Σε μεγάλο ασθενή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξελίσσεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, µε αποτέλεσμα να «νοσούν» και οι τσέπες των ασφαλισμένων, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τις επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς, ειδικά αυτήν την περίοδο που θερίζει η γρίπη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ”ΕΘΝΟΣ”, τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στους οικογενειακούς γιατρούς, που είναι διαθέσιμοι µέσω του ΕΟΠΥΥ για τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους, συνεχίζουν να είναι απογοητευτικά.
Σε όλη την Ελλάδα το σύνολο των ιδιωτών γιατρών που έχουν συµβληθεί ως οικογενειακοί γιατροί µε τον ΕΟΠΥΥ (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι) δεν ξεπερνούν τους 700. Χαρακτηριστικό είναι το ότι σε μια εποχή που θερίζουν οι ιώσεις και η γρίπη και οι περισσότεροι γονείς έχουν ανάγκη να βρουν έναν γιατρό για να τον επισκεφθούν δωρεάν για τα παιδιά τους, σε όλη τη χώρα υπάρχουν συνολικά 27 νομοί που δεν διαθέτουν κανέναν ιδιώτη συμβεβλημένο οικογενειακό γιατρό-παιδίατρο.
Την ίδια ώρα, 11 νομοί της χώρας είναι μόλις µε έναν παιδίατρο, που βέβαια δεν επαρκεί για να εξετάσει τους χιλιάδες κατοίκους δωρεάν, αφού κάθε παιδίατρος μπορεί να αναλάβει μέχρι 1.500 παιδιά.
Και η κατάσταση όμως για τους ενηλίκους δεν είναι καλύτερη, καθώς 10 νομοί είναι χωρίς κανέναν συμβεβλημένο οικογενειακό γιατρό-παθολόγο, ενώ άλλοι 10 νομοί διαθέτουν μόλις από έναν.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Καστοριάς και Κέρκυρας δεν διαθέτουν απολύτως κανέναν οικογενειακό παιδίατρο.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι όταν αρρωσταίνουν ειδικά μέσα στον χειμώνα τα παιδιά, οι γονείς θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά την επίσκεψη στον γιατρό, που μπορεί να τους κοστίσει ακόμη και 50 ευρώ, αναλόγως της χρέωσης του κάθε επαγγελματία- ιδιώτη
Και είναι χαρακτηριστικό ότι µόνο στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας που δεν διαθέτει κανέναν παιδίατρο του ΕΟΠΥΥ για δωρεάν επισκέψεις, ζουν περίπου 210.800 κάτοικοι, μεταξύ αυτών φυσικά και χιλιάδες παιδιά. Αντίστοιχα, στην Αρκαδία το σύνολο των κατοίκων του Νομού είναι περίπου 86.000, όπου επίσης δεν υπάρχει συμβεβλημένος παιδίατρος ούτε για δείγμα.
Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι οι 7 στους 10 παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι από τους 2.000 που ήταν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι συμβεβλημένοι µε τον ΕΟΠΥΥ, δεν δέχτηκαν τη νέα σύμβαση που τους πρότεινε το υπουργείο Υγείας, µε συνέπεια σήμερα να υπάρχουν μόλις 700 συμβεβλημένοι. «Το 65% των 2.000 συμβεβλημένων παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων δεν δέχθηκαν τους όρους της νέας σύμβασης του οικογενειακού γιατρού µε τον ΕΟΠΥΥ. Με τη διακοπή των συµβάσεων των 200 επισκέψεων στις 31/07/2018, χάθηκαν 1,5 εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις, που επιβάρυναν έκτοτε τις τσέπες των πολιτών» εξηγεί στο «Έθνος» η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).