Ομιλία του Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στο σ/ν του Υπουργείου Εσωτερικών «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών»
Ευχαριστώ πολύ κύριε πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι:
Όταν μία στις δύο, περίπου, οικογένειες στη χώρα μας έχει ένα κατοικίδιο στο σπίτι της.
Όταν ο βιοπορισμός, η εργασία, η ασφάλεια, η λειτουργικότητα, η ψυχαγωγία, η συντροφιά, εκατομμυρίων Ελλήνων σχετίζεται με την παρουσία ενός ζώου στη ζωή τους.
Όταν τα αισθήματα αγάπης και στοργής για τα ζώα προσβάλλονται βάναυσα από την αδιαφορία ή και τη διαστροφή κάποιων ανθρώπων.
Αλλά και όταν η καθημερινότητα πολλών συμπολιτών μας πλήττεται ή δυσχεραίνεται από την ανεξέλεγκτη λειτουργία ενός αναποτελεσματικού πλαισίου για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα.
Τότε, δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν η διάρκεια, το ενδιαφέρον και η ένταση που εμφάνισε η διαδικασία νομοθέτησης του συζητούμενου σ/ν, ούτε φυσικά οι μεταβολές που προέκυψαν από τον δημιουργικό διάλογο.
Κάτι απολύτως λογικό, όταν πρόκειται για ένα ευρύτατο θέμα, με πολλές διαστάσεις και αντίστοιχες διαφορετικές οπτικές.
Θα έλεγα, όμως, ότι ένα νομοθέτημα, του οποίου οι διατάξεις πραγματεύονται:
– την προστασία των ζώων,
– την καταγραφή και την ταυτοποίησή τους,
– το πλαίσιο για την εκτροφή, αναπαραγωγή και την εμπορία τους,
– την ενθάρρυνση της υιοθεσίας,
– τις ευθύνες των ιδιοκτητών ή των κατόχων τους,
– τις υποχρεώσεις, τις αρμοδιότητες αλλά και τη χρηματοδότηση των δήμων, για την υλοποίηση σχετικών δράσεων,
– τη σύσταση φορέων και τη δημιουργία μητρώων, για την καταχώριση στοιχείων και την καταγραφή και αξιοποίηση χρήσιμων δεδομένων,
– τη μετακίνηση και μεταφορά των ζώων και την πρόσβασή τους σε παραλίες και σε άλλους δημόσιους χώρους,
– τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις και σε θεάματα,
– την πρόληψη φαινομένων κακοποίησης και την τιμώρηση των δραστών,
– την αντιμετώπιση των ασθενειών και των ζωονόσων,
– τη δημιουργία πάρκων και καταφυγίων και τέλος,
– την ταφή και την αποτέφρωση των ζώων,
αυτό αδικείται όταν το προσεγγίζουμε κυρίως με ανθρωποκεντρικά κριτήρια.
Όταν, δηλαδή, το αξιολογούμε από το πως επηρεάζει τις δικές μας ζωές, ενώ ο πυρήνας του είναι τα ίδια τα ζώα και ο σκοπός του η διασφάλιση της δικής τους ευζωίας.
Έχουμε συνεπώς να κάνουμε με ένα ζωοκεντρικό, ας μου επιτραπεί ο όρος, νομοθέτημα, όπως εξάλλου, επιβεβαιώνει και το μότο που το συνοδεύει «κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο».
Αυτή είναι η κύρια στόχευση και δυστυχώς βρισκόμαστε μακριά από την επίτευξή της.
Τα αδέσποτα έχουν κατακλύσει τα χωριά και τις πόλεις, σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, πλατείες (και όχι μόνο στην περιφέρεια), ενώ, όπου υπάρχουν δομές φιλοξενίας, αυτές -κατά κανόνα- έχουν σοβαρές ελλείψεις και δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο που όλοι θα επιθυμούσαμε, για να το πω όσο πιο κομψά γίνεται.
Όμως, ακόμα και το πλαίσιο για τα δεσποζόμενα έχει πολλά κενά, ενώ πάσχει και στο εφαρμοστικό του πεδίο, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται και εκεί σοβαρές δυσλειτουργίες, και έτσι πολλά από αυτά να καταλήγουν τελικά αδέσποτα.
Συνεπώς, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και εντονότατο και όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί.
Δυστυχώς, όμως, η συζήτηση για το δέον γενέσθαι, κάποιες φορές, αντί για την ουσία, εξετράπη στο ποιος αγαπάει, ποιος γνωρίζει και ποιος φροντίζει καλύτερα ή περισσότερο τα ζώα ή και σε ακόμα πιο αδόκιμες συγκρίσεις ανάμεσα σε ζώα και ανθρώπους.
