• Latest
πυρηνικη εκρηξη

Ξεπουλάνε τα χάπια ιωδίου στην Ευρώπη, υπό τον φόβο νέου Τσέρνομπιλ – Τι είναι, πώς δρουν στον οργανισμό

6 Μαρτίου 2022
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Αποχαιρετισμός στον Διονύση Σαββόπουλο

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Αποχαιρετισμός στον Διονύση Σαββόπουλο

22 Οκτωβρίου 2025
1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας:  Παρουσίαση της ταινίας «Άγιος Δημήτριος, Ο Πολιούχος της Σιάτιστας»

1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας: Παρουσίαση της ταινίας «Άγιος Δημήτριος, Ο Πολιούχος της Σιάτιστας»

22 Οκτωβρίου 2025
Νέο Πρυτανικό Σχήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Νέο Πρυτανικό Σχήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

22 Οκτωβρίου 2025
Ξεκίνησε η διάθεση καυσόξυλων στα ορεινά χωριά του Βοΐου

Ξεκίνησε η διάθεση καυσόξυλων στα ορεινά χωριά του Βοΐου

22 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Σερβίων: Πρόγραμμα εορτασμού Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου

Γιορτή των Κατηχητικών Συνάξεων της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο και στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

22 Οκτωβρίου 2025
Όταν κάνω βάρη, παίρνω κιλά – Γιατί αυξάνεται το βάρος μετά την άσκηση και τι σημαίνει

Όταν κάνω βάρη, παίρνω κιλά – Γιατί αυξάνεται το βάρος μετά την άσκηση και τι σημαίνει

22 Οκτωβρίου 2025
Γενέθλια για τον Δήμαρχο Βοΐου Χρήστο Ζευκλή. Η τούρτα των υπαλλήλων

Γενέθλια για τον Δήμαρχο Βοΐου Χρήστο Ζευκλή. Η τούρτα των υπαλλήλων

22 Οκτωβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Nα αρθεί η αδικία για τους διοικητικούς εργαζόμενους στα Σωφρονιστικά Καταστήματα και τα Ιδρύματα Αγωγής Ανηλίκων»

22 Οκτωβρίου 2025
καρκινος

Δήμος Γρεβενών: Περίπατος Ευαισθητοποίησης για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού στα Γρεβενά

22 Οκτωβρίου 2025
Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Σιάτιστα στον κεντρικό δρόμο

Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Σιάτιστα στον κεντρικό δρόμο

22 Οκτωβρίου 2025
E-Waste Day 2025: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Αποβλήτων σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

E-Waste Day 2025: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Αποβλήτων σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

22 Οκτωβρίου 2025
Το πλέον ώριμο project καύσης σκουπιδιών στην Ελλάδα η νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

Το πόρισμα από την Ομάδα Εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτ. Μακεδονίας γιά το φλέγον Θέμα της μεταφοράς και καύσης των σκουπιδιών της μισής Ελλάδος στην Κοζάνη

22 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ξεπουλάνε τα χάπια ιωδίου στην Ευρώπη, υπό τον φόβο νέου Τσέρνομπιλ – Τι είναι, πώς δρουν στον οργανισμό

sierafm by sierafm
6 Μαρτίου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
πυρηνικη εκρηξη
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Εξαντλούνται τα αποθέματα ιωδίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς πανικόβλητοι Ευρωπαίοι πολίτες σπεύδουν να παραλάβουν ταμπλέτες ιωδίου υπό το φόβο ενός πυρηνικού ατυχήματος στη σκιά του Πολέμου στην Ουκρανία. Πότε συστήνεται η λήψη ιωδίου.

Το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στην κεντρική Ουκρανία, χτυπήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ευτυχώς, όμως, δεν υπήρξε απελευθέρωση ραδιενεργού υλικού σύμφωνα με την ανακοίνωση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

«Ουκρανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον ΔΟΑΕ ότι ένα βλήμα κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε πλήξει ένα κτίριο εκπαίδευσης κοντά σε μία από τις μονάδες αντιδραστήρων του εργοστασίου, προκαλώντας τοπική πυρκαγιά που αργότερα έσβησε. Τα συστήματα ασφαλείας των έξι αντιδραστήρων του εργοστασίου δεν είχαν επηρεαστεί και δεν υπήρξε απελευθέρωση ραδιενεργού υλικού» ανέφερε η ανακοίνωση.

Πανικός από ευρωπαίους πολίτες – Έσπευσαν να παραλάβουν ταμπλέτες ιωδίου

Σύμφωνα με το News4health.gr, Το περιστατικό αυτό και η κυκλοφορία της είδησης προκάλεσε πανικό στους Ευρωπαϊους πολίτες, οι οποίοι έσπευσαν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν ταμπλέτες ιωδίου. Ακόμα και πριν το χτύπημα στο πυρηνικό εργοστάσια, η ζήτηση για χάπια ιωδίου είχε αυξηθεί κατακόρυφα σε όλη την Ευρώπη λόγω των φόβων για μία ραδιενεργή έκθεση από κάποια πυρηνική επίθεση η ατύχημα.

