• Latest
Οι τρίτεκνοι αποκτούν τα ίδια φορολογικά προνόμια με τους πολύτεκνους

Οι τρίτεκνοι αποκτούν τα ίδια φορολογικά προνόμια με τους πολύτεκνους

6 Σεπτεμβρίου 2025
κτηνοτροφια προβατα

Πιθανό κρούσμα ευλογιάς στην Π.Ε. Κοζάνης – Σε συναγερμό οι αρχές

2 Οκτωβρίου 2025
Σοφία Ζαχαράκη

Έκτακτη χρηματοδότηση 315.000 ευρώ για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

2 Οκτωβρίου 2025
Το 9ο Συμπόσιο Λογοτεχνίας στην Κοζάνη στις  13-19 Οκτωβρίου με τιμώμενο πρόσωπο τον συγγραφέα και Πρόεδρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, Σταύρο Ζουμπουλάκη

Το 9ο Συμπόσιο Λογοτεχνίας στην Κοζάνη στις  13-19 Οκτωβρίου με τιμώμενο πρόσωπο τον συγγραφέα και Πρόεδρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, Σταύρο Ζουμπουλάκη

2 Οκτωβρίου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

48η  συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

2 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Παράταση ηλεκτρονικών αιτήσεων έως την Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2025 για υποψήφιους λαμπαδηδρόμους των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

2 Οκτωβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Θανατηφόρο τροχαίο – Νεκρός ο 19χρονος συνεπιβάτης δικύκλου

Ένας νεκρός και δύο βαριά τραυματίες στη Δυτική Μακεδονία το Σεπτέμβριο

2 Οκτωβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Πασχάλης Χαρούμενος: Δημιουργία σταθμών απολύμανσης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

2 Οκτωβρίου 2025
Το Ιστορικό Σουηδικό Σχολείο Υφαντουργίας στη Βλάστη επαναλειτουργεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Εορδαία: Στη Βλάστη η Λίνα Μενδώνη

2 Οκτωβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Δήμος Κοζάνης: Ψηφιακή Θυρίδα Οικονομικής Υπηρεσίας – Ταυτοποιηθείτε για άμεση πρόσβαση στα έγγραφά σας

2 Οκτωβρίου 2025
σκυλος αδεσποτα

Τα αδέσποτα που φιλοξενούνται στο κυνοκομείο χρειάζονται ζεστασιά για το χειμώνα

2 Οκτωβρίου 2025

Ακύρωση συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου.

2 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Την Μ. Πέμπτη η διεξαγωγή της Λαϊκής Αγοράς.

Δήμος Γρεβενών: Κανονικά η Διεξαγωγή της Λαϊκής Αγοράς την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου.

2 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι τρίτεκνοι αποκτούν τα ίδια φορολογικά προνόμια με τους πολύτεκνους

sierafm by sierafm
6 Σεπτεμβρίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Οι τρίτεκνοι αποκτούν τα ίδια φορολογικά προνόμια με τους πολύτεκνους
0
SHARES
31
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τι αλλάζει για τους τρίτεκνους με το νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική στήριξης της οικογένειας, με αιχμή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Στο επίκεντρο βρίσκεται η καθιέρωση της τριτεκνικής ιδιότητας ως μόνιμου και ισόβιου χαρακτηριστικού, στο πρότυπο όσων ισχύουν εδώ και χρόνια για τους πολύτεκνους. Η αλλαγή αυτή δεν περιορίζεται σε έναν απλό θεσμικό χαρακτηρισμό, αλλά συνοδεύεται από τη μεταφορά στους τρίτεκνους μιας σειράς δικαιωμάτων και προνομίων, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν το φορολογικό πεδίο και την οικονομική στήριξη.

Με το άρθρο 20 του σχεδίου νόμου προστίθεται νέο άρθρο στον ν. 3454/2006, με το οποίο καθορίζεται η έννοια του τριτέκνου και προσδιορίζονται τα σχετικά δικαιώματα. Ως τρίτεκνοι αναγνωρίζονται οι γονείς που έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, ανεξάρτητα αν αυτά προέρχονται από έναν ή περισσότερους γάμους, αν είναι υιοθετημένα ή αναγνωρισμένα. Η ιδιότητα παραμένει ισοβίως, όπως ακριβώς ισχύει και για τους πολύτεκνους, γεγονός που σημαίνει ότι οι γονείς δεν χάνουν ποτέ αυτή την αναγνώριση, ακόμη κι αν τα παιδιά ενηλικιωθούν. Παράλληλα, τα τέκνα των τριτέκνων απολαμβάνουν ειδικά δικαιώματα μέχρι τη συμπλήρωση του 23ου έτους της ηλικίας τους ή του 25ου εφόσον σπουδάζουν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, ενώ παιδιά με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 67% υπολογίζονται ισοβίως ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η ισόβια αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας λειτουργεί ως «γέφυρα» για την πλήρη πρόσβαση των οικογενειών με τρία παιδιά σε όλα τα φορολογικά και οικονομικά προνόμια που είχαν μέχρι σήμερα μόνο οι πολύτεκνοι. Καταρχάς, οι τρίτεκνοι θα επωφελούνται από τη σημαντική μείωση του φόρου εισοδήματος που προβλέπεται για οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα. Η τελευταία νομοθετική αλλαγή αύξησε το ποσό της μείωσης στα 1.340 ευρώ για όσους έχουν τρία παιδιά, 1.580 ευρώ για τέσσερα και 1.780 ευρώ για πέντε, ανεβάζοντας το όφελος σε σχέση με τα προηγούμενα επίπεδα. Πρόκειται για μείωση που εφαρμόζεται τόσο σε μισθωτούς και συνταξιούχους όσο και σε κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Επιπλέον, ιδιαίτερης σημασίας είναι οι προβλέψεις που σχετίζονται με την κατοχή και χρήση αυτοκινήτου. Οι τρίτεκνοι θα απολαμβάνουν απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για επιβατικά Ι.Χ., ενώ για όσους φτάνουν τα τέσσερα παιδιά ισχύει και η εξαίρεση από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ρύθμιση που μέχρι πρότινος αφορούσε μόνο τους πολύτεκνους. Στον ίδιο άξονα εντάσσονται και οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, όπου οι οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα σε σχέση με τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά.

Η οικονομική στήριξη δεν σταματά εκεί. Οι τρίτεκνοι εντάσσονται πλέον στο πλαίσιο των αφορολόγητων και ακατάσχετων επιδομάτων που χορηγούνται στις οικογένειες. Το επίδομα γέννησης, το οποίο από το 2023 αυξήθηκε σε 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί, 2.700 για το δεύτερο, 3.000 για το τρίτο και 3.500 για το τέταρτο και κάθε επόμενο, καταβάλλεται ανεξαρτήτως τυχόν οφειλών και δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες. Αντίστοιχα, το επίδομα παιδιού παραμένει αφορολόγητο και δεν υπολογίζεται στο συνολικό εισόδημα για άλλες παροχές κοινωνικής προστασίας.

Σημαντικό μέτρο θεωρείται και η επέκταση της διάρκειας του επιδόματος μητρότητας για τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες από τους τέσσερις στους εννέα μήνες, το οποίο καταβάλλεται στο ύψος του κατώτατου μισθού. Η πρόβλεψη αυτή έρχεται να στηρίξει κυρίως γυναίκες με τρία παιδιά που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα ή εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενες και μέχρι σήμερα δεν είχαν την ίδια προστασία με τις μισθωτές.

Αξιοσημείωτη είναι και η συνέχιση της πολιτικής για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε βασικά είδη που αφορούν τη φροντίδα των παιδιών, όπως οι παιδικές τροφές, οι πάνες και τα καθίσματα αυτοκινήτου. Πρόκειται για μια έμμεση αλλά σημαντική φορολογική ελάφρυνση, αφού μειώνει το καθημερινό κόστος ζωής των οικογενειών με παιδιά.

Το νέο πλαίσιο καθιστά σαφές ότι οι τρίτεκνοι αποκτούν πλέον μια σταθερή και ισχυρή θέση μέσα στο θεσμικό και φορολογικό καθεστώς που μέχρι σήμερα αναγνώριζε κυρίως τους πολύτεκνους. Η ισόβια κατοχύρωση της ιδιότητας συνοδεύεται από προνόμια που καλύπτουν το εισόδημα, τη στέγαση, την κινητικότητα και την καθημερινότητα, δημιουργώντας ένα πλέγμα μέτρων που επιδιώκει να δώσει ανάσα στα νοικοκυριά με τρία παιδιά.

Η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις πιο έντονες δημογραφικές κρίσεις στην Ευρώπη. Οι γεννήσεις υπολείπονται σταθερά των θανάτων, ο δείκτης γονιμότητας κινείται στο 1,3 παιδιά ανά γυναίκα και οι προβλέψεις για το μέλλον του πληθυσμού είναι δυσοίωνες. Η στήριξη της οικογένειας με τρία παιδιά στοχεύει όχι μόνο στην ανακούφιση μιας μεγάλης κοινωνικής ομάδας, αλλά και στη δημιουργία ενός ευρύτερου κινήτρου για να ανατραπεί σταδιακά η αρνητική δημογραφική τάση.

ΠΗΓΗ

Tags: προνόμιατριτεκνοιΦορολογικά προνόμια
Previous Post

ΟΠΕΚΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το επίδομα μέχρι 600 ευρώ -Ποιοι είναι δικαιούχοι

Next Post

Βιταμίνη C: 6 σημάδια που δείχνουν έλλειψη και δεν πρέπει να αγνοήσετε

Next Post
πονοκεφαλος αγχος κουραση

Βιταμίνη C: 6 σημάδια που δείχνουν έλλειψη και δεν πρέπει να αγνοήσετε

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πιθανό κρούσμα ευλογιάς στην Π.Ε. Κοζάνης – Σε συναγερμό οι αρχές
  • Έκτακτη χρηματοδότηση 315.000 ευρώ για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • Το 9ο Συμπόσιο Λογοτεχνίας στην Κοζάνη στις  13-19 Οκτωβρίου με τιμώμενο πρόσωπο τον συγγραφέα και Πρόεδρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, Σταύρο Ζουμπουλάκη
  • 48η  συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
  • Δήμος Κοζάνης: Παράταση ηλεκτρονικών αιτήσεων έως την Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2025 για υποψήφιους λαμπαδηδρόμους των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr