένα μέρος των απαιτήσεων για την εισαγωγή του σε πανεπιστήμιο.
π.χ. θα μπορούσε να είναι ένα ποσοστό 20% της συνολικής του βαθμολογίας, με το 80% να είναι η επίδοσή του στα άλλα 4 μαθήματα στα οποία θα εξετασθεί πανελλαδικά, όπως ήδη συμβαίνει.
Πλεονεκτήματα.
α) Ο υποψήφιος ασχολείται με όλα τα κύρια μαθήματα του Λυκείου και όχι μόνον με 4.
β) Ο υποψήφιος εξοικειώνεται με τις εξετάσεις, γεγονός που εκτονώνει το άγχος των τελικών εξετάσεων.
γ) Αναζωογονείται η Λυκειακή Εκπαίδευση.
δ) Με την ελεγχόμενη συμμετοχή των Λυκειακών βαθμών στον τελικό μέσον όρο κάθε μαθήματος θα ελεγχθεί και η αντικειμενικότητα των προφορικών βαθμών, καθώς αν οι λυκειακοί βαθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι δεν θα λαμβάνονται υπόψη. Έτσι, οι καθηγητές δεν θα δέχονται πιέσεις για ψηλές βαθμολογίες. Το παρελθόν έχει αποδείξει ότι ο απλός συνυπολογισμός των προφορικών βαθμών του Λυκείου δεν διαφοροποιεί τους μαθητές γιατί παρουσιάστηκαν όλοι με βαθμολογίες στην περιοχή του 20, γεγονός που ακύρωσε το μέτρο. Επιπλέον, αυτή η απόφαση δημιούργησε πληθωρισμό στις βαθμολογίες μέχρι και σήμερα.
Πιθανό μειονέκτημα.
Ως πιθανό μειονέκτημα ο Γ. Δάσιος Θεωρεί όι η πληθώρα εξετάσεων, αν και οδηγεί σε ψυχολογική εκτόνωση του συστήματος., οι λίγες εξετάσεις συνεπάγονται αβεβαιότητα και άγχος.
Αποκλειστικό Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σιακαβάρας