Φτέρνισμα, πονόλαιμος, βουλωμένη μύτη, βήχας. Ολοι γνωρίζουν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και αποτελεί ίσως την πιο κοινή ασθένεια.
Ο λόγος που το φθινόπωρο χαρακτηρίζεται ως εποχή των ιών πιθανώς έχει να κάνει με το γεγονός ότι το υγρό κλίμα και η μέση αυτή θερμοκρασία (ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστή) ευνοεί όχι μόνο την επιβίωση αλλά και τον πολλαπλασιασμό των ιών.
Το να αρρωσταίνεις πολύ συχνά σίγουρα δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Σε αποδυναμώνει, σε καθηλώνει στο κρεβάτι και νιώθεις ότι απλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
Μάλιστα ακόμα δεν έχει αρχίσει ο βαρύς χειμώνας και εσύ ήδη έχεις αρχίσει να νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σου. Σε «γαργαλάει» ο λαιμός σου και έχεις μπουκωμένη μύτη.
Η ρινική συμφόρηση, το γνωστό μπούκωμα της μύτης, είναι μια πολύ ενοχλητική κατάσταση με δυσάρεστες συνέπειες. Πράγματι η ρινική συμφόρηση, προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή και στον ύπνο. Είναι αιτία πονοκέφαλου, μειώνει την ενέργεια μας και επηρεάζει αρνητικά τις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Τι συμβαίνει όμως όταν εσύ είσαι η «κρυουλιάρα» της παρέας και κάθε τρεις και λίγο είσαι άρρωστη; Πώς γίνεται κάθε φορά να είσαι εκείνη που έχεις μπούκωμα και βήχα; Υπάρχει επιστημονικός λόγος!
Σύμφωνα με τους ερευνητές κρυώνεις περισσότερα από τους άλλους λόγω των βακτηρίων που υπάρχουν στη μύτη σου.
Οι επιστήμονες μετά από μελέτεςς κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν περισσότερα βακτήρια Staphylococcus είναι πιθανό να κρυώνουν περισσότερο, συγκριτικά με τους ανθρώπους που έχουν λιγότερα βακτηρία τέτοιου είδους.
Υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ των βακτηρίων που βρίσκονται στη μύτη μας με τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Παρόλο που το κρυολόγημα μπορεί να δημιουργείται από ένα ιό, οι μικροοργανισμοί που ζουν μέσα στη μύτη σου, μπορεί να κάνουν ακόμη πιο έντονα τα συμπτώματα.
Θυμίζουμε ότι οι ιοί του κρυολογήματος, μεταφέρονται από άνθρωπο σε άνθρωπο δια μέσου του αέρα. Οι περισσότεροι όμως μεταφέρονται δια μέσου των χεριών που αγγίζουν τη μύτη. Για το λόγο αυτό ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης του κρυολογήματος όπως και της γρίπης, είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών.
Πηγή:bovary.gr