Με το όρο νηστεία εννοούμε την εκούσια αποχή από τροφή (ασιτία), ή από συγκεκριμένα είδη τροφίμων (π.χ. ζωικές), για θρησκευτικούς κυρίως λόγους.
Η νηστεία αποτελεί βασικό συστατικό πίστης σε πολλές θρησκείες και πολιτισμούς.
Διανύοντας τις πρώτες ημέρες τις σαρακοστής, είναι σημαντικό να επιβεβαιωθούν οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να επιλέγεται η νηστεία ως διατροφική πρακτική. Η νηστεία βασίζεται κυρίως στην αποφυγή κατανάλωσης προϊόντων ζωικής προέλευσης και στην υιοθέτηση μιας κατ’ ουσία χορτοφαγικής διατροφής.
Με αυτό το δεδομένο αποτελεί μία πολύ καλή αφορμή για την αποτοξίνωση του οργανισμού. Το μεγάλο διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αποφυγή κατανάλωσης κρέατος και η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών.
Η μειωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος αποτελεί προστατευτικό παράγοντα κατά της εμφάνισης πολλών χρόνιων νοσημάτων (καρδιαγγειακές παθήσεις, διάφορες μορφές καρκίνου κλπ.), όπως έχει αποδειχθεί από πληθώρα επιστημονικών μελετών.
Ταυτόχρονα, οι φυτικές ίνες είναι γνωστό πως μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου (στομάχου, παχέος εντέρου κλπ.).
Επίσης, με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών και ελαιόλαδου, ο οργανισμός θωρακίζεται με σημαντικές ουσίες και βιταμίνες γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Όπως είναι φανερό από τα παραπάνω η νηστεία συνδυάζεται απόλυτα με την ισορροπημένη διατροφή.
Η υγιεινή διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας και πρόληψης για τις ασθένειες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και η νηστεία είναι το μέσο (ή τουλάχιστον ένα από τα ‘εργαλεία’) που θα μας βοηθήσει να το επιτύχουμε, αφού μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη υγεία, σωματική και ψυχική.
Αυτονόητα λοιπόν λέμε ΝΑΙ στη σαρακοστιανή νηστεία!
Πηγή:omned.gr