Ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς ήδη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για ένα πολεμικό χτύπημα της Δύσης εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ.
Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που πυροδοτούν την ελληνική ανησυχία για το ξέσπασμα μιας επίθεσης στο άνοιγμα μάλιστα της τουριστικής περιόδου. Το τρίγωνο των προβλημάτων ορίζεται από το προσφυγικό, την Τουρκία, και το ενδεχόμενο νέο κύμα επιθέσεων τζιχαντιστών.
Νέες ροές προσφύγων
Ο πιο μεγάλος φόβος που υπάρχει στο Μαξίμου σχετίζεται με το προσφυγικό, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι επίθεση των δυτικών θα προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα οδηγώντας χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες στις ακτές των ελληνικών νησιών, όπου ήδη η κατάσταση είναι ασφυκτική, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.
Με δεδομένο μάλιστα ότι η Άγκυρα δείχνει να πιέζει Ευρώπη και Ελλάδα με «άνοιγμα» των ροών, θεωρείται βέβαιο ότι ένα νέο προσφυγικό κύμα θα κατευθυνθεί προς την Ευρώπη.
Το ζήτημα έχει εξεταστεί σε κυβερνητικές συσκέψεις και ήδη σχεδιάζεται ο τρόπος που θα κληθεί το ελληνικό κράτος να διαχειριστεί το πρόβλημα.
Τουρκία εκτός ελέγχου
Η «μετατόπιση» της Τουρκίας προς την Ανατολή και η εκτός (Νατοϊκού) πλαισίου συμπεριφορά της, είναι ένα ακόμα στοιχείο που προβληματίζει την Αθήνα. Όσο ελαττώνεται η επιρροή των Αμερικανών στην γειτονική χώρα, τόσο δυσκολότερο είναι να αναζητηθεί άμεση αποκλιμάκωση με αμερικανική πυροσβεστική παρέμβαση σε περίπτωση σύγκρουσης ή επεισοδίου.
Ο άλλος φόβος σχετίζεται με το ενδεχόμενο διεύρυνσης του θεάτρου επιχειρήσεων των ακραίων ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων. «Η αποσταθεροποίηση θα είναι στην πόρτα μας» εξηγεί πρόσωπο που γνωρίζει τους ελληνικούς προβληματισμούς και συμπληρώνει ότι είναι πιθανό οι επιθέσεις και τα χτυπήματα να ενταθούν.
Για την ώρα φαίνεται ότι η Βρετανική βάση στο Ακρωτήρι θα σηκώσει το μεγάλο βάρος των επιχειρήσεων. Η βάση στη Σούδα (αν και επικρατεί κινητικότητα), δεν φαίνεται ότι θα έχει ενεργό ρόλο και πιθανότατα θα παράσχει τις διευκολύνσεις σε δεύτερο στάδιο. Στοιχείο ωστόσο, που βγάζει την Ελλάδα (κατά το δυνατόν) από το κάδρο των επιθέσεων. Σε αυτό βοηθά και το ότι για την ώρα υπάρχει ένας πόλος που τον αποτελούν οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Γαλλία και δεν είναι το ΝΑΤΟ συνολικά, που αντιπαρατίθεται με τον Άσαντ και τους Ρώσους.
Γεωπολιτική θέση
Ακριβώς λόγω της γεωγραφικής της θέσης η χώρα μας μπορεί να παίξει το ρόλο του αξιόπιστου συνομιλητή, ωστόσο όπως εξηγούν συνομιλητές του πρωθυπουργού, η πόλωση θα δυσκολέψει την θέση της Ελλάδας και δεν θα τη διευκολύνει, καθώς ιστορικά -όπως αναφέρουν- όταν συγκρούστηκαν Ανατολή με Δύση, η Ελλάδα βγήκε χαμένη.
Σε περίπτωση επιχειρήσεων, η χώρα μας είναι αναγκασμένη να παράσχει τις στρατιωτικές διευκολύνσεις στη βάση της Σούδας και παράλληλα επιδιώκει να διατηρεί την προνομιακή σχέση με την Ρωσία.
Για την ώρα όλοι ξορκίζουν το κακό, αλλά προετοιμάζονται για αυτά που θα προκύψουν, σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους….
Με την επιστροφή Κοτζιά από το Βαλκανικό ταξίδι, όλες οι εξελίξεις θα μπουν στο μικροσκόπιο των κυβερνητικών οργάνων.
Πηγή: Οι εξελίξεις στη Συρία φοβίζουν την Αθήνα -Τουρκία, πρόσφυγες, τζιχαντιστές | iefimerida.gr