Μέρα με τη μέρα και καθώς οι νέες τεχνολογίες συνεχίζουν την εκρηκτική ανάπτυξη τους, τα θέματα ασφάλειας έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο. Το γεγονός πως με διάφορα ηλεκτρονικά μέσα μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία, στις συσκευές και σε λογαριασμούς κάθε είδους, είναι συνάμα ευλογία λόγω πρακτικό ζητημάτων και παράλληλα κατάρα λόγω της πιθανότητας υποκλοπής και κακόβουλων παραβιάσεων. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργούνται συνεχώς νέες ρυθμιστικές αρχές, αλλά και νέες τεχνολογίες ασφαλείας προκειμένου να αποφύγουμε τους νέους αυτούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας.
Μία από αυτές οι τεχνολογίες που έχει ακουστεί πολύ τα τελευταία χρόνια είναι η λεγόμενη τεχνολογία blockchain. Είναι κάτι που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα κρυπτονομίσματα, όπως είναι π.χ. το Bitcoin και σε οικονομικές συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων. Ουσιαστικά υπάρχουν τα λεγόμενα μπλοκ και αλυσίδες που εξασφαλίζουν μεγάλη ασφάλεια μεταφοράς δεδομένων και πολύ υψηλού επιπέδου κρυπτογράφηση. Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες διαδίδονται πλέον και σε άλλους χώρους και τη βιομηχανία των αυτοκινήτων φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα γι’ αυτήν.
Οι νέες, «έξυπνες» μπαταρίες της Volvo
Στα πλαίσια λοιπόν αυτά η Volvo ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε πως προτίθεται να επιστρατεύσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία για χρήση στις νέες μπαταρίες που θα παράξει και θα χρησιμοποιήσει σύντομα. Πρόκειται για «έξυπνες» μπαταρίες, στα πρότυπα άλλων «έξυπνων» συσκευών, όπως είναι για παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα. Οι συγκεκριμένες μπαταρίες της Volvo θα προσφέρουν ενημέρωση στα σημεία σέρβις, προσωπικά στον κάτοχο του αυτοκινήτου, αλλά και σε τρίτους για τα δεδομένα της μπαταρίας. Έτσι συνεχίζεται αυτή η τάση της αγοράς για «έξυπνα αυτοκίνητα».
Το γεγονός πως τόσος κόσμος θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά αποτελεί και τον λόγο για τον οποίο χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη τεχνολογία για την κρυπτογράφηση των δεδομένων. Σκοπός είναι να επιταχυνθεί η μεταφορά δεδομένων από την μπαταρία προς το άτομο ή το σύστημα που διαβάζει τα δεδομένα, αλλά παράλληλα να υπάρχει γενικότερη ασφάλεια και ασφαλέστερη συνδεσιμότητα όσον αφορά την ανταλλαγή των συγκεκριμένων πληροφοριών.
Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένες μπαταρίες της Volvo κι αργότερα άλλα ενδεχομένως συστήματα του αυτοκινήτου, θα μπορούν να δίνουν χρήσιμα στοιχεία και να λειτουργούν σε συνδυασμό με άλλα συστήματα του οχήματος. Για παράδειγμα θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να μας ενημερώσουν για τα επίπεδα ενέργειας της μπαταρίας στο ηλεκτρικό μας όχημα κι αμέσως να έχουμε μία ένδειξη για διαθέσιμα, κοντινά σημεία φόρτισης. Η μπαταρία επίσης θα μπορεί να μας δώσει στοιχεία για τη λειτουργία της και θα διασφαλίσει τη διαφάνεια σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως είναι π.χ. η χρήση βαρέων μετάλλων που επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Όπως ανακοίνωσε συγκεκριμένα η Volvo, έχει προχωρήσει ήδη σε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία CATL και την κορεατική LG Chem για την ενσωμάτωση συστημάτων που θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain και που θα προσφέρουν ελεγχόμενη και διαφανή ανιχνευσιμότητα των στοιχείων της μπαταρίας, όπως είναι για παράδειγμα το επικίνδυνο κοβάλτιο. Η αρχή λοιπόν φαίνεται να γίνεται κάπως έτσι, όμως γρήγορα οι εφαρμογές και οι δυνατότητες το συγκεκριμένων τεχνολογιών στον τομέα του αυτοκινήτου αναμένεται να επεκταθούν, τόσο από την Volvo, όσο και από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που εξετάζουν και ερευνούν την εφαρμογή παρόμοιων τεχνολογιών στον τομέα των συστημάτων του αυτοκινήτου.
Η ασφάλεια πάντα προέχει και η κακόβουλη, μη εξουσιοδοτημένη, απομακρυσμένη σύνδεση με αυτοκίνητα αποτελεί ένα εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον που πρέπει να προβλεφθεί. Άλλωστε, πλέον το αυτοκίνητό μας είναι περισσότερο μία ηλεκτρονική συσκευή, παρά ένα μηχανολογικό προϊόν.