Οι αφορμές της παιδικής γκρίνιας μπορεί να είναι εκατομμύρια! Από το φαγητό που δεν έχει ακόμα ετοιμαστεί ή ένα χαλασμένο παιχνίδι, μέχρι τον ουρανό που είναι γαλάζιος αντί για μπλε ή λόγω της βροχής που πέφτει με δύναμη στο τζάμι. Oι βαθύτερες αιτίες της παιδικής γκρίνιας, όμως, είναι πολύ λιγότερες. Άλλοτε πρακτικές και… αυτονόητες, και άλλοτε καλά κρυμμένες στην παιδική ψυχή τους.
Οι αιτίες της παιδικής γκρίνιας, φυσικά, ενδέχεται να είναι πολλές: βαριέται, δεν μπορεί να πει ή να κάνει μόνο του όσα θέλει και εκνευρίζεται, νιώθει πληγωμένο ή θυμωμένο, προσπαθεί να θέσει νέα όρια ή διεκδικεί τα δικαιώματά του. Ωστόσο, όταν η γκρίνια του γίνεται μια πάγια κατάσταση, ίσως οι βαθύτερες αιτίες να είναι πιο πρακτικές και απλές, οι οποίες διανθίζονται και εξαπλώνονται σε εκατομμύρια αφορμές.
Έλλειψη ύπνου
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που ωθεί τα παιδιά σε μία διαρκή και άνευ λόγου γκρίνια, είναι η έλλειψη ύπνου. Η κούραση δημιουργεί υπερένταση κι εκνευρισμό, τον οποίο δύσκολα διαχειρίζεται ένα παιδί. Άμα το ρωτήσεις αν νυστάζει, το πιθανότερο είναι πως θα σου απαντήσει αρνητικά αφού ούτε και το ίδιο αντιλαμβάνεται πως τελικά είναι κουρασμένο και όχι εκνευρισμένο.
Τι μπορείτε να κάνετε: Για να αποφεύγουμε τέτοιες συμπεριφορές, λοιπόν, καλό είναι να φροντίζουμε ώστε το παιδί να συμπληρώνει τις απαιτούμενες ώρες ύπνου που ορίζει η ηλικία του, αλλά και να διατηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ώστε να είναι το μικρό μας ξεκούραστο, χαρούμενο και χαμογελαστό.
Μήπως πεινάει;
Ένας, ακόμα, βασικός λόγος που το παιδί μπορεί να γκρινιάζει, είναι επειδή πεινάει. Ίσως να μην είναι η ώρα του φαγητού και άρα να μην έχετε καταλάβει πως η αιτία της κακής του διάθεσης είναι το άδειο του στομάχι! Πολλές φορές, εμείς οι γονείς, ψάχνουμε τα αίτια της παιδικής κακοδιαθεσίας σε βαθύτερα ψυχολογικά αίτια προσπερνώντας τα βασικά και πρακτικά.
Τι μπορείτε να κάνετε: Την επόμενη φορά που θα γκρινιάζει με το παραμικρό, λοιπόν, κι αφού βεβαιωθείτε πως δεν είναι κουρασμένο, εξετάστε το ενδεχόμενο να πεινάει. Το στομάχι των παιδιών αλλάζει συχνά… ρυθμούς, τους οποίους πρέπει να παρακολουθούμε και να προσαρμόζουμε ανάλογα το καθημερινό μας πρόγραμμα.
Δεν σας βλέπει αρκετά
Αφού έχουμε βεβαιωθεί πως δεν νυστάζει, πεινάει, πονάει, κρυώνει και άλλους πρακτικούς παράγοντες που επηρεάζουν τα παιδιά, αρχίζουμε να εξετάζουμε άλλους λόγους που ενδέχεται να τους προκαλούν ενόχληση. Στην εποχή που ζούμε, με τις μαμάδες να δουλεύουν ή να τρέχουν όλη μέρα, τα μικρά παιδιά μπορεί να νιώθουν έντονα το κενό της απουσίας τους. Η σχέση μητέρας παιδιού είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη και η σημασία που πρέπει να δίνεται σε αυτήν είναι καθοριστική για την ψυχολογία και τη ψυχοσύνθεση του παιδιού. Όταν λενα παιδί, λοιπόν, γκρινιάζει ασταμάτητα, ίσως του φταίει το ότι δεν σας βλέπει αρκετά!
Τι μπορείτε να κάνετε: Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας ώστε να ασχοληθείτε μαζί του. Ακόμα κι είμαστε κουρασμένες ή δεν έχουμε αρκετό χρόνο, καλό είναι να κάνουμε το χατίρι… Εξάλλου, δεν πρόκειται για χατίρι ακριβώς. Αφορά μία από τις πρώτες και σημαντικότερες ανάγκες του παιδιού μας που πρέπει να του καλύψουμε με όλη μας την αγάπη.
Το νευριάζει μια καθημερινή κατάσταση ή συμπεριφορά που δεν μπορεί να εξηγήσει
Συχνά, ακούμε από γονείς να παραπονιούνται πως «το πιάνει η γκρίνια κάθε απόγευμα…». Σε αυτές τις περιπτώσεις «προγραμματισμένης» γκρίνιας, θα ήταν καλό να εξετάσουμε τι ακριβώς κάνουμε ή συμβαίνει εκείνες τις ώρες μέσα στο σπίτι. Είναι πολύ πιθανό να επαναλαμβάνεται μία συμπεριφορά ή μία συνήθεια δική μας η οποία να εκνευρίζει το παιδί και να μην το καταλαβαίνει ούτε το ίδιο – ή να μην μπορεί να μας το πει! Μπορεί να νιώθει θυμό ή να πληγώνεται, να βαριέται ή να ξεβολεύεται απ’ την ρουτίνα του.
Τι μπορείτε να κάνετε: Εάν η γκρίνια του παιδιού είναι προγραμματισμένη, λοιπόν, μπορούμε να παρατηρήσουμε πώς κινούμαστε μέσα στην μέρα και να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που το ενοχλεί. Ίσως να βοηθούσε μία συζήτηση μαζί του – εάν κι εφόσον είναι σε θέση να συζητήσει- ή αλλαγή του προγράμματος και των συνήθειών μας την ώρα της προγραμματισμένης γκρίνιας. Ίσως, τελικά, να είναι πιο εύκολο να καταλάβουμε τον λόγο της στεναχώριας του και ακόμη ευκολότερη η επίλυση του προβλήματος!
Η γκρίνια είναι ένα θέμα τεράστιο που αφορά μικρούς και μεγάλους! Όταν, όμως, πρόκειται για την παιδική γκρίνια, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα αφού ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να μας εξηγήσει πάντα τα αίτια που προκαλούν την άσχημη διάθεσή του. Πολλές φορές, δεν μπορεί να καταλάβει ούτε το ίδιο τι του συμβαίνει… Το μόνο σίγουρο είναι πως, όταν ένα παιδί γκρινιάζει, κάτι του φταίει και ψάχνει τον σωστό τρόπο για να μας το πει.
Πηγή:mama365.gr