Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισκέφτηκε τα ανήλικα παιδιά, τα οποία προσωρινά βρίσκονται στο νοσοκομείο Παίδων. Όσα αποκαλύπτει στο iefimerida.
Το δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει η υπόθεση για το ορφανοτροφείο- κολαστήριο όπου 5 ανήλικα παιδιά είχαν σεξουαλικές επαφές μεταξύ τους παρουσία των εργαζομένων της δομής.
Το απόγευμα της Δευτέρας (27/12) η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, επισκέφτηκε το νοσοκομείο Παίδων με δική της πρωτοβουλία προκειμένου να δει τα ανήλικα παιδιά και να διασφαλίσει πως γίνεται η σωστή έρευνα από τους ψυχιάτρους. Από την άλλη, η υφυπουργός δεν βγάζει από το κάδρο τα υπόλοιπα 30 παιδιά που φιλοξενούνται στη συγκεκριμένη δομή της Αθήνας που όλο αυτό το διάστημα έχει γίνει πρωτοσέλιδο για τους λάθος λόγους.
Στη χτεσινή της επίσκεψη στο νοσοκομείο Παίδων η Δόμνα Μιχαηλίδου συνομίλησε με τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά που έχουν μεταφερθεί από τη δομή, ύστερα από τις καταγγελίες. Το ένα από τα παιδιά απουσίαζε καθώς εκείνη την ώρα βρισκόταν στη ΓΑΔΑ και έδινε κατάθεση.
«Ήθελα να δω τα παιδιά από κοντά γιατί με ενδιαφέρει προσωπικά σε τι κατάσταση βρίσκονται. Είδα τα τέσσερα ανήλικα παιδιά μιας και το πέμπτο έδινε κατάθεση. Η αστυνομία κινητοποιήθηκε πολύ άμεσα ξεκινώντας την έρευνα και παίρνοντας καταθέσεις από την παραμονή των Χριστουγέννων.
Από τα παιδιά που είδα, τα δύο είναι υπέρ κινητικά και έχουν μια ήπια νοητική στέρηση. Δυστυχώς είναι παιδιά με εμφανή σημάδια παραμέλησης. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως το ένα παιδάκι είχε μαυρισμένο μάτι- δεν ξέρω καν πότε συνέβη αυτό και πρέπει να το ψάξουμε. Επίσης, το μικρότερο από τα παιδιά που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο έχει τρομερά σημάδια παραμέλησης στα δοντάκια του. Αυτές τις ημέρες που βρίσκονται στο νοσοκομείο τα παιδιά είναι ξυπόλητα και ο λόγος δεν είναι πως δεν έχουν παντόφλες. Όπως με ενημέρωσαν οι νοσηλεύτριες που είναι στο πλευρό τους, μέρα- νύχτα, τα παιδιά έχουν μάθει σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει πως στη δομή που φιλοξενούνται κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Ακόμα και αν δεν είσαι ειδικός μόλις δεις αυτά τα ανήλικα παιδιά καταλαβαίνεις αμέσως τα έντονα σημάδια παραμέλησης τους» αναφέρει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο iefimerida.gr
«Όλα τα παιδιά που βρίσκονται στο συγκεκριμένο ορφανοτροφείο έχουν φύγει από τις βιολογικές οικογένειες τους, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, και θέλω να ξέρω τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης τους. Εκτός από αυτά τα 5 ανήλικα παιδιά που είναι στο νοσοκομείο, υπάρχουν πίσω στη δομή άλλα 30 που πρέπει να φροντίσουμε άμεσα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε πως μεγαλώνουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον από αυτό που τους απομάκρυνε ο εισαγγελέας» συμπληρώνει η Δόμνα Μιχαηλίδου που από τη πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε άμεσα.
Ξεκινάει ο ψυχιατρικός έλεγχος των ανηλίκων
Έπειτα από την καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη βδομάδα τα ανήλικα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Παίδων» για τον τυπικό σωματικό έλεγχο.
Ωστόσο, σήμερα (28/12) ξεκινάει το πιο δύσκολο κομμάτι: ο ψυχολογικός έλεγχος των παιδιών, ηλικίας από 7 ως 11 ετών, και προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή (31/12).
«Μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί ο ψυχιατρικός έλεγχος των παιδιών όπως με έχουν διαβεβαιώσει. Οι γιατροί είναι δίπλα στα παιδιά από την πρώτη στιγμή και με βοήθησε πάρα πολύ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου ο κύριος Παπασάββας» τονίζει η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η απομάκρυνση των εργαζομένων και η επόμενη ημέρα για τα ανήλικα παιδιά
Ένας νόμος σχετικά με τις δομές που είχε περάσει πριν δύο μήνες η Δόμνα Μιχαηλίδου φέρνει ανατροπές με πρώτο πλάνο την απομάκρυνση των εργαζομένων. Το ένα σκέλος του νόμου καθιστά αδύνατο να εργάζεται κάποιος σε οποιαδήποτε δομή αν δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, αλλά και δεν του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αυτά.
Το επόμενο βήμα είναι να στοιχειοθετηθεί η ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους έτσι ώστε να απομακρυνθούν από την εργασία τους. Το θέμα, όμως, όπως τονίζει η υφυπουργός είναι τι θα γίνει το διάστημα μέχρι να απομακρυνθούν από τη δομή.
«Με τον παλιό νόμο οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα έπρεπε να καταδικαστούν για να εγκαταλείψουν το πόστο τους, ενώ τώρα αρκεί μόνο η άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα. Αν όλες οι διαδικασίες γίνουν στην ώρα τους το αργότερο σε 3 βδομάδες θα απομακρυνθούν οριστικά από τη δομή. Το θέμα που προκύπτει είναι τι θα γίνει αυτό το διάστημα που εξακολουθούν να βρίσκονται κανονικά στην εργασία τους» αναφέρει στο iefimerida.gr
Αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη δύο παράλληλες έρευνες: η κατάθεση των παιδιών και η ψυχιατρική εξέταση, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Μόλις η εισαγγελέας έχει έτοιμη την έκθεση της ΓΑΔΑ και των γιατρών θα αποφασίσει για το μέλλον των παιδιών. Μεταξύ άλλων θα αποφασιστεί αν είναι ασφαλές τα ανήλικα να επιστρέψουν πίσω στη δομή. Φυσικά το ερώτημα που έχει πλέον προκύψει είναι αν το συγκεκριμένο ορφανοτροφείο παραμένει ασφαλή για όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται ή θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το plan B.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iefimerida.gr το plan B είναι να μεταφερθούν τα ανήλικα παιδιά σε άλλες δομές. Η αλλαγή του χώρου δεν είναι ιδανική όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, ωστόσο κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι προτιμότερη η μετακίνηση τους από το να ζουν σε ένα τόσο κακοποιητικό περιβάλλον.
Πηγή: iefimerida.gr