Στο… μικροσκόπιο του πρωθυπουργικού επιτελείου μπαίνουν οι τελευταίες δημοσκοπικές μετρήσεις, τα ευρήματα των οποίων καταδεικνύουν φθορά για την κυβέρνηση μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.
Μαξίμου: Στις 5 μονάδες η διαφορά
Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν τα ποιοτικά στοιχεία όλων των εταιρειών, καταγράφουν τις γκρίζες ζώνες και συγκρίνουν το ποσοστό της διαφοράς. Η εκτίμησή τους είναι ότι η διαφορά των δύο κομμάτων δεν ξεπερνά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες. Ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida αυτό που τους προβληματίζει περισσότερο- ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δημόσια το υποβαθμίζουν- είναι ότι υπάρχει πολιτικό κόστος λόγω Μακεδονικού.
Την εικόνα, που θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν με καλές ειδήσεις από την πορεία της οικονομίας, με ορόσημο την 21η Αυγούστου που λήγει το Πρόγραμμα.
Αναξιόπιστες οι δημοσκοπήσεις
Στο πίσω μέρος του μυαλού τους, τέλος, έχουν την εμπειρία του Σεπτεμβρίου του 2015. Στις συζητήσεις άλλωστε συνομιλητές του πρωθυπουργού στέκονται στο ότι οι δημοσκόποι έδιναν σχεδόν ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και το αποτέλεσμα τότε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει πρώτο κόμμα με 7 μονάδες διαφορά ( 34,2% έναντι 27,5% της ΝΔ).
Ζορισμένοι οι βουλευτές – Τονωτικές ενέσεις Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα, υφίστανται ήδη τις συνέπειες της συμφωνίας. Τα μηνύματα που εισπράττουν στις περιφέρειές τους δείχνουν ότι μεγάλο μέρος του κόσμου έχει δυσαρεστηθεί.
Τονωτικές ενέσεις θα επιχειρήσει σήμερα ο πρωθυπουργός από το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, όπου και θα μιλήσει στις 7μμ.
«Στη Μακεδονία θα έχουμε πτώση, δεν θα είναι εύκολο» παραδέχονται στις κατ’ιδίαν συνομιλίες τους οι βουλευτές και δεν λείπουν και οι φωνές εκείνες (αν και μεμονωμένες) που λένε ότι όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας για τη συμφωνία στη Βουλή η πρόταση Καμμένου να ψηφιστεί με 180 βουλευτές θα ήταν καλοδεχούμενη.
Ποντάρει στη ΔΕΘ ο Τσίπρας
Σ’ αυτό το κλίμα, η προεργασία με ορίζοντα την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ έχει ήδη ξεκινήσει.
Οι κυβερνητικοί ανάβουν στο φουλ τις μηχανές, καθώς η φετινή Έκθεση θεωρείται κομβικό σημείο για να μπορέσει η κυβέρνηση να πάρει τα πάνω της.
Η αναστολή των περικοπών στις συντάξεις, οι φοροελαφρύνσεις 700 εκατ. για το 2019 και 1,5 δις για το 2020, οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι μερικά από τα μέτρα που θα δώσουν τη δυνατότητα για ένα θετικό αφήγημα διευκολύνοντας το Μαξίμου. «Με την έξοδο από το πρόγραμμα και τα πρώτα θετικά μέτρα, θα το γυρίσουμε», λένε πολιτικά στελέχη.