• Latest
ΔΕΗ ΑΜΥΝΤΑΙΟ

Οχτώ δήμαρχοι λιγνιτικών περιοχών της Ευρώπης υπογράφουν κοινή διακήρυξη και ενώνουν τις φωνές τους για μια Δίκαιη Μετάβαση

18 Σεπτεμβρίου 2019
Κοζάνη: Ανατράπηκε νταλίκα στην Εγνατία οδό στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο)

Άνοιξε η Εγνατία. Απομακρύνθηκε η νταλίκα

18 Ιουλίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Συλλήψεις αστυνομικών για διακίνηση ναρκωτικών: Έπαιρναν κατασχεμένες ουσίες και τις πωλούσαν

18 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Ανατράπηκε νταλίκα στην Εγνατία οδό στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο)

Κοζάνη: Ανατράπηκε νταλίκα στην Εγνατία οδό στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο)

18 Ιουλίου 2025
Φλώρινα: Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός ο οποίος μετέφερε παράνομα έναν αλλοδαπό

Φλώρινα: Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός ο οποίος μετέφερε παράνομα έναν αλλοδαπό

18 Ιουλίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Νεκρό βρέφος 3 μηνών στο Αμύνταιο – Από το Κέντρο Υγείας στη Θεσσαλονίκη

18 Ιουλίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Ταύτιση ελεγκτή και ελεγχόμενου με την ενσωμάτωση ΣΔΟΕ – ΟΠΕΚΕΠΕ στις υπερεξουσίες της ΑΑΔΕ»

18 Ιουλίου 2025
Καστοριά: Συνελήφθη 44χρονος για διακίνηση ναρκωτικών

Καστοριά: Συνελήφθη 44χρονος για διακίνηση ναρκωτικών

18 Ιουλίου 2025
Ξεκίνησε η τοποθέτηση των ποτιστρών στον ορεινό όγκο των Γρεβενών

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Οι Πρέσπες στο επίκεντρο των Διεθνών Περιπατητικών Τεχνών – Ολοκληρώθηκε το WAC 25

18 Ιουλίου 2025
Ξεκίνησε η τοποθέτηση των ποτιστρών στον ορεινό όγκο των Γρεβενών

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των ποτιστρών στον ορεινό όγκο των Γρεβενών

18 Ιουλίου 2025
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού

18 Ιουλίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υποδομές πρόσβασης   και ανακαίνιση χώρων στο ΔΑΚ Κοζάνης

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υποδομές πρόσβασης  και ανακαίνιση χώρων στο ΔΑΚ Κοζάνης

18 Ιουλίου 2025
Δυναμικό ΤΕΕ ΤΔΜ

Κοινή επιστολή των παρατάξεων “Δυναμικό ΤΕΕ” και “Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών” του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές

18 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οχτώ δήμαρχοι λιγνιτικών περιοχών της Ευρώπης υπογράφουν κοινή διακήρυξη και ενώνουν τις φωνές τους για μια Δίκαιη Μετάβαση

sierafm by sierafm
18 Σεπτεμβρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΔΕΗ ΑΜΥΝΤΑΙΟ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ Δημάρχων για τη Δίκαιη Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή που έλαβε χώρα στο Weisswasser (Βαισβάσερ) στη Λουσατία της Γερμανίας 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2019, υιοθετήθηκε ομόφωνα και κατόπιν διαβούλευσης η «Διακήρυξη για τη Δίκαιη Μετάβαση», την οποία και υπέγραψαν οχτώ δήμαρχοι ανθρακικών και λιγνιτικών περιοχών της Ευρώπης (Φλώρινας, Αμύνταιου, Μπόμποφ Ντολ στη Βουλγαρία, Κόνιν και Μπίτομ στην Πολωνία, Λούκαρατς στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βάισβασερ στη Γερμανία και Λίτινοφ στη Δημοκρατία της Τσεχίας), παρουσιάζοντας τα αιτήματά τους για το μέλλον των περιοχών τους ενόψει της απολιγνιτοποίησης. Πιο αναλυτικά, οι δήμαρχοι απευθύνουν επίσημο κάλεσμα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προκειμένου να ενισχύσουν οικονομικά τις λιγνιτικές περιφέρειες στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός), τόσο με αύξηση της χρηματοδότησης, όσο και με συγκεκριμένους μηχανισμούς που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των λιγνιτικών περιφερειών στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σύμφωνα με τη Διακήρυξη, η σύσταση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που αποτελεί πρόταση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά στους υφιστάμενους πόρους και να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων, την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις περιοχές εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη. Τέλος, γίνεται αναφορά στην «Πλατφόρμα για τις Ανθρακικές Περιφέρειες σε Μετάβαση» (Coal regions in Transition Platform), η οποία αποτελεί την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον συντονισμό και τη θεσμική στήριξη των λιγνιτικών περιφερειών, όπου οι δήμαρχοι ζητούν τη διεύρυνσή τους και με άλλους κοινωνικούς εταίρους, όπως εργατικά συνδικάτα και φορείς της κοινωνίας των πολιτών με εξασφάλιση της διαφάνειας σε όλες τις διαδικασίες.

Στο Φόρουμ συμμετείχαν συνολικά 15 δήμαρχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις βαλκανικές χώρες, καθώς επίσης και ομάδες από την κοινωνία των πολιτών, κρατικοί φορείς και εργατικές ενώσεις. Το πρόγραμμα περιελάβανε ομιλίες και συμμετοχικά εργαστήρια, ενώ είχε προβλεφθεί επίσκεψη στο ανοιχτό λιγνιτικό ορυχείο του Νόχτεν και στην αποκατεστημένη περιοχή της λίμνης στο Μπόξμπεργκ. Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα συνάντηση των συμμετεχόντων του Φόρουμ με την Υπουργό Περιβάλλοντος της Γερμανίας, κα Svenja Schulze, στην οποία οι δήμαρχοι μετέφεραν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τα κυριότερα αιτήματά τους.

Στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ, τα εθνικά γραφεία των WWF Γερμανίας, Πολωνίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας απένειμαν τιμητική πλακέτα στον τέως Δήμαρχο Κοζάνης κ. Λευτέρη Ιωαννίδη για την προσφορά του στην προώθηση της ιδέας της Δίκαιης Μετάβασης κατά τη διάρκεια της θητείας του. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν ο τ. δήμαρχος Κοζάνης κ. Ιωαννίδης, ο δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιαννάκης, ο δήμαρχος Αμυνταίου κ. Μπιτάκης και ο ευρωβουλευτής κ. Κόκκαλης.

«Το 1ο Φόρουμ των Δημάρχων για τη Δίκαιη Μετάβαση, το οποίο διοργανώθηκε πέρυσι την ίδια περίοδο στην Κοζάνη έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δημάρχων για το μέλλον των λιγνιτικών περιοχών. Το 2ο Φόρουμ των Δημάρχων και η υπογραφή της Διακήρυξης ενίσχυσε τη φωνή των τοπικών κοινωνιών από τις λιγνιτικές περιφέρειες έτσι ώστε να ακουστεί δυνατά στις Βρυξέλλες. Η συνέχεια προβλέπεται ακόμη πιο δυναμική στο δρόμο για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή» δήλωσε ο υπεύθυνος τομέα κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής του WWF Ελλάς, Σταύρος Μαυρογένης.

Previous Post

Αλλάζει απότομα ο καιρός, ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τα Βαλκάνια

Next Post

Αγιασμός των μαθημάτων της Σχολή Βυζαντινής  Εκκλησιαστικής  Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων & Κοζάνης

Next Post
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Αγιασμός των μαθημάτων της Σχολή Βυζαντινής  Εκκλησιαστικής  Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων & Κοζάνης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Άνοιξε η Εγνατία. Απομακρύνθηκε η νταλίκα
  • Συλλήψεις αστυνομικών για διακίνηση ναρκωτικών: Έπαιρναν κατασχεμένες ουσίες και τις πωλούσαν
  • Κοζάνη: Ανατράπηκε νταλίκα στην Εγνατία οδό στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο)
  • Φλώρινα: Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός ο οποίος μετέφερε παράνομα έναν αλλοδαπό
  • Νεκρό βρέφος 3 μηνών στο Αμύνταιο – Από το Κέντρο Υγείας στη Θεσσαλονίκη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr