• Latest
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ

Ομιλία του Βουλευτή Π.Ε Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και άλλες ρυθμίσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

15 Δεκεμβρίου 2021
Νεάπολη: Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας VOIO RACE. Βίντεο

Νεάπολη: Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας VOIO RACE. Βίντεο

22 Μαρτίου 2026
Ο Δημήτρης Σελέτης είναι ο μεγάλος νικητής στο 15ο Taygetos Challenge. Βίντεο

Ο Δημήτρης Σελέτης είναι ο μεγάλος νικητής στο 15ο Taygetos Challenge. Βίντεο

22 Μαρτίου 2026
Βίντεο: Σφοδρή πρόσκρουση αυτοκίνητου με εκτροπή στην Κοζάνη

Βίντεο: Σφοδρή πρόσκρουση αυτοκίνητου με εκτροπή στην Κοζάνη

22 Μαρτίου 2026
Καύσιμα: Έρχονται αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης- Πόσο θα κοστίσει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Για πρώτη φορά η χονδρική τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπερνάει την αμόλυβδη

21 Μαρτίου 2026
«Ιπτάμενος» Καραλής: Ασημένιο μετάλλιο με 6,05μ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα – Χρυσός με 6,25μ ο Ντουπλάντις

«Ιπτάμενος» Καραλής: Ασημένιο μετάλλιο με 6,05μ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα – Χρυσός με 6,25μ ο Ντουπλάντις

21 Μαρτίου 2026
Το Γεωπάρκο UNESCO Κοζάνης–Γρεβενών στο επίκεντρο της Ετήσιας Συνάντησης των Ελληνικών Γεωπάρκων

Το Γεωπάρκο UNESCO Κοζάνης–Γρεβενών στο επίκεντρο της Ετήσιας Συνάντησης των Ελληνικών Γεωπάρκων

21 Μαρτίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Με τεσσάρα πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας από την Άρδασσα

ΕΠΣ Κοζάνης: Συνέχισαν με νίκες Κοίλα και Σιάτιστα

21 Μαρτίου 2026
Κοζάνη: Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί

Κοζάνη: Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί

21 Μαρτίου 2026
Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας: Πείραμα Ερατοσθένη 2026

Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας: Πείραμα Ερατοσθένη 2026

21 Μαρτίου 2026
Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Καστοριάς με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη Βόρεια Μακεδονία

Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Καστοριάς με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη Βόρεια Μακεδονία

21 Μαρτίου 2026
Παγκόσμια Ημέρα Δασών: Νέα σειρά βίντεο «Αποκατάσταση στα Πρότυπα Δάση»

Παγκόσμια Ημέρα Δασών: Νέα σειρά βίντεο «Αποκατάσταση στα Πρότυπα Δάση»

21 Μαρτίου 2026
Συνάντηση Προέδρων με τον Δήμαρχο Βοΐου – Στο επίκεντρο τα προβλήματα και οι δράσεις

Συνάντηση Προέδρων με τον Δήμαρχο Βοΐου – Στο επίκεντρο τα προβλήματα και οι δράσεις

21 Μαρτίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 22 Μαρτίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ομιλία του Βουλευτή Π.Ε Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και άλλες ρυθμίσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

sierafm by sierafm
15 Δεκεμβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε, όπως και τον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι αναδείχθηκαν επαρκώς σε ακόμη ένα σχέδιο νόμου της δικαιοσύνης οι αδυναμίες και οι δυσλειτουργίες του θεσμού. Είναι αυτές που ενώ όλες οι πτέρυγες του Κοινοβουλίου τις έχουν καταγράψει και συνομολογήσει διαχρονικά, η ελληνική πολιτεία δεν έχει καταφέρει ακόμα να τις αντιμετωπίσει δραστικά και αποτελεσματικά.

