• Latest
ΓΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Οδικό θέμα ασφαλώς πολιτικό… Του Γιάννη Γουσιόπουλου

29 Μαρτίου 2024
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τοποθέτηση Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου

9 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Καστοριάς: Έναρξη Εορταστικής Περιόδου με τη Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου  στην Πλατεία Ομονοίας

Δήμος Καστοριάς: Έναρξη Εορταστικής Περιόδου με τη Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου  στην Πλατεία Ομονοίας

9 Δεκεμβρίου 2025
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων

Εκτροφείς Γουνοφόρων: Έγκριση Χρηματοδότησης της Επιδημιολογικής Μελέτης του ιού της Μόρβας

9 Δεκεμβρίου 2025
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Κάλεσμα από τους Γεωργοκτηνοτρόφους και μελισσοκόμους Δυτικής Μακεδονίας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Σιάτιστα την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου

9 Δεκεμβρίου 2025
Στο Μπλόκο των Αγροτών στη Σιάτιστα οι Αντιπεριφερειάρχες  Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο

Στο Μπλόκο των Αγροτών στη Σιάτιστα οι Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο

9 Δεκεμβρίου 2025
Αναβάλλεται η συναυλία με τον Sicario-Πότε θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με τη “Λευκή Νύχτα” στην Κοζάνη

Kοζάνη: Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και Λευκή Νύχτα με SICARIO

9 Δεκεμβρίου 2025
Ευχαριστήριο από τους Λαμπηδόνες

Ευχαριστήριο από τους Λαμπηδόνες

9 Δεκεμβρίου 2025

Δίπλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους το Επιμελητήριο Κοζάνης – Ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα

9 Δεκεμβρίου 2025
ΓΡΕΒΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για Συμμετοχή στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό Γρεβενών

9 Δεκεμβρίου 2025

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για τον προϋπολογισμό

9 Δεκεμβρίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Δώστε τώρα ή πραγματικές λύσεις στήριξης των αγροτών ή τη δημοκρατική λύση των εκλογών»

9 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Μαγικά Χριστούγεννα στην «Χώρα των Ξωτικών».

Δήμος Γρεβενών: Μαγικά Χριστούγεννα στην «Χώρα των Ξωτικών».

9 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οδικό θέμα ασφαλώς πολιτικό… Του Γιάννη Γουσιόπουλου

sierafm by sierafm
29 Μαρτίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΓΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
0
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας για τη χώρα αποτελεί μάστιγα, τα μεγέθη  συγκρίνονται με εκείνα των τριτοκοσμικών χωρών. Ως θέμα απασχολεί την κοινωνία και την πολιτεία, όμως η προσέγγισή του είναι επιδερμική.

 Το θέμα εξαντλείται στην ανάλυση των επιπτώσεων και από εκεί και πέρα ουδείς λόγος. Χαρακτηρίζεται ως τεχνικό και με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, η λύση ουσιαστικά του προβλήματος παραπέμπεται στις καλένδες.      

 Το θέμα είναι πολιτικό, ασφαλώς η κυβέρνηση έχει τον πρώτο λόγο. Λόγο σε αυτό έχουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέσα από μία πιο διεξοδική – εξειδικευμένη ανάδειξη του προβλήματος.

 Με την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων το πρόβλημα συναντάται πλέον στο ¨δευτερεύον¨ εθνικό οδικό δίκτυο, στο επαρχιακό, στο οδικό δίκτυο πέριξ και εντός των οικισμών, για το οποίο υπεύθυνη είναι και η τοπική αυτοδιοίκηση.

 Μετά τους αυτοκινητόδρομους θαρρείς πως η πολιτεία έκανε κράτηση, επαναπαύθηκε στις δάφνες από την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων.

 Το θέμα άπτεται και κάποιων βασικών αρχών οι οποίες δεν υπάρχουν και οι οποίες απαιτούνται προκειμένου, πρώτον να γίνουν οι άμεσες διορθώσεις στα άκρως προβληματικά οδικά τμήματα του δικτύου, δεύτερον να εφαρμοσθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατασκευής σύγχρονου ασφαλούς οδικού δικτύου, όπως έγινε με εκείνο των αυτοκινητοδρόμων.

 Τις αρχές που εφαρμόσθηκαν στην κατασκευή των αυτοκινητόδρομων και τις γνωρίσαμε και οι μη ειδικοί, οι απλοί χρήστες των αυτοκινητοδρόμων. Τις αρχές που ακόμα και σήμερα δεν λαμβάνονται υπόψη στην κατασκευή των νέων μικρών οδικών έργων. Ποιες είναι κάποιες από αυτές:

 Στο δευτερεύον εθνικό οδικό δίκτυο και στο επαρχιακό, το πλάτος αξόνων που χαρακτηρίστηκαν ενιαίοι μεταβάλλεται στα επιμέρους τμήματά τους αναλόγως του χρόνου κατασκευής, των διαφορετικών αποφάσεων των εκάστοτε τοπικών πολιτικών οργάνων και ενίοτε, αναλόγως των διαφόρων σκοπιμοτήτων που υπηρετούνται από τα όργανα.

 Το πλάτος των λωρίδων κυκλοφορίας άκουσον – άκουσον μεταβάλλεται αναλόγως του πλάτους των τμημάτων των οδών –  λαμβάνει θεωρητικά άπειρα μεγέθη, τη στιγμή που η απλή λογική λέει πως αυτό πρέπει να είναι σταθερό.

 Τα ερείσματα που κρίνονται ως βασικά στοιχεία των οδών και ως πολύ σημαντικά στο θέμα της οδικής ασφάλειας, απουσιάζουν παντελώς και εκεί όπου αρχικά υπήρχαν καταστράφηκαν από διάφορες παρεμβάσεις. Πολλάκις παραποιήθηκαν από τις ίδιες τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά τον αποχιονισμό ή την αποψίλωση της βλάστησης.

 Αυτό γίνεται και σε οδούς που κατασκευάσθηκαν με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. Η όποια συντήρηση γίνεται, συνήθως περιορίζεται στον ασφαλτοτάπητα. Πέραν αυτού κανένα άλλο ενδιαφέρον!

 Η κατασκευή των διασταυρώσεων γίνεται ή οι διασταυρώσεις διαμορφώθηκαν στη συνέχεια, κατά πως ¨διευκολύνει¨ τους οδηγούς και όχι με όρους οδικής ασφάλειας.

 Στην έξοδο από την τοπική οδό στην κεντρική επιλέγεται η γνωστή καμπύλη η οποία περιορίζει τη δυνατότητα ελέγχου της κίνησης στον κεντρικό άξονα από τον οδηγό λόγω της οξείας γωνίας που σχηματίζει η θέση του αυτοκινήτου με τον διαμήκη άξονα της κεντρικής οδού.

 Την καμπύλη εκείνη που υπάρχει στους αυτοκινητόδρομους αλλά υπάρχει  παράλληλα με τη λεγόμενη λωρίδα επιτάχυνσης, ή όπως αλλιώς ονομάζεται από τους τεχνικούς.  

 Σε ενιαία οδό λόγω της ποικιλομορφίας των χαρακτηριστικών απουσιάζει παντελώς η διακριτότητα της οδού. Το γεγονός σε συνδυασμό με το αλαλούμ που επικρατεί στη σήμανση αποπρασανατολίζει τον οδηγό – οποιοσδήποτε τοπικός παράγοντας μπορεί ανεμπόδιστα να τοποθετεί την όποια πινακίδα επιθυμεί!  

 Για όλες αυτές τις περιπτώσεις ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι από μόνες τους ή σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες μπορούν να αποτελέσουν αιτίες ατυχήματος;

 Οι περιφερειακές υπηρεσίες που από παλιά επιλαμβάνονταν το έργο σήμερα υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού. Οι δήμοι που διαθέτουν εξοπλισμό στερούνται γνώσης και οργάνωσης.

 Είναι λοιπόν η ώρα μετά την απόκτηση των αυτοκινητοδρόμων η χώρα να αποκτήσει και σύγχρονο περιφερειακό και τοπικό οδικό δίκτυο. Αυτό να γίνει παράλληλα με την δημιουργία δημόσιας υπηρεσίας και με περιφερειακή διάρθρωση, ή οργανισμού, λειτουργίας και συντήρησης του περιφερειακού και τοπικού οδικού δικτύου. 

 Να αντικαταστήσει το προβληματικό, το δαιδαλώδες και υπερβολικά εκτεταμένο οδικό δίκτυο που η χάραξή του βασίστηκε στις βολικές διαδρομές κατά το παρελθόν, των γνωστών συμπαθητικών υπομονετικών τετράποδων που χρησιμοποιούνταν τότε στις μεταφορές!

Tags: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Δήμος Βοΐου: Τουρνουά Handball Παγκορασίδων Α΄ στο Τσοτύλι 29- 30- 31 Μαρτίου 2024

Next Post

Κάνουμε «κλικ» στον τόπο μας! – Κάλεσμα του Δήμου Κοζάνης για φωτογραφίες πολιτών με την ομορφιά πόλης και χωριών

Next Post
Κάνουμε «κλικ» στον τόπο μας! – Κάλεσμα του Δήμου Κοζάνης για φωτογραφίες πολιτών με την ομορφιά πόλης και χωριών

Κάνουμε «κλικ» στον τόπο μας! – Κάλεσμα του Δήμου Κοζάνης για φωτογραφίες πολιτών με την ομορφιά πόλης και χωριών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τοποθέτηση Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου
  • Δήμος Καστοριάς: Έναρξη Εορταστικής Περιόδου με τη Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου  στην Πλατεία Ομονοίας
  • Εκτροφείς Γουνοφόρων: Έγκριση Χρηματοδότησης της Επιδημιολογικής Μελέτης του ιού της Μόρβας
  • Κάλεσμα από τους Γεωργοκτηνοτρόφους και μελισσοκόμους Δυτικής Μακεδονίας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Σιάτιστα την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου
  • Στο Μπλόκο των Αγροτών στη Σιάτιστα οι Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr