Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί μία μεγάλη αύξηση στα τροχαία ατυχήματα και δυστυχώς και στα θανατηφόρα. Καθημερινά ακούμε στις ειδήσεις για ανθρώπους όλων των ηλικιών να χάνουν τη ζωή τους οδηγώντας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας σ’ όλη την επικράτεια. Τι στην ευχή, συμβαίνει;
Στην σύγχρονη εποχή όλα θέλουμε να γίνονται γρήγορα. Είμαστε συνέχεια σε ένα ατελείωτο τρέξιμο να προλάβουμε τα θέματα της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα ένα διαρκές άγχος και απίστευτος εκνευρισμός. Είναι, όμως, αυτός ο μοναδικός λόγος που έχουν αυξηθεί τα δυστυχήματα; Οι ειδικοί λένε ότι για το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνεται η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Μπορεί να προσφέρει ευκολία, αλλά οι συνέπειες της οδήγησης και της ταυτόχρονης ομιλίας ή γραφής μηνυμάτων στο κινητό μπορεί να είναι σοβαρές. Θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον οδηγό, αλλά και άλλους οδηγούς ή πεζούς.
Τι Ακριβώς Συμβαίνει;
Η απόσπαση της προσοχής από την οδήγηση είναι η κύρια αιτία τροχαίων ατυχημάτων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Όταν ένας οδηγός συμμετέχει σε μία συνομιλία ή εστιάζει στην ανάγνωση μηνυμάτων, η προσοχή του απομακρύνεται από τον δρόμο, αυξάνοντας την πιθανότητα συγκρούσεων. Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA) των ΗΠΑ, τέτοιου είδους οδήγηση στοίχισε πάνω από 3.100 ζωές στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο το 2019. Και η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση συμβάλλει σημαντικά σε αυτό το ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο.
Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων, ειδικότερα, έχει αναγνωριστεί ως μία εξαιρετικά επικίνδυνη δραστηριότητα κατά την οδήγηση. Η πληκτρολόγηση ενός μηνύματος απαιτεί να έχουμε στραμμένα τα μάτια μας στην οθόνη, να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας και να σκεφτόμαστε κάτι άλλο εκτός από την οδήγηση, οπότε η προσοχή μας ξεφεύγει από τον δρόμο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με μελέτη του Virginia Tech Transportation Institute, η αποστολή μηνυμάτων κατά την οδήγηση αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος κατά 23 φορές. Αυτό το στατιστικό στοιχείο υπογραμμίζει τις σοβαρές συνέπειες, που μπορεί να προκύψουν από τη φαινομενικά “αθώα” πράξη της αποστολής γραπτού μηνύματος, ενώ βρίσκεται κάποιος πίσω από το τιμόνι.
Τι Προβλέπει ο Κ.Ο.Κ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε γιατί ο ελληνικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας Κ.Ο.Κ προβλέπει αυστηρά πρόστιμα και ποινές για τους παραβάτες. Όποιον πιάσει η Τροχαία να οδηγεί και να μιλάει ή να γράφει στο κινητό, πρέπει να πληρώσει 100 ευρώ και του αφαιρείται επιτόπου το δίπλωμα οδήγησης και η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου για 2 μήνες. Για όσους οδηγούν μηχανή, το πρόστιμο ανέρχεται στα 150 ευρώ.
Αυτό που επιτρέπεται είναι να χρησιμοποιούμε ασύρματα ακουστικά, δηλαδή hands free χωρίς καλώδιο ή η συσκευή μας να βρίσκεται τοποθετημένη σε ειδική θέση και σε λειτουργία ανοιχτής ακρόασης.
Οι Αριθμοί Τρομάζουν
Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται στην πράξη, οι αυστηρές ποινές δεν έχουν και μεγάλο αποτέλεσμα. Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί. Στις 14 – 15 Δεκεμβρίου, μέσα σε περίπου 24 ώρες μόνο στην Αττική συνέβησαν επτά τροχαία δυστυχήματα, με τραγικό απολογισμό έξι νεκρούς και τραυματίες. Τον Οκτώβριο του 2023 έγιναν 591 τροχαία ατυχήματα και τα τροχαία δυστυχήματα και οι άνθρωποι που κατέληξαν, παρουσιάζουν αύξηση κατά 3,7% συγκριτικά με το 2022. Πόσοι ακόμα συμπολίτες μας πρέπει να γραφτούν στο book of dead, μέχρι να αλλάξει αυτή η κατάσταση;
Τι Πρέπει να Γίνει;
Δυστυχώς, οι πλημμελείς έλεγχοι από την πλευρά της Τροχαίας και η κακή κυκλοφοριακή συμπεριφορά των οδηγών προκαλούν καταστάσεις αλαλούμ στους δρόμους. Οι συνέπειες του να οδηγεί κάποιος και να βρίσκεται με το κινητό στο χέρι είναι πολύπλευρες και εκτεταμένες. Τι μπορεί να γίνει,όμως, γι’ αυτό;
Εμείς οι ίδιοι, ως υπεύθυνα μέλη της κοινωνίας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη σοβαρότητα των συνεπειών και να λάβουμε προληπτικά μέτρα για την εξάλειψη αυτής της επικίνδυνης συμπεριφοράς. Ας προσπαθήσει ο καθένας μας να είναι τυπικός με τη νομοθεσία, τόσο για την προσωπική του ασφάλεια, όσο και για των άλλων. Επίσης, από την πλευρά της Πολιτείας είναι απαραίτητη η εισαγωγή της κυκλοφοριακής αγωγής ως μάθημα στο σχολείο. Και για τους ανεύθυνους, που δεν βάζουν μυαλό, η αυστηρή νομοθεσία, η χρήση καμερών ασφαλείας και η επιβολή προστίμων είναι κάποια μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης.