Τα σημάδια της κούρασης είναι λίγο ή πολύ αναμενόμενα και συνηθισμένα έπειτα από μία έντονη μέρα ή μία δύσκολη εβδομάδα. Όταν, όμως, επιμένουν και μας ταλαιπωρούν για πολύ καιρό, τότε κάτι δεν πάει καλά!
Εάν, λοιπόν, δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί, ακόμα κι αν έχει προηγηθεί ένα χαλαρό και ήρεμο σαββατοκύριακο, δώστε βάση στις διατροφικές σας συνήθειες, την σωματική σας άσκηση και τις διακοπές σας! Δείτε ποιες βιταμίνες ενδέχεται να λείπουν από τον οργανισμό σας και φροντίστε να τις αναπληρώσετε.
Τι είναι η κόπωση
Η κόπωση δεν αφορά τις μέρες του μήνα ή του χρόνου που, λόγω διάφορων ιδιαίτερων συνθηκών, μπορεί να αισθανόμαστε πολύ κουρασμένοι ή εξαντλημένοι. Η κόπωση έχει να κάνει περισσότερο με τις υπόλοιπες μέρες, όταν, δηλαδή, δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό ή ιδιαίτερα κοπιαστικό, αλλά εξακολουθούμε να νιώθουμε αδυναμία και να έχουμε κακή διάθεση. Μάλιστα, όταν αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται, τότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια κόπωση.
Η έλλειψη ποιων βιταμινών προκαλεί κόπωση
Οι διατροφικές συνήθειες είναι μείζονος σημασίας για την καλή κατάσταση του οργανισμού αλλά και της ψυχολογίας μας. Δείτε, λοιπόν, τι προκαλεί η έλλειψη κάθε βιταμίνης και προσπαθήστε να την αναπληρώσετε.
Έλλειψη σιδήρου: Αδυναμία, εκνευρισμός, δυσκολία στη συγκέντρωση
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η έλλειψη σιδήρου είναι από τα μεγαλύτερα διατροφικά προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο!. Δεν χρειάζεται να έχεις αναιμία για να σε επηρεάσει η έλλειψή του. Όταν αυτό το μεταλλικό στοιχείο δεν υπάρχει σε επάρκεια στον οργανισμό μας, παρατηρείται έντονη αδυναμία, κακή διάθεση και αδυναμία συγκέντρωσης. Στα παιδιά, πέφτει η σχολική τους απόδοση και μειώνονται οι αντοχές τους, ενώ οι ενήλικες δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά στη δουλειά και τις υποχρεώσεις τους.
Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να σας δείξει τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας. Οι τροφές που εμπεριέχουν σίδηρο είναι οι εξής:
Έλλειψη βιταμίνης D: Έντονη κόπωση, μειωμένο ανοσοποιητικό
Η βιταμίνη D είναι μία σημαντική βιταμίνη για τις γυναίκες αφού, εκτός από τον περιορισμό της κόπωσης, ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα και διατηρεί τα οστά δυνατά. Επίσης, περιορίζει τις φλεγμονές, αυξάνει τις κινήσεις των μυών και συμβάλλει στην μείωση του συνδρόμου της χρόνιας κόπωσης.
Μερικές από τις σημαντικές τροφές που εμπεριέχουν βιταμίνη D είναι ο σολομός, ο τόνος, ο κρόκος αυγού , το γάλα, το πορτοκάλι ή τα δημητριακά. Το σημαντικότερο, δε, είναι πως τη συγκεκριμένη βιταμίνη μπορείτε να την συλλέξετε από τον ήλιο! 15 λεπτά την ημέρα στο φως του ήλιου, είναι αρκετά.
Έλλειψη μαγνησίου: ναυτία, αδυναμία, έλλειψη όρεξης για φαγητό
Το μαγνήσιο αποτελεί βασικό παράγοντα ενέργειας για τον οργανισμό. Όταν δεν λαμβάνεται αρκετό μαγνήσιο, παρατηρείται ναυτία, αδυναμία, μούδιασμα στα άκρα και έλλειψη όρεξης για φαγητό. Μειώνει αποδεδειγμένα τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εμφράγματος και διαβήτη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να είναι πιο ανθεκτικό απέναντι σε παθογόνους εισβολείς.
Οι πιο πλούσιες τροφές σε μαγνήσιο είναι οι ξηροί καρποί, το καλαμπόκι και ο αρακάς.
Έλλειψη βιταμινών B: κόπωση, κατάθλιψη, απώλεια μυϊκής μάζας
Το σύμπλεγμα βιταμινών Β (Β1, Β6, Β12) είναι πολύ σημαντικό καθώς το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από έλλειψη κάποιας από τις παραπάνω 3 βιταμίνες. Η έλλειψή τους ενδέχεται να προκαλέσει κόπωση, κατάθλιψη, απώλεια μυϊκής μάζας και απώλεια όρεξη για φαγητό.
Η βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη ρυθμίζει το νευρικό σύστημα και τον μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα.
Η βιταμίνη Β6 ελέγχει την όρεξη και μεταβολίζει το λίπος.
Η βιταμίνη Β12 προλαμβάνει την κατάθλιψη και τη χρόνια κόπωση. Περισσότερες πληροφορίες για την Β12 μπορείτε να βρείτε εδώ.
Το σύμπλεγμα βιταμινών Β εμπεριέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα αβγά και τα ψάρια. Εάν είστε χορτοφάγος, μπορείτε να τρώτε ενισχυμένα δημητριακά και τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγιά.
Επιπλέον καθημερινές συνήθειες που προκαλούν κόπωση
Εάν δεν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι που προκαλούν αδυναμία (χρήση αντισταμινικών ή αντιιδρωτικών, ακτινοβολίες, άγχος, έντονη στεναχώρια, κ.τ.λ), τότε οι πιθανότεροι λόγοι που νιώθετε κούραση, εκτός από την έλλειψη βιταμινών, ενδεχομένως να σχετίζονται και με κάποιες επιπλέον «κακές» καθημερινές σας συνήθειες:
- δεν γυμνάζεστε αρκετά
- κοιμάστε αργά και ξυπνάτε νωρίς
- πίνετε πολύ καφέ ή αλκοόλ
- καταναλώνετε πολύ ζάχαρη
- δεν κάνετε διακοπές διαρκείας
Πηγή:mama365.gr