Η υγεία του εντέρου είναι άκρως σημαντική για τη συνολική υγεία μας. Πότε όμως και πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι η ομαλή λειτουργία του εντέρου έχει διαταραχθεί; Διαβάστε οκτώ προειδοποιητικά σημάδια και τρόπους που μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση του εντέρου μας.
Υπάρχουν οκτώ βασικά συμπτώματα που μας προειδοποιούν:
1. Φούσκωμα και μετεωρισμός
Πολλαπλάσια του φυσιολογικού αέρια στο έντερο σημαίνουν μεγαλύτερη συσσώρευση εντερικών βακτηρίων που τα υπερπαράγουν. Η παρουσία τους συνεπάγεται αυξημένη παραγωγή αερίων που παγιδεύονται στο έντερο δημιουργώντας πρήξιμο.
2. Διάρροια
Η οξεία και χρόνια διάρροια μαρτυρά αυξημένη παρουσία συγκεκριμένων βακτηρίων ή μόλυνση από τον μικροοργανισμό Clostridioides difficile. Επιπλέον, με τις συνεχείς κενώσεις αποβάλλονται από το έντερο και καλά βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του.
3. Δυσκοιλιότητα
Έρευνα έχει δείξει πως η λειτουργική δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (στη φάση της δυσκοιλιότητας) σχετίζονται με μη ομαλή λειτουργία του εντέρου.
4. Άγχος
Το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει και την ψυχική υγεία, ακόμη και το πώς διαχειριζόμαστε το άγχος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένες ορμόνες που παράγονται στο έντερο ελέγχουν την επικοινωνία του με τον εγκέφαλο. Ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος, ενδέχεται να οφείλονται στην κακή λειτουργία των εντερικών ορμονών.
5. Κακή συγκέντρωση
Δεδομένου πως το έντερο παράγει νευροδιαβιβαστές που επηρεάζουν τη διάθεση, τη σκέψη και τη γνωστική λειτουργία, μία σημαντική ένδειξη κακής εντερικής υγείας είναι, όσο και αν αυτό μας φαίνεται παράξενο, η δυσκολία μάθησης και η κακή μνήμη. Επιπλέον, η δυσλειτουργία του εντέρου σχετίζεται με αυξημένη φλεγμονή στον εγκέφαλο.
6. Δερματίτιδες και ακμή
Το έντερο επηρεάζει την ομοιόσταση της επιδερμίδας και βοηθά να τη διατηρούμε καθαρή και υγιή. Η ακμή,και το έκζεμα και ψωρίαση μπορούν να σχετίζονται άμεσα με προβλήματα στο έντερο.
7. Επιθυμία για γλυκά
Το εντερικό μικροβίωμα προσπαθεί να εξασφαλίσει τα είδη των τροφών που το τρέφουν και το βοηθούν να αναπτυχθεί και διαφορετικά βακτήρια αποζητούν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Επί παραδείγματι, έντονη παρουσία βακτηρίων που αυξάνουν την ανάγκη για σάκχαρα, μπορούν να διαταράξουν την εντερική λειτουργία.
8. Αύξηση βάρους
Η εντερική μικροβιακή ποικιλότητα μπορεί να επηρεάσει την αυξομείωση του βάρους. Συγκεκριμένα, επιστημονικά ευρήματα έδειξαν πως το εντερικό μικροβίωμα σε δίδυμα παιδιά με αυξημένο βάρος αποτελούταν από περιορισμένη ποικιλία βακτηρίων σε αντίθεση με τα πιο αδύνατα δίδυμα.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν δείκτες κακής λειτουργίας του εντέρου καθώς, σύμφωνα με μελέτες, σε αρκετές περιπτώσεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1, η πολλαπλή σκλήρυνση και η αυτοάνοση ηπατική νόσος έχουν συνδεθεί με την κακή υγεία του εντέρου.
Πώς εξασφαλίζεται η υγεία του εντέρου
Υπάρχουν κάποιες βασικές συμβουλές που μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του εντέρου μας:
Διατροφή: Τα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα συντελούν στην ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων, ενώ οι φυτικές ίνες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια. Οι ειδικοί συστήνουν μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, καλά λιπαρά και άπαχες πρωτεΐνες καθώς και τροφές με προβιοτικά όπως τα σπαράγγια και η αγκινάρα, και περιορισμό στην κατανάλωση αλκοόλ.
Άσκηση: Η αερόβια άσκηση έχει φανεί ότι μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των καλών βακτηρίων στο έντερο και να βελτιώσει την εντερική μικροβιακή ποικιλότητα.
Ψυχική ηρεμία: Για την ομαλή λειτουργία του εντέρου, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στην ψυχική υγεία και τη βελτίωσή της με την προσπάθεια αποβολής του άγχους, ασκήσεις διαλογισμού, άσκηση, ελεύθερο χρόνο για δραστηριότητες, καλό ύπνο και συνολικά καλή υγιεινή.
Σε περίπτωση που οι ενοχλήσεις στο έντερο δεν υποχωρούν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την εύρεση και θεραπεία του προβλήματος που βλάπτει την εντερική υγεία.
Πηγή:ygeimou.gr