Το νομοσχέδιο, λοιπόν, αντιμετωπίζει με τόλμη, και ρεαλισμό τα υπαρκτά προβλήματα, μακριά από στερεότυπα και διαχωρισμούς.
Άκουσα ενστάσεις. Πολλές με βρήκαν σύμφωνο. Αρκετές ενσωματώθηκαν στο νέο σχέδιο.
Σας έστειλα, κύριε υπουργέ, την ανησυχία του Δήμου Βοΐου για τη συμμετοχή καβαλάρηδων σε λαϊκά δρώμενα με υψηλό εθνικό συμβολισμό. Την κάνατε αποδεκτή. Σας έστειλα υπόμνημα με εύστοχες παρατηρήσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Κοζάνης, από τις οποίες είδα επίσης να υιοθετούνται κάποιες από αυτές. Αποδεχθήκατε, και ορθά, την απαλλαγή των κτηνοτρόφων μας από τη δαπάνη για την αποστολή βιολογικού υλικού για τα σκυλιά τους. Προβήκατε σε βελτιώσεις ακόμα και σήμερα.
Κι όλα αυτά όχι ως αποτέλεσμα πιέσεων ή ισορροπιών, αλλά διαλόγου και καλόπιστης επεξεργασίας.
Φυσικά και υπάρχουν πτυχές που τις γνωρίζουν καλύτερα οι κτηνίατροι, άλλες οι κυνηγοί, άλλες οι σύλλογοι, άλλες οι εκτροφείς και άλλες οι υπηρεσίες.
Και πολλές φορές αυτές βρίσκονται σε σύγκρουση ή είναι ασύμβατες μεταξύ τους. Όπως συμβαίνει σε πολλά ζητήματα της κοινωνικής ζωής.
Ο καθένας από την οπτική του έχει δίκιο, ιδίως όταν παίρνει ως κριτήριο τη συνεπή συμπεριφορά όλων των μελών της ομάδας που αυτός εκπροσωπεί.
Όμως, δεν είμαστε όλοι συνεπείς. Αν ήμασταν, ίσως να μη χρειαζόταν καινούργιο πλαίσιο. Μπορεί, όμως, κάποιος βάσιμα να το υποστηρίξει αυτό σήμερα;
Έτσι, αν έπρεπε να εικονοποιήσω τον διάλογο γύρω από το θέμα, θα τον απέδιδα με ξεχωριστούς κύκλους, που ο καθένας τους έχει στο κέντρο του τα ζώα, ενώ, το συζητούμενο νομοσχέδιο ως μία προσπάθεια να γίνουν αυτοί οι κύκλοι ομόκεντροι.
Αυτό αναζητούμε, την αρμονική και λειτουργική σύνθεση, που μπορεί να μην επιλύει με απόλυτο τρόπο όλες τις διαστάσεις του προβλήματος, αλλά σίγουρα τις βελτιώνει σημαντικά.
Κι αυτό επιτυγχάνεται με προβλέψεις:
- για την καταγραφή, την ηλεκτρονική σήμανση και την ταυτοποίηση των ζώων,
- για τον εμβολιασμό και τη στείρωσή τους και τη διεύρυνση των δικαιούχων δωρεάν υπηρεσιών από τους Δήμους
- για την παροχή τροφής και φαρμάκων σε φιλοζωικά σωματεία και αναδόχους
- για τη διαδικασία και τα όργανα ελέγχου και ταυτοποίησης των γεννητόρων από ζώα που έχουν εγκαταλειφθεί, κακοποιηθεί ή εντοπισθεί νεκρά και την επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων στους υπαιτίους
- για την παράδοση ζώου συντροφιάς στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, όταν ένας πολίτης δεν μπορεί να συνεχίζει να το φροντίζει,
- για την υποχρέωση των Δήμων να διαθέτουν εφεξής:
– ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης,
– τουλάχιστον ένα καταφύγιο,
– ειδικά διαμορφωμένο όχημα περισυλλογής αδέσποτων,
– να παρέχουν τις αναγκαίες κτηνιατρικές υπηρεσίες,
– και τη δυνατότητα να ιδρύουν αποτεφρωτήρια
- για τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
- για τη θέσπιση χρηματοδοτικών εργαλείων και διαδικαστικών διευκολύνσεων, για την υλοποίηση των σχετικών δράσεων αλλά και οικονομικών κυρώσεων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, και τέλος,
- για τον καθορισμό Δεικτών Απόδοσης, με πρώτο χρόνο εφαρμογής το 2023.
Όλα αυτά καθιστούν το συζητούμενο σ/ν ίσως το πρώτο ολοκληρωμένο νομοθετικό εγχείρημα, το οποίο αν αγκαλιαστεί από όλους τους εμπλεκόμενους θα δώσει λύσεις στην υπόθεση της ευζωίας των ζώων. Γι’ αυτό και το υπερψηφίζουμε. Ευχαριστώ πολύ.