Μία διαδικασία παραγωγής εμβολίου περνάει από συγκεκριμένες επιστημονικές φάσεις. Αυτές ανέλυσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θα αργήσει να παρασκευαστεί το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού.
Αρχικά σύμφωνα με τον καθηγητή υπάρχουν οι προκλινικές φάσεις στις οποίες τα εμβόλια δοκιμάζονται σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πίθηκοι. Σε θηλαστικά, δηλαδή που έχουν παρόμοια συμπεριφορά με τον άνθρωπο.
«Αν περάσει αυτή τη φάση περνάμε στη φάση των υγιών εθελοντών που δοκιμάζονται εθελοντικά μεγαλύτερες δόσεις. Προσπαθούμε να βρούμε την τέλεια δόση που κάνει ικανοποιητικό αριθμό αντισωμάτων. Συνήθως σε αυτή τη φάση κρατάνε μία μεσαία δόση. Δεν κρατάνε ούτε την πολύ χαμηλή, η οποία συνήθως δε δουλεύει αλλά ούτε την πολύ υψηλή, διότι συνήθως μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες, όπως πόνο στο χέρι ή πυρετό» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.
Στην τρίτη φάση υποστήριξε ότι «εξετάζουν εκατοντάδες ανθρώπους και βλέπουν αν δουλεύει καλά αυτή η μεσαία δόση με ασφάλεια και δημιουργεί ψηλά αντισώματα».
Στην τρίτη φάση συμπλήρωσε ότι «το δίνουν στο πληθυσμό για να δουν αν δουλεύουν έναντι της απόκτησής του ιού».
«Όλες αυτές οι φάσεις καταλαβαίνετε ότι διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι να δοθεί η έγκριση περνάει 1 και 1μιση χρόνος. Γι΄αυτό ακούτε από τους περισσότερους επιστήμονες ότι θα πάρει 12 με 18 μήνες αυτή η διαδικασία του εμβολίου. Έχουν, όμως αυτή τη στιγμή ενεργοποιηθεί εκατοντάδες μηχανισμοί διενέργειας μελετών για τα εμβόλια με διαφορετική τεχνολογία το καθένα και ευελπιστούμε ότι κάποια από αυτά μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν καλά αποτελέσματα. Έχουν τοποθετηθεί αξιωματούχοι του ΠΟΥ και επιστήμονες από όλο τον κόσμο ότι θα χρειαστούμε πιθανότατα πολλά από αυτά τα εμβόλια αν δουλεύουν όλα. Δε θα φτάσει ένα, επειδή η παραγωγή τους σε παγκόσμιο επίπεδο δε θα είναι επαρκής για όλον το πλανήτη. Άρα ταυτόχρονα ενεργοποιούνται όλες οι δυνάμεις μαζί για να βρούμε όσον το δυνατόν περισσότερα και ασφαλέστερα εμβόλια, τα οποία βέβαια εθελοντικά θα τα πάρουν οι άνθρωποι».
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας εκτίμησε με βάση προηγούμενες εμπειρίες του ότι θα έχουν προτεραιότητα οι άνθρωποι που διαθέτουν τον υψηλότερο κίνδυνο ενώ προέβλεψε ότι θα αργήσει, διότι ακόμα και αν έρθουν γρήγορα δε θα είναι σε επαρκείς ποσότητες για όλον τον κόσμο.
Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε ο Λοιμωξιολόγος για την πρόοδο του εμβολίου mRNA
Πηγή: news4health.gr