Με αφορμή την ανακοίνωση του πολυνομοσχεδίου Γαβρόγλου, που ολοκληρώνει την διάλυση των Τ.Ε.Ι, χρησιμοποιώντας τον “μανδύα” των συνεργειών με τα Πανεπιστήμια, αλλά, κυρίως, με την παράγραφο 9 του άρθρου 70, επισημαίνουμε τα εξής:
Με σχετική ανακοίνωση το 2017, τονίζαμε τα προβλήματα του άρθρου 46 του Ν.4485/17, μεταξύ των οποίων ήταν τα περίφημα «προσόντα» και η απαράδεκτη σύνθεση των Επιτροπών.
Έπρεπε να περάσουν σχεδόν δυο χρόνια, για να πεισθεί ο Υπουργός ότι, για αποφοίτους Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεν μπορεί να μιλάει για επαγγελματικά “προσόντα”, αλλά για επαγγελματικά “δικαιώματα”, όπως, άλλωστε, έκανε στη συνέχεια και για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς με το Π.Δ.99/2018.
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ…
Στην αλλαγή πλεύσης του Υπουργού συνέβαλαν η τεκμηριωμένη θέση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, ότι η κείμενη νομοθεσία απαιτεί την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, η αίτηση ακύρωσης, που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε) η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, κατά της σύνθεσης των Επιτροπών του Άρθρου 46, αλλά και η γενική κατακραυγή κατά του πορίσματος της Επιτροπής Γαβρόγλου.
Επί της ουσίας, όμως, έχουμε μια επαναφορά του καθεστώτος που επικρατούσε πριν την ψήφιση του Ν.4485/2017, που προέβλεπε έκδοση Π.Δ με εμπλοκή και των “συναρμόδιων” Υπουργών, δηλαδή το ίδιο καθεστώς που ο Υπουργός Παιδείας θεωρούσε ότι δεν οδηγούσε σε έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων!
Εκτιμούμε ότι η εν λόγω τροποποίηση του άρθρου 46 έχει ως πρωταρχικό σκοπό να δώσει ανάσα στην Κυβέρνηση, ενόψει των εθνικών εκλογών, δεδομένου ότι η διαδικασία που εισήγαγε, με το εν λόγω άρθρο, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Επισημαίνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι, αν ο Υπουργός θέλει, έστω και τώρα, να δώσει ουσιαστική λύση στο ζήτημα αυτό, οφείλει να λάβει υπόψη του την πρόταση νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, ή την πρόταση των έξι Βουλευτών που έχει εισαχθεί στη Βουλή με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ή τις εναλλακτικές προτάσεις της Ένωσης που είχαν διαμορφωθεί στο πλαίσιο συνεργασίας με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας της παρούσας κυβέρνησης.
Μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ επιφυλάσσεται να επανέλθει με θέσεις και προτάσεις επί του συνόλου του νομοσχεδίου.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