Παρατείνονται για έναν ακόμη χρόνο οι συμβάσεις όσων απασχολούνται στο Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 ανέργων στην Υγεία του ΟΑΕΔ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dikaiologitika News.
Ειδικότερα η συνέχιση του συγκεκριμένου προγράμματος αποτελεί κυβερνητική επιλογή και συνέβαλε σημαντικά η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Εξάλλου οι ωφελούμενοι του προγράμματος έχουν ήδη αποκτήσει συγκεκριμένες δεξιότητες και την απαιτούμενη εμπειρία, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό των δομών και των φορέων του ευαίσθητου τομέα της δημόσιας υγείας.
Σε ότι αφορά τις θέσεις, οι 3.000 από τις 4.000 αντιστοιχούν σε νοσηλευτικό προσωπικό για Γενικά Νοσοκομεία, Γενικά Νοσοκομεία-ΚΥ, Πανεπιστημιακά Γενικά Νοσοκομεία, Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών, τις Κεντρικές τους Υπηρεσίες, το ΠΕΔΥ και για Κέντρα Υγείας και 700 θέσεις σε διάφορες ειδικότητες. Άλλες 300 θέσεις αφορούν οργανισμούς, εποπτευόμενους από το υπουργείο Υγείας, όπως ο ΕΟΦ, το ΕΚΑΒ, το ΕΚΕΑ, το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ.
Έτσι ουσιαστικά οι συμβάσεις των ωφελουμένων που λήγουν αρχές του 2021 θα παραταθούν για έναν ακόμη χρόνο σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News.
Από το 2016 και με αλλεπάλληλες ανανεώσεις των συμβάσεων τους, 4.000 εργαζόμενοι του ειδικού προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ (ΦΕΚ Β’ 3888/2-12-2016), στελεχώνουν νευραλγικού χαρακτήρα θέσεις στον δημόσιο τομέα Υγείας περίπου εκατό ειδικοτήτων: επιστημονικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, διασώστες, διοικητικοί υπάλληλοι όλων των κατηγοριών τεχνικοί οδηγοί, κλπ.
Οι ωφελούμενοι οι οποίοι, σύμφωνα με τον οριστικό πίνακα κατάταξης ανέργων, τοποθετούνται στους Φορείς Υποδοχής δεν δύνανται για οιονδήποτε λόγο να αιτηθούν την μετακίνησή τους καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος.
Επίσης σε περιπτώσεις σπουδαίου υπηρεσιακού λόγου ο ωφελούμενος δύναται να διαγραφεί από το Μητρώο ωφελουμένων του προγράμματος κατόπιν απόφασης του ΔΣ του ΟΑΕΔ ή άλλου οργάνου που ορίζεται με απόφαση του Διοικητή.
Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων αντιστοιχούν: α) για την κατηγορία Π.Ε. έως τα 1.087,00 ευρώ, β) για την κατηγορία Τ.Ε. έως τα 1.032,00 ευρώ,γ) για την κατηγορία ∆.Ε. έως τα 853,00 ευρώ, δ) για την κατηγορία Υ.Ε. έως τα 775,00 ευρώ.
Οι αποδοχές αυτές προσαυξάνονται με τα προβλεπόμενα ανά ειδικότητα επιδόματα(επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, νυχτερινής εργάσιμων ημερών, νυχτερινής καιημερήσιας Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών, εφημεριών).
Να σημειωθεί ότι για το εν λόγω θέμα είχε κατατεθεί τον Μάιο του τρέχοντος έτους ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ όπου ζητούσαν να μάθουν τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων που απασχολούνται μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ στο δημόσιο τομέα της υγείας.
Όπως ανέφεραν οι βουλευτές η κρίση που προέκυψε με τον νέο κορωνοϊό COVID-19 έχει αναδείξει, εκτός των άλλων, την ανάγκη μόνιμης ενίσχυσης του χώρου της δημόσιας υγείας.
Επειδή οι εργαζόμενοι μέσω του εν λόγω προγράμματος καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και επειδή και ο ίδιος ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης είχε αναγνωρίσει ότι οι ωφελούμενοι του προγράμματος έχουν ήδη αποκτήσει συγκεκριμένες δεξιότητες και την απαιτούμενη εμπειρία, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό των δομών και των φορέων του ευαίσθητου τομέα της δημόσιας υγείας ρωτούσαν τους αρμόδιους υπουργούς με ποιο τρόπο προτίθεστε να εξασφαλίσετε τη θέση εργασίας των 4.000 εργαζομένων μέσω του ειδικού προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ προκειμένου να μην στερηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας το συγκεκριμένο ανθρώπινο δυναμικό, που είναι έμπειρο και καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά και να μην μείνουν εκτεθειμένες 4.000 οικογένειες στις αρχές του 2021.
Πηγή: Dikaiologitika News