Το Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2024 – 2033 περιλαβαίνει και τον αγωγό Αμύνταιο-Κομνηνά , ένα έργο 13 εκ που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2024.
Ο ΔΕΣΦΑ έχει λάβει αυξημένο ενδιαφέρον για την παραγωγή πράσινου H2 στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Ήδη από το 2027 η Hellenic Hydrogen (HH) σχεδιάζει να αναπτύξει την κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Παραγωγής Ανανεώσιμου Υδρογόνου (RFNBO), αρχικής ισχύος 50 MW (επεκτάσιμη στα 200 MW) εντός του πρώην Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αμυνταίου – Φιλώτα. Άλλα σημεία παραγωγής και κατανάλωσης H2 προβλέπονται στην ευρύτερη περιοχή στο μέλλον.
Το παραγόμενο υδρογόνο θα εγχυθεί κατάντη του κεντρικού αγωγού του ΔΕΣΦΑ (στο σημείο Κομνηνά) ώστε να μπορεί να αναμειχθεί σε ποσοστό 20% (ογκομετρικό) με φυσικό αέριο στον κλάδο για την τροφοδοσία της νέας μονάδας ΣΗΘ στην Καρδιά.
Ο ΔΕΣΦΑ σχεδιάζει την κατασκευή αγωγού Η2 διαμέτρου περίπου 9,05 χλμ και 8” από το Αμύνταιο μέχρι τον βαλβιδοσταθμό των Κομνηνών.
Στο σημείο έγχυσης Η2 με τον αγωγό ΔΕΣΦΑ θα εγκατασταθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός μέτρησης και ομογενοποίησης της ροής και της σύστασης του μείγματος αερίων όπως Μετρητικός/Ρυθμιστικός Σταθμός.
Τονίζεται και πάλι ότι η Τελική Επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του έργου δεν θα ληφθεί πριν ληφθεί και τις αντίστοιχες από τους παραγωγούς H2.
Θυμίζουμε ότι η σύνδεση ΕΣΜΦΑ με τη Κοιλάδα Πράσινου Η2 στη Δυτική Μακεδονία περιλαμβανόταν στο δεκαετές πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ , ένα έργο 7, 5 εκ ευρώ που πλέον δεν είναι στον προγραμματισμό.
Αφορούσε στην σύνδεση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τη Κοιλάδα Πράσινου Υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία.
Ιωάννα Παπαδημητρίου prlogos.gr