Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης στην ομιλία του κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για την «Οργάνωση και Λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ρυθμίσεις για την Ερευνα και άλλες διατάξεις», κατά τη συζήτηση της Τρίτης 1ης Αυγούστου στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, έκανε τις ακόλουθες παρατηρήσεις και αναφορές:
Ο βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του, ότι στα ζητήματα της Παιδείας θα περίμενε κανείς να έχει επιτευχθεί ένα ελάχιστο κλίμα συναίνεσης.
«Σε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα περιμέναμε η Αξιωματική Αντιπολίτευση να προσερχόταν με ευθύνη στον κοινοβουλευτικό διάλογο με προτάσεις, αλλά και με μνήμη και αυτογνωσία, ώστε να συμβάλλει με δημιουργικό τρόπο σε ένα χώρο που έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, αλλαγές και όραμα»
Αναφερόμενος στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν ο κύριος Μητσοτάκης να θέτει την κοινοβουλευτική διαδικασία σε καθεστώς παρατεταμένης εκλογικής περιόδου και επομένως σε μια ιδιότυπη ομηρία, δημιουργώντας διαρκώς την αίσθηση ενός κενού εξουσίας στη δημοκρατική διακυβέρνησης της χώρας. «Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρει ότι «δεσμεύεται» να καταργήσει το εν λόγω νομοσχέδιο όταν και αν γίνει Κυβέρνηση, εάν και όταν γίνει πρωθυπουργός! Κρίμα!» τόνισε ο βουλευτής Θ. Μουμουλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε την ομιλία του κ. Μητσοτάκη μνημείο λαϊκισμού, εκφοβισμού, ειρωνείας , παρακμής και οπισθοδρόμησης.
Στη συνέχεια ο κ. Μουμουλίδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο προσπαθεί να ξεπεράσει συσσωρευμένες στρεβλώσεις, πελατειακές σχέσεις και συντεχνιακές νοοτροπίες, και ότι αυτό που κυρίως υπερασπίζεται είναι το δικαίωμα κάθε πολίτη στην εκπαίδευση καθώς και τον δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Στη συνέχεια ο κ. Μουμουλίδης επεσήμανε ως πολύ σημαντικά μερικά σημεία του Νομοσχεδίου:
- Τον θεσμό των υπό ίδρυση Περιφερειακών Ακαδημαϊκών Συμβουλίων , τον οποίο χαρακτήρισε ως καινοτόμο θεσμό ο οποίος θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και τη συνεργασία μεταξύ των ΑΕΙ και των ΤΕΙ ανά Περιφέρεια, θα δημιουργήσει ένα μοντέλο συνύπαρξης και συνάφειας με τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγικούς φορείς και θα αξιοποιήσει καλύτερα το σπουδαίο επιστημονικό δυναμικό και τις υπάρχουσες υποδομές που υπάρχουν διάσπαρτες στη χώρα. Κυρίως όμως θα δημιουρήσει προυποθέσεις συνολικού σχεδιασμού-με την συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής κοιωνίας- της λειτουργίας των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιφέρειας.
- Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μια τεράστια βιομηχανία στην οποία οι νέοι επενδύουν οικογενειακούς πόρους και όνειρα στον βωμό ενός αβέβαιου μέλλοντος. Και κάποιοι «ένοικοι» δημόσιας στέγης θησαυρίζουν προσφέροντας γνώση έναντι αδρής αμοιβής. «Ως Κυβέρνηση και ως πολιτικός φορέας θεωρούμε ότι η γνώση είναι αγαθό που πρέπει να παρέχεται δωρεάν. Με το παρόν νομοσχέδιο κανένας φοιτητής δεν αποκλείεται από τα μεταπτυχιακά προγράμματα για οικονομικούς λόγους», κατέληξε ο κ. Μουμουλίδης.
- Σημαντικότατο βήμα χαρακτήρισε ο βουλευτής την αναβάθμιση των ΕΠΑΛ με τη δημιουργία διετών δομών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπου θα παρέχονται επαγγελματικά πιστοποιητικά ,που θα αναγνωρίζονται στην Ευρώπη, γεγονός καθοριστικό για την επαγγελματική πορεία των νέων.
- Η θεσμοθέτηση ειδικών ρυθμίσεων για νέους επιστήμονες , οι οποίοι να προσλαμβάνονται επ’ αμοιβή σε κενές θέσεις διδασκαλίας στα μεταπτυχιακά προγράμματα ανοίγει για πρώτη φορά τον επαγγελματικό δρόμο σε νέους επιστήμονες.
- Για πρώτη φορά γίνεται συστηματική προσπάθεια ενίσχυσης της Ερευνας και της Καινοτομίας και θεσπίζονται υποτροφίες και χορηγίες ερευνητικών προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ, του νεοσύστατου ΕΛΙΔΕΚ και των ΑΕΙ, ώστε να αντιμετωπισθεί η φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό .
Καταλήγοντας ο βουλευτής τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Παιδεία οφείλει να είναι σημείο συνάντησης των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας και πεδίο γόνιμης αντιπαράθεσης , κατάθεσης προτάσεων και ιδεών .
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μουμουλίδης εξέφρασε την πολιτική του διαφωνία για μια τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την ανανέωση της θητείας του Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης πέραν των 2 τετραετιών. «Οφείλουμε να νομοθετούμε με γνώμονα την ανανέωση και να δημιουργούμε προϋποθέσεις για την αξιοποίηση και ανάδειξη νέων προσώπων» , τόνισε , « και αυτό είναι υποχρέωση μιας αριστερής Κυβέρνησης, ώστε να συμβάλλει στη δημιουργία μιας αξιοκρατικής , δίκαιης και διαρκώς ανανεούμενης στελέχωσης των εποπτευόμενων φορέων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με αυτό τον τρόπο οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να διακριθούν , να δικαιωθούν και να εξελιχθούν» κατέληξε ο κ. Μουμουλίδης .
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμη Μουμουλίδη
Σκηνοθέτη, βουλευτή Π.Ε.Κοζάνης
Μέλους των Διαρκών Επιτροπών Μορφωτικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων