Είναι αγάπη ή εμμονή; Όταν η αγάπη γίνεται εμμονή, το άλλο άτομο σας γίνεται ανάγκη. Φοβάστε μη το χάσετε. Μάθετε περισσότερα σ’ αυτό το άρθρο.
Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην αγάπη και την εμμονή, όμως η αγάπη είναι συναίσθημα τόσο έντονο που κάποιες φορές ξεφεύγει από τον έλεγχο. Καταλήγει να γίνεται εμμονή και μας αιφνιδιάζει.
Δεν είναι εύκολο να το αναγνωρίσετε όταν είστε παγιδευμένοι από εμμονή ή όταν αγαπάτε πραγματικά.
Εξαιτίας αυτού, σήμερα θα εξετάσουμε κάποιες θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στην αγάπη και την εμμονή. Αυτό θα μας βοηθήσει να τις ξεκαθαρίσουμε και θα το κάνουμε ευκολότερο να δείτε τι σας συμβαίνει.
Διαφορές ανάμεσα στην αγάπη και την εμμονή
Η ασθένεια της αποκλειστικότητας
Κάτι συμβαίνει όταν γίνεστε εμμονικοί με κάποιο άλλο άτομο. Χτίζετε ένα τείχος γύρω από τη σχέση και δεν υπάρχει τρόπος να το παρακάμψετε.
Αυτή η αποκλειστικότητα σας πνίγει. Αυτό συμβαίνει επειδή τις περισσότερες φορές θέλετε να τα ελέγχετε όλα. Το αποτέλεσμα είναι να γεμίζετε τον εαυτό σας με αμφιβολίες και να είστε σε εγρήγορση αντί να είστε χαλαροί και ν’ απολαμβάνετε τη σχέση.
Η αγάπη, από την άλλη πλευρά, εκτιμά την ειλικρίνεια ανάμεσα στα άτομα της σχέσης.
Εμμονή και αυτοεκτίμηση
Όταν έρχεται η εμμονή αρχίζει να σχετίζεται με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Κάτι μας λείπει. Χρειαζόμαστε κάτι που δεν έχουμε. Ως αποτέλεσμα γινόμαστε εμμονικοί.
Μη χάνετε τον εαυτό σας: δεν χρειάζεστε κανέναν να σας ολοκληρώνει. Είστε ένα ολοκληρωμένο άτομο.
Όταν όμως μιλάμε για αγάπη, δεν μιλάμε για κάποιο άτομο το οποίο μας γεμίζει. Αντίθετα, μιλάμε για κάποιο άτομο το οποίο μας συνοδεύει.
Υπάρχει αποδοχή στην αγάπη
Τη στιγμή που χωρίζει ένα ζευγάρι, υπάρχει πάντα μια περίοδος πόνου. Πρέπει να περάσετε από αυτή. Αργά ή γρήγορα όμως, θα αποδεχτείτε την πραγματικότητα.
Με την εμμονή όμως δεν συμβαίνει το ίδιο. Υπάρχει πόνος, αλλά δεν μπορούμε να τον ξεπεράσουμε. Μένουμε παγιδευμένοι ή δεμένοι. Πολλές φορές, ίσως να μη φτάσουμε στην αποδοχή χωρίς να περάσουμε από θεραπεία.
Το άλλο άτομο είναι ανθρώπινο ον
Αυτό θα πρέπει να είναι προφανές. Ωστόσο, όταν μιλάμε για εμμονή αυτό δεν είναι ξεκάθαρο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις το άλλο άτομο είναι κάτι σαν ιδιοκτησία σας. Είναι κάτι που σας ανήκει. Και αυτό για να σας δώσουν κάτι που σας λείπει.
Στην καρδιά σας πιστεύετε ότι σας είναι “υπόχρεο” και ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εσάς. Εξαιτίας της ανάγκης σας, παύει να είναι ανθρώπινο ον και μετατρέπεται σε αντικείμενο.
Όταν μιλάμε για αγάπη, έχουμε στο μυαλό μας το άλλο άτομο. Μπορεί να απολαύσει τόσο τα δικαιώματά του όσο και την ελευθερία του.
Η πρόθεση της χειραγώγησης
Κάποιες φορές, ο ένας από τους δύο αναπτύσσει μια έλλειψη ενδιαφέροντος για τον άλλο στη σχέση.
Αν μιλάμε για αγάπη, αυτό σας στεναχωρεί. Αλλά καταλήγετε στην απόφαση και αποδέχεστε τον χωρισμό.
Στην άλλη περίπτωση όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο. Αντίθετα, χρησιμοποιείται σαν όπλο ενάντια στο άλλο άτομο.
Κάνοντάς το αυτό, προσπαθούν να κάνουν το άλλο άτομο να αισθανθεί τύψεις για την έλλειψη ενδιαφέροντός τους.
Η σπουδαιότητα της επικοινωνίας
Η επικοινωνία και η ενσυναίσθηση είναι θεμελιώδη στοιχεία για κάθε υγιές ζευγάρι. Αυτό βοηθά να κυλούν όλα ήρεμα.
Όμως, στις σχέσεις όπου υπάρχει εμμονή, η επικοινωνία είναι απούσα. Αντ’ αυτής, υπάρχει ο φόβος πως το άλλο άτομο μπορεί να δραπετεύσει, να το σκάσει ή να μας αφήσει.
Εξαιτίας αυτού, το κάνετε να φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο λάθος. Προσποιείστε πως όλα πάνε καλά και έτσι δεν βλέπετε καθόλου την πραγματική φύση του προβλήματος.
Έχετε βιώσει ποτέ αυτές τις δύο μορφές “αγάπης” ή να πιστεύετε ότι αγαπάτε; Οι άνθρωποι που γίνονται πολύ εμμονικοί στις σχέσεις τους καταλήγουν να πληγώνονται πολύ.
Οι ανάγκες τους δεν εκπληρώνονται. Αν ανά πάσα στιγμή αλλάξουν όλα, χάνουν εντελώς τον έλεγχο.
Δεν επιτρέπουν σε κανένα να αλλάξει ή να γίνει κάτι διαφορετικά. Τα έχουν δώσει όλα για το άλλο άτομο.
Ξεχνούν όμως τον εαυτό τους. Τότε, η μόνη λύση είναι να βρουν ξανά τον εαυτό τους. Εσείς ξεχωρίζετε την αγάπη και την εμμονή;
Πηγή:meygeia.gr