Έχει δικαίωμα πρόσβασης και βουτιάς στη θάλασσα; Τι ισχύει σύμφωνα με την νομοθεσία σε οργανωμένες και μη παραλίες; Ποια είναι η άποψη των πολιτών;
Συγκεκριμένα, με βάσει τον νόμο 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 169/18-9-2021), το άρθρο 19 «Πρόσβαση στις παραλίες» τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.
Όσον αφορά τις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας.
Με την επιφύλαξη του άρθρου 21, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 21, οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.
Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου πρέπει να φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας, ή ζώο θεραπείας, και να τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς. Σε όλες τις περιπτωσεις οι συνοδοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους και το βιβλιάριο του σκύλου, όπου θα πιστοποιείται πως είναι εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος.
Ποια είναι όμως η άποψη των πολιτών για τον συγκεκριμένο νόμο;
Η Χριστίνα μητέρα του Ηρακλή δηλώνει στα Dnews πως ναι μεν συμφωνεί σε ορισμένα σημεία του νόμου, ωστόσο είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απαγόρευση σε κατοικίδια συνοδευόμενα ζωα με τις παραπάνω προϋποθέσεις.
«Σε ορισμένα κομμάτια συμφωνώ με το προγραμμα «ΑΡΓΟΣ» διότι σέβομαι τον φόβο και όχι την ενόχληση ορισμένων συμπολιτών. Στο κομμάτι ένδειξης της πιστοποιησης εμβολιασμού και αποπαρασιτισμου είμαι απολύτως σύμφωνη για τον γενικό καθησυχασμό. Ωστόσο, είμαι τελείως αντίθετη με την οποιαδήποτε απαγόρευση σε κατοικίδια συνοδευόμενα ζωα με τις παραπάνω προϋποθέσεις. Η ελευθερία είναι μια και πρέπει να ίση προς ολους ανθρώπους-κατοικίδια».
Με την σειρά της η Ελένη θεία του μικρού Milo αναφέρει αναλυτικά στα Dnews.
«Διαφωνώ με το σημείο του νόμου που αφορά τις οργανωμένες παραλίες, να μην επιτρέπονται σκύλοι και να επιτρέπονται μόνο στις ανοργάνωτες όπως και για τις παραλίες με γαλάζια σημαία. Τα σκυλιά πρέπει να επιτρέπονται παντού φυσικά συνοδευόμενα με το λουρί τους. Όσο ένα ζώο μπορεί να μολύνει μια παραλία τόσο μπορεί και ένας άνθρωπος. Κατά την άποψη μου όλα τα σκυλιά πρέπει να επιτρέπονται σε όλες τις παραλίες με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Από την μεριά των κηδεμόνων ο καθένας είναι υπεύθυνος για το σκυλί του και πρέπει να τηρεί όλα τα μέτρα που του υπαγορεύονται για το σκύλο του. Αν θεωρεί ότι ο σκύλος του δεν θα κάθεται ήσυχος στην παραλια και θα διαταράσσει την ησυχία των υπολοίπων λυόμενων καλύτερα να μην το φέρει. Πρέπει να σεβόμαστε και τα σκυλιά καθώς και τους λυόμενους της παραλίας έτσι ώστε όλοι να το απολαμβάνουν».
Ο κ. Σταύρος, συνταξιούχος, ο οποίος δεν είναι κηδεμόνας σκύλου, εκφράζει την δυσαρέσκεια του ως προς τον διαχωρισμό ζώων και ανθρώπων.
«Κατά την άποψη μου η πρόσβαση και η διαμονη σε δημόσιες παραλίες ειναι και θα ειναι δικαιωμα όλων, εφόσον τόσο το τετράποδο όσο και ο κηδεμόνας του πληρούν όσα ορίζει ο σχετικός νόμος. Πάντα δεμένα τα κατοικία εκτός θάλασσας με τα απαραίτητα πιστοποιητικά διαθεσιμα.
Διαφωνώ εν μέρει με το διαχωρισμό οργανωμένων και μη οργανωμένων δημοσίων παράλιων και την αποδοχή ή όχι των τετράποδων φίλων μας, έτσι όπως το ορίζει ο νέος νόμος. Η πιθανότητα να ‘ενοχλησει’ ένα τετραποδο εξαρτάται από την κρίση του κηδεμόνα του σε μεγάλο βαθμό είτε η παραλία είναι οργανωμένη είτε ανοργάνωτη. Τη διάφορε δεν την κάνει η ξαπλώστρα».
Πηγή: dikaiologitika.gr