Μας αρέσει να ξυπνάμε αργά και να απολαμβάνουμε το κρεββάτι και τον ύπνο μας, ειδικά τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές.
Τις καθημερινές συνήθως ξυπνάμε νωρίς είτε για τη δουλειά είτε για τη σχολή. Αλλά το κάνουμε αναγκαστικά και με βαριά καρδιά.
Υπάρχουν και οι άλλοι βέβαια (υπάρχουν και αυτοί, ναι!) που ξυπνάνε νωρίς από μόνοι τους και από επιλογή.
Από ότι φαίνεται, όμως, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε και ότι μας κάνει καλό.
Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες που ξυπνούν νωρίς το πρωί όσο μεγαλώνουν, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη από αυτές που τους αρέσει να κοιμούνται περισσότερο.
Επιστήμονες βρήκαν ότι η έκθεση στο φως της ημέρας επηρεάζει το ρίσκο να πάθουμε κατάθλιψη και ότι οι γυναίκες που ξυπνούν νωρίς έχουν 12-27% λιγότερες πιθανότητες.
Η μελέτη, όπου συμμετείχαν 32.000 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 55 ετών, βρήκε ότι αυτές που περιέγραφαν τον εαυτό τους ως απογευματινό ή ενδιάμεσο τύπο είναι πιο πιθανό να καταλήξουν με κάποια ψυχική ασθένεια.
Φυσικά, αυτό δεν είναι μη αναστρέψιμο, καθώς αν κάποιος κοιμάται αργά, μπορεί να αποφασίσει να σηκωθεί νωρίτερα για να δει περισσότερο φως και να μειώσει το ρίσκο.
Η έρευνα βρήκε ακόμη ότι οι ξενύχτηδες είναι λιγότερο πιθανό να παντρευτούν και πιο πιθανό να ζουν μόνοι, να είναι καπνιστές και να έχουν ασταθείς συνήθειες ύπνου, στοιχεία που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Με λίγα λόγια, υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις συνήθειες ύπνου και στην κατάθλιψη.
Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και το Γυναικείο νοσοκομείο στη Βοστόνη. Είναι η μεγαλύτερη έρευνα πάνω σε αυτό το θέμα που μελέτησε τον χρονότυπο της γυναίκας, δηλαδή τις ώρες που προτιμά να κοιμάται και να ξυπνάει, σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο χρονότυπος επηρεάζει τον κίνδυνο κατάθλιψης ακόμα και όταν βγάλουμε από την εξίσωση την έκθεση στο φως της ημέρας και το πρόγραμμα της δουλειάς.
Ένας στους δέκα ανθρώπους περνάει κατάθλιψη στη ζωή του, ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες με τις οποίες μπορεί να ξεπεραστεί αυτή η ψυχική κατάσταση.
Φυσικά, αυτοί που ξυπνούν αργά δεν είναι καταδικασμένοι, λένε οι επιστήμονες.
Μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα για να αντιστρέψεις την κατάσταση όπως το να κοιμάσαι αρκετά, να σβήνεις τα φώτα τη νύχτα, να ασκείσαι, να περνάς χρόνο έξω και να παίρνεις όσο το δυνατόν περισσότερο φως.
Άλλοι παράγοντες που προκαλούν κατάθλιψη είναι το σωματικό βάρος, η νυχτερινή δουλειά, ο κακός ύπνος, η μη άσκηση, οι χρόνιες ασθένειες και άλλα.
Αν κάποιος είναι πρωινός τύπος, ενδιάμεσος ή νυχτερινός έχει να κάνει και με τα γονίδια αλλά μπορείς να αλλάξεις συνήθεια αποφασίζοντας να ξυπνάς πιο νωρίς για να προλάβεις όλη τη μέρα!
Πηγή:bovary.gr