«Τις τελευταίες έξι ημέρες τα βουλγαρικά φαρμακεία πούλησαν τόσο [ιώδιο] όσο πουλάνε σε ένα χρόνο», δήλωσε ο Νικολάι Κοστόφ, πρόεδρος της Ένωσης Φαρμακείων. «Σε μερικά φαρμακεία έχουν ήδη εξαντληθεί. Έχουμε παραγγείλει νέες ποσότητες αλλά φοβάμαι ότι δεν θα διαρκέσουν πολύ».

«Είναι λίγο τρελό», είπε ο Miroslav Stenkova, εκπρόσωπος των φαρμακείων Dr. Max στην Τσεχία, όπου ορισμένα καταστήματα είχαν ξεμείνει από ιώδιο. Στην Πολωνία, ο αριθμός των φαρμακείων που διαθέτουν ιώδιο υπερδιπλασιάστηκε, σύμφωνα με πολωνική ιστοσελίδα που συνδέει τους ανθρώπους με φαρμακεία που μεταφέρουν τα φάρμακα που αναζητούν.

Η λήψη ιωδίου μετά από την απελευθέρωση ραδιενέργειας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στα παιδιά, στις έγκυες γυναίκες και σε άτομα κάτω των 40 ετών να λαμβάνουν ιώδιο, γνωστό και ως ιωδιούχο κάλιο, για την προστασία του θυρεοειδούς από την έκθεση στην ακτινοβολία μετά από ένα πυρηνικό ατύχημα. Λαμβάνοντας ιωδιούχο κάλιο, εμποδίζεται η δυνατότητα του θυρεοειδή αδένα να απορροφήσει ραδιενεργό ιώδιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, το ιώδιο «προστατεύει τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων που μπορεί να απελευθερωθούν στην απίθανη περίπτωση ατυχήματος πυρηνικού αντιδραστήρα».

Παράλληλα, η λήψη ταμπλετών ιδωδίου ως προστατευτικό μέτρο για τον πληθυσμού έχει σχεδιαστεί στην Ελβετία σε περίπτωση ατυχήματος σε ένα Ελβετικό πυρηνικό εργοστάσιο ή σε μία γειτονική χώρα, όταν απελευθερώνεται ραδιενεργό ιώδιο. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελβετία παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία μετρώντας την παρουσία ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Πότε συστήνεται η λήψη ιωιδιούχου καλίου

Το Τμήμα Υγείας του New York State παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πότε πρέπει να λάβετε χάπια ιωδίου για την προστασία σας από την έκθεση με ραδιενέργεια. Υπογραμμίζει ότι η λήψη ιωιδιούχου καλίου (ΚΙ) πρέπει να γίνεται μόνο μετά από μια ανακοίνωση από τοπικούς ή κρατικούς υπαλλήλους της κάθε χώρας. Η εγχώρια αρχή υγείας θα ενημερώσει πότε πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε ιωδιούχο κάλιο και πότε μπορείτε να σταματήσετε να το λαμβάνετε.

Χρειάζεται να το λάβετε πριν ή αμέσως μετά την έκθεση σας σε ραδιοϊώδιο. Μπορείτε επίσης να το πάρετε 3 ή 4 ώρες αργότερα, αλλά δεν θα είναι τόσο χρήσιμο. Η επίδραση του αρκεί για περίπου 24 ώρες. Θα πρέπει να συνεχίσετε να το λαμβλανετε μία φορά την ημέρα έως ότου το τμήμα υγείας σας πει να σταματήσετε ή είστε εκτός περιοχής έκτακτης ανάγκης.

Ο παρακάτω πίνακας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απεικονίζει τη συνιστώμενη 1 δόση ιώδιου ανά ηλικιακή ομάδα.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ
Previous Post

Δεν είναι μόνο θλίψη – Αυτά είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Next Post

79 Χρόνια απο τις νικηφόρες Μάχες Βίγλας – Φαρδυκάμπου..του Παναγιώτη Μάνιου

Next Post
ΜΑΝΙΟΣ Παναγιώτης

79 Χρόνια απο τις νικηφόρες Μάχες Βίγλας - Φαρδυκάμπου..του Παναγιώτη Μάνιου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Αποχαιρετισμός στον Διονύση Σαββόπουλο
  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας: Παρουσίαση της ταινίας «Άγιος Δημήτριος, Ο Πολιούχος της Σιάτιστας»
  • Νέο Πρυτανικό Σχήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • Ξεκίνησε η διάθεση καυσόξυλων στα ορεινά χωριά του Βοΐου
  • Γιορτή των Κατηχητικών Συνάξεων της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο και στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr