• Latest
φρουτα λαχανικα

Οι χορτοφάγοι απειλούνται λιγότερο από καρδιακές παθήσεις αλλά έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού

6 Σεπτεμβρίου 2019
Νίκος Κατσαούνης: Κάθε Σχολική Χρονιά είναι μια νέα αρχή

Νίκος Κατσαούνης: Κάθε Σχολική Χρονιά είναι μια νέα αρχή

11 Σεπτεμβρίου 2025
“Πρώτο κουδούνι” για τα Ωνάσεια Σχολεία στην Κοζάνη – Νέα εποχή για το 3ο ΓΕΛ με την παρουσία του Ιδρύματος Ωνάση

“Πρώτο κουδούνι” για τα Ωνάσεια Σχολεία στην Κοζάνη – Νέα εποχή για το 3ο ΓΕΛ με την παρουσία του Ιδρύματος Ωνάση

11 Σεπτεμβρίου 2025
Σοφία Ζαχαράκη

Σοφία Ζαχαράκη: Χτίζουμε ένα σχολείο που δίνει γνώση και εφόδια για τη ζωή – Επιπλέον 119 μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές, 12 ανακαινισμένα σχολεία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

11 Σεπτεμβρίου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής την Δευτέρα 15/09/2025

11 Σεπτεμβρίου 2025
Ικανοποιημένος δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΔΑΜ για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος απολιγνιτοποίησης. Δηλώσεις

Τη Δευτέρα η συνεδρίαση της Περιφέρειας για την καύση σκουπιδιών

11 Σεπτεμβρίου 2025
Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Τέλος Υποστήριξης Windows 10 & Νέες καινοτόμες λύσεις της DELL»

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Τέλος Υποστήριξης Windows 10 & Νέες καινοτόμες λύσεις της DELL»

11 Σεπτεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Η γνώση, οι εμπειρίες και οι συναναστροφές που αποκτούν οι μαθήτριες και οι μαθητές στα σχολεία είναι το ισχυρότερο εφόδιο ζωής»

Καλλιόπη Βέττα: «Η γνώση, οι εμπειρίες και οι συναναστροφές που αποκτούν οι μαθήτριες και οι μαθητές στα σχολεία είναι το ισχυρότερο εφόδιο ζωής»

11 Σεπτεμβρίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Καστοριά: Συνελήφθη 26χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

11 Σεπτεμβρίου 2025
Γρεβενά: Δύο συλλήψεις για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

Γρεβενά: Δύο συλλήψεις για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

11 Σεπτεμβρίου 2025
Διανεμήθηκαν από αστυνομικούς των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας Ενημερωτικά Φυλλάδια Τροχαίας και Σχολικών Προγραμμάτων

Στους Αγιασμούς των Σχολείων ο Δήμαρχος Γρεβενών, Κυριάκος Ταταρίδης.

11 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πλακοπίτη και Παγούνη για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Παγούνη για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (OPEN MALL)

11 Σεπτεμβρίου 2025
Πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός στο Γυμνάσιο- Λύκειο Σιάτιστας.  Βίντεο και φωτογραφίες

Δήμος Βοΐου: Μήνυμα Δημάρχου Βοΐου, κ. Χρήστου Ζευκλή, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

11 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι χορτοφάγοι απειλούνται λιγότερο από καρδιακές παθήσεις αλλά έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού

sierafm by sierafm
6 Σεπτεμβρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
φρουτα λαχανικα
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο καρδιάς έχουν οι άνθρωποι που ακολουθούν χορτοφαγική ή ψαροφαγική διατροφή συγκριτικά με εκείνους που καταναλώνουν και κρέας, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The BMJ» (British Medical Journal), είναι η πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας η οποία έδειξε ότι οι χορτοφάγοι έχουν αφενός μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, αλλά αφετέρου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται χορτοφάγοι ή βίγκαν (σ.τ.σ: αυτοι που ακολουθούν διατροφή αυστηρής/ολικής χορτοφαγίας απέχοντας από κρέας, ψάρια, μαλάκια, γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι) είτε λόγω του οφέλους που έχουν αυτές οι διατροφές στην υγεία είτε για λόγους ηθικούς που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων.

Με αφορμή αυτή τη νέα τάση, ερευνητές από το τμήμα Δημόσιας Υγείας «Nuffield» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την μελέτη EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) της Οξφόρδης, διερεύνησαν τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου στους καταναλωτές κρέατος, τους «ψαροφάγους» (αυτούς δηλαδή που τρώνε κάποιο ψάρι, αλλά όχι κρέας) και τους χορτοφάγους (vegeterians) σε μια περίοδο 18 ετών.

Η έρευνα, με επικεφαλής την δρ. Τάμι Τονγκ, συμπεριέλαβε δεδομένα από 48.188 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη, που εγγράφηκαν στη μελέτη στο διάστημα μεταξύ 1993 και 2001 και δεν είχαν ιστορικό στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: καταναλωτές κρέατος (24.428 άτομα), «ψαροφάγοι» (7.506 άτομα) και χορτοφάγοι συμπεριλαμβανομένων και των βίγκαν (16.354 άτομα).

Στη διάρκεια της ερευνητικής περιόδου καταγράφηκαν 2.820 περιστατικά στεφανιαίας νόσου καρδιάς και 1.072 εγκεφαλικά επεισόδια στα οποία περιλαμβάνονταν 519 ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια (αιμοφόρο αγγείο που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο αποφράσσεται από ένα θρόμβο αίματος) και 300 αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια (αρτηρία του εγκεφάλου διαρρηγνύεται, σπανιότερα από τα ισχαιμικά)

Οι μελετητές αφού έλαβαν υπόψη το ιατρικό ιστορικό, το κάπνισμα, τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και τα επίπεδα σωματικής άσκησης διαπίστωσαν ότι οι ψαροφάγοι και οι χορτοφάγοι εν γένει είχαν 13% και 22% αντίστοιχα μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας συγκριτικά με τους κρεατοφάγους.

Η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται σε μειωμένο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) και μικρότερα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και διαβήτη στα άτομα που ακολουθούν αυτού του τύπου τις διατροφές, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Παρόλα αυτά, βρέθηκε ότι οι χορτοφάγοι έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο προσβολής από εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους κρεατοφάγους, εύρημα που αποδίδεται στα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης και ποικίλων θρεπτικών συστατικών (π.χ. Β12) των πρώτων.

Η Τονγκ τονίζει ότι τέτοιου είδους ελλείψεις αντιμετωπίζονται με ευκολία μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Συνοπτικά, παρατηρήθηκε ότι σε μία περίοδο 10 ετών, σε 1000 άτομα, οι χορτοφάγοι εμφάνιζαν 10 λιγότερα επεισόδια καρδιακών νόσων από τους κρεατοφάγους, αλλά μόνο τρία περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια.

Με βάση αυτό, ο Μακ Λόρενς και η Σάρα Μακ Νότον από το Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας εμφανίζονται δύσπιστοι σχετικά με τον κίνδυνο εγκεφαλικού αφενός διότι η αύξηση εγκεφαλικών στην ομάδα των χορτοφάγων τους φαίνεται οριακή και αφετέρου διότι μονό μία μελέτη κατέληξε σε τέτοιου είδους ευρήματα. Ο Λορενς μάλιστα συμπληρώνει ότι η μη κατανάλωση κρέατος δε σχετίζεται απαραίτητα με την επιλογή μιας χορτοφαγικής διατροφής, αλλά με τη δυσκολία πρόσβασης σε ζωικά προϊόντα που χαρακτηρίζει τις χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

«Οι χορτοφαγικές διατροφές είναι υγιεινές μόνο αν είναι ισορροπημένες» τονίζει ο Τόμας Σάντερς από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου «King’s College», ενώ η Σάρα Μπέρι από το ίδιο Πανεπιστήμιο εξηγεί: «Στο πλαίσιο της παρούσας κοινωνίας όπου η υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής είτε για ηθικούς λόγους είτε για λόγους υγείας είναι ευρέως διαδεδομένη η συγκεκριμένη μελέτη είναι ουσιώδης καθώς παρουσιάζει τις επιδράσεις που δύναται να έχει μια τέτοια διατροφή στην υγεία».

Η Τονγκ υπογραμμίζει ότι η μελέτη αυτή είναι περιγραφική και επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να μην οφείλονται στη διατροφή, αλλά σε άλλες συνήθειες ζωής των χορτοφάγων.

«Μελλοντικές έρευνες οφείλουν να επιβεβαιώσουν την γενικευσιμότητα αυτών των ευρημάτων και να εκτιμήσουν τη σχέση τους με την κλινική πρακτική και τη δημόσια υγεία», δηλώνει η ίδια.

Πηγή:Newsbeast.gr

Previous Post

1249 δέντρα κάνναβης σε φυτείες!! Σύλληψη 4 ατόμων σε Πτολεμαΐδα και Καρδίτσα

Next Post

Οι αθώες συνήθειες που μας γερνούν πρόωρα

Next Post
ηλικια, ομορφια

Οι αθώες συνήθειες που μας γερνούν πρόωρα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Νίκος Κατσαούνης: Κάθε Σχολική Χρονιά είναι μια νέα αρχή
  • “Πρώτο κουδούνι” για τα Ωνάσεια Σχολεία στην Κοζάνη – Νέα εποχή για το 3ο ΓΕΛ με την παρουσία του Ιδρύματος Ωνάση
  • Σοφία Ζαχαράκη: Χτίζουμε ένα σχολείο που δίνει γνώση και εφόδια για τη ζωή – Επιπλέον 119 μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές, 12 ανακαινισμένα σχολεία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  • Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής την Δευτέρα 15/09/2025
  • Τη Δευτέρα η συνεδρίαση της Περιφέρειας για την καύση σκουπιδιών

Πρόσφατα σχόλια

  1. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  2. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  3. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. R-G στο Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr