Σταθερή αποκλιμάκωση παρατηρείται στις εκκρεμείς συντάξεις του ΕΦΚΑ και αυτό παρά το νέο μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων που συνεχίζεται και το 2025, όπως δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου διμήνου.
Σύμφωνα με τον πίνακα με τις εκκρεμότητες ανά νομό που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.», ο ΕΦΚΑ είχε τον Φεβρουάριο 15.810 εκκρεμείς συντάξεις, πλην όμως σε 6 νομούς της χώρας είχε κατεβάσει τις εκκρεμότητες σε μονοψήφιο αριθμό και σε 20 νομούς είχε διψήφιο αριθμό εκκρεμών συντάξεων.
Σύμφωνα με τον πίνακα που εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», οι 6 νομοί που έχουν κατεβάσει τις εκκρεμείς συντάξεις σε μονοψήφιο αριθμό είναι της Θεσπρωτίας (9 εκκρεμείς συντάξεις), της Κεφαλληνίας (2 εκκρεμείς αιτήσεις), της Λευκάδας (4 εκκρεμείς αιτήσεις), της Φλώρινας (9 αιτήσεις), της Φωκίδας (4 εκκρεμείς συντάξεις) και της Χαλκιδικής (5 εκκρεμείς συντάξεις).
Διψήφιο αριθμό εκκρεμοτήτων έχουν 20 νομοί, μεταξύ των οποίων οι Νομοί Αρτας με 23 αιτήσεις συνταξιοδότησης σε εκκρεμότητα, Δράμας με 51 εκκρεμείς συντάξεις, Δωδεκανήσου με 43 εκκρεμείς συντάξεις, Κιλκίς με 10 εκκρεμείς αιτήσεις, Τρικάλων με 50 εκκρεμότητες κ.ά.
Στη λίστα των εκκρεμοτήτων με διψήφιο αριθμό περιλαμβάνονται και πιστοποιημένα από τον ΕΦΚΑ δικηγορικά γραφεία έκδοσης συντάξεων όπου εκκρεμούν 17 αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Ο κύριος όγκος της λίστας αναμονής είναι στον Νομό Αττικής με 9.081 εκκρεμείς αιτήσεις και ακολουθεί με μεγάλη διαφορά η Θεσσαλονίκη με 1.201 εκκρεμείς συντάξεις.
Υπενθυμίζεται ότι ως εκκρεμείς νοούνται οι κύριες συντάξεις που η έκδοσή τους καθυστερεί πάνω από 3 μήνες και σε πολλές περιπτώσεις η απονομή τους μπορεί να φτάσει και στα 2 χρόνια αναμονής. Η αναμονή στις κύριες συμπαρασύρει και τις επικουρικές, οι οποίες, βάσει νόμου, εκδίδονται εντός τριμήνου αφότου βγει η κύρια σύνταξη. Στην πράξη, αν μια κύρια σύνταξη είναι σε αναμονή έκδοσης για ενάμιση χρόνο, η επικουρική μπορεί να καθυστερήσει για άλλους έξι ή και περισσότερους μήνες, επιπλέον.
Το σημαντικό που έχει πετύχει ο ΕΦΚΑ στα υποκαταστήματα που έχουν μειωθεί οι εκκρεμείς συντάξεις είναι να έχει κατεβάσει τους χρόνους απονομής στους 3 μήνες για τις κύριες και στους 6 με 8 μήνες για τις επικουρικές.
Έρχεται νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων
Συνέχεια στο μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων ανάλογη με αυτήν των τελευταίων τεσσάρων ετών προεξοφλούν οι πάνω από 30.000 αιτήσεις, που, σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ το πρώτο δίμηνο του 2025.
Ο «κανονικός» ρυθμός συνταξιοδοτήσεων, σύμφωνα με τις μελέτες βιωσιμότητας που έχουν εκπονηθεί για το ασφαλιστικό, είναι περίπου στις 90.000 ετησίως για να μην υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον με την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Ο ρυθμός αυτός έχει ξεπεραστεί και πλέον ο κανόνας των τελευταίων πέντε ετών είναι ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης ξεπερνούν τις 190.000 κάθε χρόνο.
Ο κύριος όγκος των νέων συντάξεων κάθε χρόνο είναι συντάξεις λόγω γήρατος σε ποσοστό 70% και ακολουθούν οι συντάξεις λόγω θανάτου και αναπηρίας.
Ενας από τους λόγους που οδηγούν τους ασφαλισμένους μαζικά στη σύνταξη είναι το ορόσημο των αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης το 2027 και η αύξησή τους ώστε να συμβαδίζουν με το προσδόκιμο ζωής μετά το 65ο έτος που έχει ανεβεί τα τελευταία χρόνια. Ισχυρό κίνητρο συνταξιοδότησης όμως αποτελεί και η δυνατότητα που έχουν πλέον οι συνταξιούχοι να απασχολούνται μετά τη συνταξιοδότησή τους χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους. Τη δυνατότητα αυτή αξιοποιούν ήδη 220.000 συνταξιούχοι.
ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΑΝΑ ΝΟΜΟ
ΝΟΜΟΣ | ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ (*) |
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ | 155 |
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ | 39 |
ΑΡΚΑΔΙΑΣ | 100 |
ΑΡΤΑΣ | 23 |
ΑΤΤΙΚΗΣ | 9.081 |
ΑΧΑΪΑΣ | 332 |
ΒΟΙΩΤΙΑΣ | 157 |
ΔΡΑΜΑΣ | 51 |
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ | 43 |
ΕΒΡΟΥ | 80 |
ΕΥΒΟΙΑΣ | 199 |
ΖΑΚΥΝΘΟΥ | 23 |
ΗΛΕΙΑΣ | 175 |
ΗΜΑΘΙΑΣ | 137 |
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ | 789 |
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ | 9 |
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | 1.201 |
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ | 94 |
ΚΑΒΑΛΑΣ | 93 |
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ | 106 |
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ | 13 |
ΚΕΡΚΥΡΑΣ | 175 |
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ | 2 |
ΚΙΛΚΙΣ | 10 |
ΚΟΖΑΝΗΣ | 77 |
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ | 102 |
ΚΥΚΛΑΔΩΝ | 25 |
ΛΑΚΩΝΙΑΣ | 30 |
ΛΑΡΙΣΑΣ | 214 |
ΛΑΣΙΘΙΟΥ | 58 |
ΛΕΣΒΟΥ | 96 |
ΛΕΥΚΑΔΑΣ | 4 |
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ | 305 |
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ | 177 |
ΞΑΝΘΗΣ | 139 |
ΠΕΛΛΑΣ | 231 |
ΠΙΕΡΙΑΣ | 185 |
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ | 17 |
ΠΡΕΒΕΖΑΣ | 45 |
ΡΕΘΥΜΝΗΣ | 74 |
ΡΟΔΟΠΗΣ | 176 |
ΣΑΜΟΥ | 19 |
ΣΕΡΡΩΝ | 187 |
ΤΡΙΚΑΛΩΝ | 50 |
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ | 158 |
ΦΛΩΡΙΝΑΣ | 9 |
ΦΩΚΙΔΑΣ | 4 |
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ | 5 |
ΧΑΝΙΩΝ | 254 |
ΧΙΟΥ | 82 |
ΣΥΝΟΛΟ | 15.810 |
(*) ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΠΛΗΝ ΔΙΕΘΝΩΝ & ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΩΝ