OIKONOMIA KAI ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
του κ. Ιωάννη Ρόνα , φοροσυμβούλου, αρθρογράφου
Το Υπουργείο των Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή, προς ψήφιση, το φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο έχει δοθεί ο τίτλος : ” Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο “.
Νωρίτερα στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε κ. Βασίλειος Καμπάνης αναφέρθηκε ότι κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις των λογιστών-φοροτεχνικών αλλά κάποιες δεν συμπερηλήφθηκαν όμως σ αυτό το νομοσχέδιο.
Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλος παραδέχθηκε ότι όλες οι προτάσεις της εν λόγω Ομοσπονδίας είναι σωστά τοποθετημένες αλλά κάποιες εξ αυτών θα τις δούμε σε άλλα νομοσχέδια προσεχώς.
Εμείς από την πλευρά μας, μια από αυτές τις προτάσεις (δεδομένου ότι με όλες συμφωνούμε, βέβαια), την καταθέτουμε, ελπίζοντας να συζητηθεί ευρέως και να νομοθετηθεί :
Aπό χρόνια υποστηρίζουμε ότι στην Ελλάδα απαιτείται να εδραιωθεί η “φορολογική συνείδηση” των πολιτών. Ποτέ από την απελευθέρωση της χώρας, ως τώρα, δεν διδαχθήκαμε το θέμα αυτό σε όλα τα σχολεία. Μας είναι άγνωστη η “φορολογική συνείδηση” και λειτουργούμε όπως θέλουμε και όπως νομίζουμε. Η πολιτεία δεν φρόντισε να δεί την ρίζα του κακού της φοροδιαφυγής. Η φορολογική συνείδηση δεν αποκτάται με την αυστηρότητα της εφαρμογής των νόμων που εκδίδονται κάθε φορά (πυκνά- συχνά), για την περιστολή της φοροδιαφυγής . Η βάση είναι το σχολείο. Στις τελευταίες τάξεις της Στοιχειώδους Εκπαίδευσης και σε όλες της Μέσης. Εκτός αυτού εξασφαλίζονται έτσι και θέσεις διδασκόντων. Από εκεί πρέπει να αρχίσουμε. Οικονομολόγοι που σήμερα ψάχνονται τα παιδιά συνεχώς για δουλειά είναι οι καταλληλότεροι όλων γι αυτό το θέμα. Έτσι η πατρίδα θα έχει μόνο όφελος από μια τέτοια εκπαιδευτική καθιέρωση. Σε λίγα χρόνια θα φανεί.
Ελπίζουμε ότι στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο να περιλαμβάνεται και αυτή η περίπτωση στην οποία αναφερθήκαμε. Ίδωμεν.