• Latest
Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στο επίκεντρο του Balkan Energy Forum στα Κοίλα της Κοζάνης

Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στο επίκεντρο του Balkan Energy Forum στα Κοίλα της Κοζάνης

24 Μαΐου 2024
Αυγερινός Βοΐου: Ενημέρωση από το Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου

Αυγερινός Βοΐου: Ενημέρωση από το Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου

16 Ιουλίου 2025
Ηλεκτρικό λεωφορείο αποκτούν τα Αστικά Κοζάνης – Ποιά δρομολόγια θα εκτελεί

Ηλεκτρικό λεωφορείο αποκτούν τα Αστικά Κοζάνης – Ποιά δρομολόγια θα εκτελεί

16 Ιουλίου 2025
Ποιός είναι ο νέος γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας

Ποιός είναι ο νέος γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας

16 Ιουλίου 2025
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος, κορονοιος

Θεσσαλονίκη: Στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση η 17χρονη μετά από ατύχημα με πατίνι. Βίντεο

16 Ιουλίου 2025
Γρεβενά: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μεσολούρι

Γρεβενά: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μεσολούρι

16 Ιουλίου 2025
Ανήλικος «χτυπήθηκε» από ρεύμα – Προσπάθησε να κλέψει μετασχηματιστή

Ασφαλιστικές εισφορές: Έρχονται «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ σε πάνω από 200.000 επαγγελματίες

16 Ιουλίου 2025
ΦΑΓΗΤΟ

8 τρόφιμα που μέσα τους κρύβουν μικροπλαστικά – Πως να περιορίσετε την κατανάλωση τους

16 Ιουλίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Άγριο επεισόδιο και μεταξύ ανηλίκων: Στο νοσοκομείο τραυματίας με μαχαιριές στην πλάτη

16 Ιουλίου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

Τουρίστριες με… μακρύ χέρι άρπαξαν δαχτυλίδι από κοσμηματοπωλείο

16 Ιουλίου 2025
Δικαστήριο δικη

Ένοχος ο δημοσιογράφος για απόπειρα εκβίασης της Ζέττας Μακρή – Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια με αναστολή

16 Ιουλίου 2025
Έξι συλλήψεις για χρηματισμούς στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης – Οι παράνομες ταριχεύσεις και καλλωπισμοί νεκρών με το αζημίωτο

Όλα από την αρχή στην Ιατροδικαστική Πάτρας: Επανεξετάζονται οι θάνατοι της τελευταίας 5ετίας από «φυσιολογικά αίτια»

16 Ιουλίου 2025
ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ

Προσλήψεις στον ΑΔΜΗΕ: Μόνιμες θέσεις με απολυτήριο λυκείου σε όλη την Ελλάδα (Κοζάνη – Φλώρινα)

16 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στο επίκεντρο του Balkan Energy Forum στα Κοίλα της Κοζάνης

sierafm by sierafm
24 Μαΐου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στο επίκεντρο του Balkan Energy Forum στα Κοίλα της Κοζάνης
0
SHARES
20
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πέντε μεγάλους στόχους υπηρετεί το Balkan Energy Forum, που διοργανώνουν στα Κοίλα Κοζάνης το Υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και η ΔΕΘ-Helexpo,  οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη και τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 23 Μαΐου 2024, παρουσία κορυφαίων στελεχών της Κυβέρνησης, εκπροσώπων της Δημόσιας Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Διπλωματικών Αρχών και θεσμικών φορέων.

Βασικός στόχος της διοργάνωσης είναι να φωτίσει διαστάσεις του ενεργειακού ζητήματος, σχετικά με τις τάσεις που αναπτύσσονται, τις τεχνολογίες που προηγούνται στις εξελίξεις, τις πολιτικές που υιοθετούνται από την Ε.Ε. και να καταγράψει τον αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, των παραγωγών και των επιχειρήσεων. Επιπλέον, να προσδώσει στον θεσμό περιφερειακό χαρακτήρα και ρόλο, αντίστοιχο με αυτόν του Υφυπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, να διευρύνει και να αναβαθμίσει το θεσμό του Balkan Forum μέσα από συμπράξεις και να στηρίξει τη Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση που συντελείται στη Δυτική Μακεδονία, αξιοποιώντας τα εργαλεία του ΣΔΑΜ. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το Balkan Energy Forum αποκτά και εκθεσιακή διάσταση, πέρα από τη συνεδριακή, με συμμετοχή πανεπιστημίων, επιχειρήσεων και επενδυτών στα θέματα ηλεκτροκίνησης, παραγωγής υδρογόνου και δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, σημείωσε ότι η Δυτική Μακεδονία δεν είναι ο δοκιμαστικός σωλήνας της Ευρώπης και πως η δική της ενεργειακή και αναπτυξιακή μετάβαση αποτελεί μέρος μόνο μιας συνολικής και τεράστιας αλλαγής που συντελείται αυτή την εποχή σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως είπε: «Η συγκυρία αυτή δεν αποτελεί μόνον μια ευκαιρία να αντικαταστήσουμε τα φουγάρα με τα φωτοβολταϊκά και να κάνουμε το μαύρο των ορυχείων, πράσινο και φιλικό στο περιβάλλον, αλλά μια μοναδική ευκαιρία, να διαφοροποιηθούμε, να βελτιώσουμε την παραγωγική μας διαδικασία, να εξελίξουμε κλάδους που δεν είχαν αξιοποιηθεί, να εκσυγχρονίσουμε τις παραδοσιακές δυνατότητες και δεξιότητές μας, ενδεικτικά στον πρωτογενή τομέα».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του εξέφρασε την άποψη ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης πρέπει να αλλάξει το branding της και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε τους υψηλότερους κατά κεφαλήν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες στις σχετικές εκταμιεύσεις. «Η δίδυμη ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση βρίσκεται στο επίκεντρο των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι εμείς, η Δυτική Μακεδονία, αποτελούμε το κύριο πεδίο αυτών των εξελίξεων» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η αλλαγή που συντελείται πρέπει να αξιολογηθεί ως μια μοναδική δυνατότητα για την περιοχή να βγει πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό.

«Να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα της Δυτικής Μακεδονίας», ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Νίκος Παπαθανάσης, τελώντας τα εγκαίνια του Balkan Energy Forum. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Ελλάδας για το 2024 ανέρχεται στα 12,2 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 14 ετών». Από αυτά, όπως εξήγησε, τα 8 δισεκατομμύρια προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους και «έτσι χρηματοδοτούμε, είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε του ΕΣΠΑ, προγράμματα της καθημερινότητας των πολιτών, από ζητήματα που σχετίζονται με την πρόληψη υγείας, έως και δράσεις που αφορούν εξοικονόμηση ενέργειας».

Ανέφερε, επίσης, ότι «η Δυτική Μακεδονία λαμβάνει από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης το 67% των πόρων, ενώ για την περίοδο 2021-2027 έλαβε αυξημένο ΕΣΠΑ ύψους 394 εκ. ευρώ. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη κι ένα εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ».

Αισιόδοξος για την πορεία των επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Στην ομιλία του σημείωσε ότι «η απολιγνιτοποίηση δεν είναι πολιτική επιλογή, αλλά είναι μια οικονομική πραγματικότητα» και εξήγησε ότι «η απολιγνιτοποίηση ήταν γνωστή με ημερομηνίες από το 2010» και ότι «η αύξηση των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα έδωσε το τελειωτικό κτύπημα στον λιγνίτη, αφού το κατέστησε ακριβό καύσιμο ακόμη και στις πιο σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες».

Χαιρετίζοντας τα εγκαίνια του Balkan Energy Forum, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, τόνισε από την πλευρά του ότι «επιστρέφουμε μετά από 12 χρόνια στην καρδιά των ενεργειακών εξελίξεων στην Κοζάνη».

«To Forum συμβάλει στο να παραμείνει η περιοχή στην καρδιά της Ευρώπης» ανέφερε ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Κοζάνης, κ. Γιάννης Μητλιάγκας, ενώ ο Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Γιάννης Κοκκαλιάρης, σημείωσε ότι μέσω της διοργάνωσης του Balkan Energy Forum, ανοίγει ένας ακόμα δίαυλος επικοινωνίας και δημόσιου διαλόγου για μια πράσινη και κλιματικά ουδέτερη ανάπτυξη, με τη συμμετοχή πολλών και εκλεκτών συνομιλητών.

«Οι επενδυτές βλέπουν πιο φιλική την περιοχή» πρόσθεσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Αμανατίδης, επισημαίνοντας ότι «θέλουμε να ενισχύουμε το μερίδιό μας στη Δίκαιη Μετάβαση».

Τέλος, στο  χαιρετισμό του, ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Jerry Ismael, ανέφερε ότι είναι σημαντικό η Δυτική Μακεδονία να καταφέρει να αναπτύξει τα πλεονεκτήματά της κατά τη διαδικασία της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και πως ο ενεργειακός διάδρομος Ελλάδας-Ουκρανίας θα μπορούσε στο μέλλον να στηρίξει την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου.

Το διεθνές συνεδριακό και εκθεσιακό γεγονός Balkan Energy Forum, διοργανώνεται από το Υφυπουργείο Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης και τη ΔΕΘ-Helexpo. Συνδιοργανωτή έχει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Κοζάνης, ενώ υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας. Μέγας Χορηγός είναι το Πράσινο Ταμείο. Επίσημοι χορηγοί είναι οι εταιρείες THALIS μέλος του Ομίλου Motor Oil, Hellenic Hydrogen και ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.

Tags: Balkan Energy Forum
Previous Post

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επίσκεψη της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου

Next Post

 ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος στην Κοζάνη

Next Post
 ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος στην Κοζάνη

 ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος στην Κοζάνη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Αυγερινός Βοΐου: Ενημέρωση από το Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου
  • Ηλεκτρικό λεωφορείο αποκτούν τα Αστικά Κοζάνης – Ποιά δρομολόγια θα εκτελεί
  • Ποιός είναι ο νέος γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας
  • Θεσσαλονίκη: Στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση η 17χρονη μετά από ατύχημα με πατίνι. Βίντεο
  • Γρεβενά: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μεσολούρι

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr