Μπορεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης να «ξεδίπλωσε» στη Ρουμανία τα σχέδια ανάπτυξης της επιχείρησης τα οποία περιλαμβάνουν επενδύσεις 2,5 δις ευρώ για την επόμενη τριετία, ταυτόχρονα όμως ανάλογη πρόοδος σημειώνεται και στην Ελλάδα, δεδομένου ότι τα έργα που έχουν δρομολογηθεί μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.
Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από τις πρόσφατες συμφωνίες για τα σχήματα χρηματοδότησης των δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία «Φοίβη» και «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο» συνολικής ισχύος 1 GW, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε εντός του 2025 να έχουν ολοκληρωθεί.
Έργο «Φοίβη»
Το νέο φωτοβολταϊκό έργο «Φοίβη» εγκατεστημένης ισχύος 550MWp θα αναπτυχθεί στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα. Απαρτίζεται από τρείς διαφορετικές υποπεριοχές συνολικής έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων στις οποίες πρόκειται να εγκατασταθούν περίπου 950.000 Φ/Β πλαίσια bifacial τεχνολογίας. Για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα εγκατασταθούν σε ιχνηλάτες μονού άξονα (trackers).
Μετά την αποπεράτωση και τη σύνδεση με το σύστημα, η παραγωγή του Φ/Β Σταθμού αναμένεται να φτάνει την 1 ΤWh, ενέργεια που αντιστοιχεί στις ανάγκες περίπου 200.000 νοικοκυριών και που πρόκειται να καλύψει σχεδόν το 2,5% της εγχώριας παραγωγής ενέργειας. Παράλληλα, με τη λειτουργία του σταθμού αποτρέπεται η εκπομπή 550 kt CO2 ετησίως. Πρόκειται για ένα από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Ευρώπη.
Το project… κλείδωσε μετά την πρόσφατη συμφωνία που «έκλεισε» η ΔΕΗ με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς για τη χρηματοδότηση του.
Η κοινοπρακτική χρηματοδότηση για τη «Φοίβη Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε.», που αποτελεί θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ύψους 294,4 εκατ. ευρώ, με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους 184 εκατ. ευρώ, από πόρους του ΤΑΑ, και με συγχρηματοδότηση ύψους 110,4 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς. Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων ορίστηκε η Τράπεζα Πειραιώς και Διαχειριστής Πληρωμών ορίστηκε η Τράπεζα Eurobank. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου της «Φοίβη» ύψους 73,6 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2025.
«Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο»
Το δεύτερο project που «έκλεισε» έχει την επωνυμία «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο» και υλοποιείται μέσω της κοινής εταιρείας τους ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή ΑΕ, στην οποία συμμετέχουν η RWE Renewables Europe & Australia (51%) και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (49%).
Το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό έργο είναι το τελευταίο του χαρτοφυλακίου των 940 MWp (870 MWac) του Αμυνταίου, το οποίο εισέρχεται τώρα στη φάση της κατασκευής.
Αναλυτικότερα, το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο» (ομάδα έργου III) συνολικής ισχύος περίπου 450 MWp (432 MWac) βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου.
O συνολικός προϋπολογισμός της μονάδας ανέρχεται σε 255,4 εκατ. ευρώ και ήδη έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 127,7 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα χρηματοδοτηθούν με τραπεζικό δανεισμό ύψους 76,6 εκατ. ευρώ, κατ’ αναλογία από τις τράπεζες Alpha Bank ΑΕ, Eurobank ΑΕ και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, καθώς και από ίδια κεφάλαια ύψους 51,1 εκατ. ευρώ.
Οι εργασίες κατασκευής έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, ενώ η λειτουργία του αναμένεται μέχρι το τέλος του 2025.
Τα σχέδια της ΔΕΗ για τη Ρουμανία
Παρουσιάζοντας στη Ρουμανία τα πλάνα της ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, εξήγησε ότι χτίζει γερές βάσεις στη ΝΑ Ευρώπη.
Τα περισσότερα χρήματα από τα 2,5 δις ευρώ στην επόμενη τριετία, θα δαπανηθούν στις ΑΠΕ όπου η ΔΕΗ έχει χαράξει μια στρατηγική ισχυρής ανάπτυξης με έργα 1,5 GW ενώ πρόσθετα κεφάλαια θα διατεθούν για την ενίσχυση του δικτύου της αλλά και για την ανάπτυξη σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς.
Μιλώντας από το βήμα του ZF Power Summit, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην σημασία που αποδίδει η ΔΕΗ στη νέα θυγατρική της, επισημαίνοντας ότι «η Ρουμανία αποτελεί βασικό μέρος του στρατηγικού μας πλάνου. Για το λόγο αυτό σχεδιάζουμε να επενδύσουμε σημαντικά σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς στη Ρουμανία και κυρίως σε νέα καθαρή δυναμικότητα και να εκσυγχρονίσουμε και να ψηφιοποιήσουμε περαιτέρω τα δίκτυα, καθιστώντας τα πιο αποδοτικά, σταθερά και ανθεκτικά ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της ενεργειακής μας μετάβασης».