Είναι αυτές που με τολμηρές μεταρρυθμίσεις επιχειρεί να βελτιώσει βήμα-βήμα η σημερινή Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου και επισπεύδοντας Υπουργείου με τομές τόσο στους βασικούς κώδικες της Δικαιοσύνης που αναφέρονται στο εφαρμοστικό και δικαιοδοτικό πεδίο, όσο και στο λειτουργικό και υπηρεσιακό με την εισαγωγή νέων θεσμών, τη δημιουργία σύγχρονων δομών και την εγκατάσταση και διάθεση στους χρήστες και στους λειτουργούς των υπηρεσιών πολλών ψηφιακών μέσων. Συνολικά όλες αυτές οι παρεμβάσεις κατατείνουν στον διττό στόχο της ταχείας και ποιοτικής απονομής της δικαιοσύνης.

Στη διαχρονική, λοιπόν, αυτή προσπάθεια η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, ένας θεσμός που έχει ήδη διανύσει δύο δεκαετίες λειτουργίας και βρίσκεται ήδη στην τρίτη, έχει ουσιαστική συμβολή στη διαδικασία στελέχωσης του δικαστικού σώματος, αλλά και στην επιμόρφωση των εν ενεργεία δικαστών. Όπως κάθε οργανισμός, όμως, πρέπει να εξελίσσεται και να εκσυγχρονίζεται. Έτσι, λοιπόν, και η Εθνική Σχολή Δικαστών πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Και ας μην ξεχνάμε ότι η Σχολή Δικαστών, για εμάς τουλάχιστον τους βορειοελλαδίτες αποτελεί μια κατάκτηση απέναντι στο συγκεντρωτικό κέντρο και συνεπώς θέλουμε και επιδιώκουμε τη διαρκή αναβάθμισή της.

Επιχειρούνται, λοιπόν, με το συζητούμενο σχέδιο νόμου καινοτόμες παρεμβάσεις, όπως η χρηματοδότηση της Σχολής Δικαστικών Λειτουργών από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που της παρέχει μεγαλύτερη αυτάρκεια και οικονομική ασφάλεια, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των οργάνων της διοίκησης και εκείνων που είναι επιφορτισμένα με το διδακτικό και επιμορφωτικό αντικείμενο της Σχολής, που και αυτή αυξάνει την αυτοτέλεια του οργανισμού, η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνεται στην παρακολούθηση του νομοθετικού έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της νομολογίας του δικαστηρίου της και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η έναρξη λειτουργίας για πρώτη φορά της κατεύθυνσης των ειρηνοδικών -πολύ σημαντική τομή ενόψει και της διαρκώς αυξανόμενης ύλης των υποθέσεων που δικάζονται σε αυτόν τον βαθμό της αρμοδιότητας-, η συμμετοχή στον εισαγωγικό διαγωνισμό υποψηφίων που έχουν την ιδιότητα του ειρηνοδίκη ή του μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή του δικαστικού υπαλλήλου με πτυχίο Νομικής Σχολής, οι οποίοι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει τριετή θητεία στην υπηρεσία τους. Και εν προκειμένω, σε σχέση δηλαδή με τα όρια και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαγωνιστική αυτή διαδικασία, προβλέπεται δικαίωμα συμμετοχής σε όσους δεν υπερέβησαν το 40ό έτος της ηλικίας τους, ρύθμιση που υπακούει στην ανάγκη, στον κανόνα της υπηρεσιακής εξέλιξης στο Σώμα.

Κύριε Υπουργέ, έχουμε καταθέσει μία τροπολογία που αφορά τους αστυνομικούς υπαλλήλους, τους αξιωματικούς αυτούς που προέρχονται από τις παραγωγικές σχολές της αστυνομίας και τους αξιωματικούς που υπηρετούν στο Σώμα και ασκούν ειδικά καθήκοντα στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ώστε και αυτοί υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, δηλαδή της κτήσης πτυχίου της Νομικής, αλλά και εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετή θητεία σε αυτήν τη θέση ενόψει του ότι αυτό συνιστά ένα τεκμήριο ενασχόλησης με τη διαδικασία της απονομής της δικαιοσύνης να τύχουν και αυτοί του ιδίου δικαιώματος συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία.

Αλλαγή περαιτέρω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισάγεται και στη διαδικασία εξέτασης της ξένης γλώσσας σε πρώτο χρόνο και σε ξεχωριστή διαδικασία, με τους διαγωνιζόμενους να εξετάζονται σε κοινά για όλες τις ξένες γλώσσες κείμενα. Στο συγκεκριμένο ζήτημα είπα και στη συζήτηση στην επιτροπή ότι ίσως θα μπορούσαμε στο μέλλον να δούμε μια διαδικασία απόκτησης της επάρκειας σε ανύποπτο χρόνο από πιστοποιημένο φορέα, προκειμένου να μην επιβαρύνεται η διαγωνιστική διαδικασία με αυτό το ξεχωριστό σκέλος, αναγνωρίζοντας πάντως τη μεγάλη σημασία της ικανοποιητικής γνώσης μιας ή και περισσότερων ξένων γλωσσών από τους δικαστές μας.

Περαιτέρω, σημαντικές είναι και οι προβλέψεις για την αυξημένη βαρύτητα που θα δίνεται στην κατάρτιση των σπουδαστών στο πρακτικό σκέλος, για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και τακτική επιμόρφωση των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, για την υλοποίηση έκτακτων προγραμμάτων επιμόρφωσης για τους δικαστές όλων των κλάδων και όλων των βαθμών, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν νέες ρυθμίσεις με επείγοντα χαρακτήρα, αλλά και για την εκπαίδευση των εκπαιδευτών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ευρωπαϊκό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορέων που παρέχουν δικαστική εκπαίδευση.

Συμφωνήσαμε όλοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για το πόσο σημαντική είναι η άρτια και ολοκληρωμένη εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι αποτελούν αναμφίβολα το θεμέλιο του δικαστικού οικοδομήματος. Συμφωνήσαμε όλοι ότι η πολιτεία οφείλει να τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα για την παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων και προγραμμάτων διά βίου κατάρτισης ενόψει μάλιστα και της κάκιστης κατάταξης της χώρας στον σχετικό ετήσιο πίνακα του EU Justice Scoreboard τελευταία, όπως προέκυψε και από τα στοιχεία που εισέφερε ο κύριος Υπουργός κατά τη συζήτηση. Οφείλουμε συνεπώς να ενεργοποιηθούμε άμεσα σε αυτήν την κατεύθυνση, μακριά από αγκυλώσεις και εσωστρεφείς προσεγγίσεις.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να σημειώσω τη δημιουργική διάθεση των περισσότερων κομμάτων που συνάντησε την ανταπόκριση του κυρίου Υπουργού και είχε ως αποτέλεσμα τη συμπερίληψη αρκετών βελτιώσεων στο τελικό νομοθετικό κείμενο το οποίο, όπως φαίνεται, θα τύχει ευρύτατης αποδοχής. Συγχαρητήρια σε όλους.

Ευχαριστώ θερμά.

Tags: ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Previous Post

Δήμος Γρεβενών: Δώρα και ευχές μοίρασε ο Άγιος Βασίλης στα παιδιά του Ειδικού Σχολείου και του 2ου Νηπιαγωγείου  

Next Post

“Λουκέτο” και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε καφετέρια στη Νεάπολη για πελάτες χωρίς πιστοποιητικά

Next Post

“Λουκέτο” και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε καφετέρια στη Νεάπολη για πελάτες χωρίς πιστοποιητικά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Νεάπολη: Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας VOIO RACE. Βίντεο
  • Ο Δημήτρης Σελέτης είναι ο μεγάλος νικητής στο 15ο Taygetos Challenge. Βίντεο
  • Βίντεο: Σφοδρή πρόσκρουση αυτοκίνητου με εκτροπή στην Κοζάνη
  • Για πρώτη φορά η χονδρική τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπερνάει την αμόλυβδη
  • «Ιπτάμενος» Καραλής: Ασημένιο μετάλλιο με 6,05μ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα – Χρυσός με 6,25μ ο Ντουπλάντις

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr