Αν μπορείς να προσδιορίσεις με αλήθεια και θάρρος ένα πρόβλημα, έχεις τον απόλυτο έλεγχό του. Κι είσαι πάντα πολύ κοντά στη λύση του. Οταν δεν μπορείς να αντιληφθείς την ύπαρξή του, τότε, αυτό αλωνίζει ανενόχλητο στη ζωή σου, γιγαντώνεται και σου την αλλάζει προς το χειρότερο.
Σε αυτό το άρθρο εστιάζουμε σε μια κατάσταση που πολλοί βιώνουν και αρκετοί αδυνατούν να διαχειριστούν.
Η πίεση είναι μια συνθήκη που στη σύγχρονη ζωή είναι, σχεδόν, αναπόφευκτη. Τα πάντα γύρω μας τρέχουν, ζητούν, απαιτούν. Υπάρχουν εκείνοι που έχοντας μια ισορροπημένη σχέση με τον εαυτό τους, βάζουν όρια και βρίσκουν τον τρόπο να παίρνουν ασφαλείς αποστάσεις από επώδυνες καταστάσεις.
Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που καταπιέζουν τον εαυτό τους και (παρα)είναι αυστηροί μαζί του. Αποτέλεσμα; Eπώδυνα σωματικά συμπτώματα, διαταραχές, αρνητικές συμπεριφορές. Αν καταπιέζεις κι εσύ τον εαυτό σου, ίσως, αναγνωρίσεις αρκετές από τις ενδείξεις που ακολουθούν και μαρτυρούν την «κακοποίηση» που του ασκείς.
Τα παρακάτω σημάδια φωνάζουν ότι τον πιέζεις πολύ. Κι αυτός ξεσπά για να σου το δηλώσει…
1) Mιλάς άσχημα για τον εαυτό σου και την ζωή σου: Ο ψυχίατρος, Vinay Saranga, αναφέρει σε άρθρο του Insider ότι ένα σημάδι που δείχνει ότι κακομεταχειρίζεσαι τον εαυτό σου είναι η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιείς γι’αυτόν. Αν τον μειώνεις, υποβαθμίζεις τις ικανότητές του, εντοπίζεις διαρκώς ελλείψεις, δεν έχεις βλέμμα προς το μέλλον αλλά μονίμως επιστρέφεις στα λάθη του παρελθόντος, τότε, ήρθε η στιγμή να γνωρίσεις την έννοια της αυταγάπης.
2) Aπογοητεύεσαι πολύ με το παραμικρό και όταν νιώθεις ότι οι προσδοκίες σου διαψεύδονται, θυμώνεις: Ενα σημάδι ότι ασκείς πίεση στον εαυτό σου είναι η μόνιμη κατάσταση θυμού, επιθετικότητας και αναστάτωσης που βιώνεις. Γιατί πολύ απλά περιμένεις πολλά από τους άλλους, την στιγμή που η ίδια δεν περιμένεις τίποτα από τον εαυτό σου.
3) H στάση του σώματός σου μαρτυρά πολλά για την σχέση που έχεις με τον εαυτό σου: Ψυχολόγοι αναφέρουν ότι η στάση του σώματος δείχνει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο το άτομο κρίνει τον εαυτό του. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που νιώθουν αδύναμοι να διαχειριστούν τις καταστάσεις και έχουν αρνητική άποψη για τον εαυτό τους τείνουν να καμπουριάζουν, σε αντίθεση, με τα άτομα που έχουν αυτοπεποίθηση και δύναμη και το σώμα τους έχει διαρκώς ορθή στάση (δηλαδή το κεφάλι, ο λαιμός, το στήθος και η κοιλιά ισορροπούν κατακόρυφα).
4) Σωματικά συμπτώματα: Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, τα άτομα που έχουν αυξημένο στρες και πίεση, έχουν περισσότερους πονοκεφάλους, πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και αρρωσταίνουν συχνότερα.
5) Ακατάστατος ύπνος- Αίσθημα εξάντλησης: Τα άτομα που διαρκώς βρίσκονται σε διαρκή ανησυχία και καταπονούν τον εαυτό τους προσπαθώντας διαρκώς να ικανοποιήσουν τους άλλους, δείχνουν την κακή σχέση που έχουν με τον εαυτό τους. Συνήθως δεν κοιμούνται καλά και διαρκώς παραπονούνται για πόνους στο σώμα.
6) Τα άτομα που πιέζουν τον εαυτό τους διαρκώς αναρωτιούνται αν αρέσουν στους άλλους: Διαρκής αυτοκριτική: Η ένδειξη ότι δεν αφήνεις καθόλου τον εαυτό σου να χαλαρώσει και τον μεταχειρίζεσαι με αυστηρότητα. «Πώς φαίνομαι;», «Πώς θα φανεί αυτό που κάνω;», «Είναι αρκετό;», «Πώς να σκέφτεται για μένα;».
7) Τα άτομα που πιέζουν τον εαυτό τους έχουν συνήθειες που επιβαρύνουν την σωματική τους κατάσταση: Ακατάστατη διατροφή, απουσίας σωματικής άσκησης, κάπνισμα, τοξικές σκέψεις που τους εμποδίζουν να νιώθουν ήρεμοι. Κοινώς, δεν προστατεύουν καθόλου τον εαυτό τους.
8) Δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και περιμένεις όλο και λιγότερα από εκείνον: Τα άτομα που καταπιέζουν τον εαυτό τους, συνηθίζουν να παρατάνε την προσπάθειά τους στη μέση, νιώθουν διαρκώς απογοήτευση για τις ικανότητές τους και πιστεύουν ότι θα αποτύχουν πριν καν δοκιμάσουν.
Πηγή:bovary.gr