Οι γυναίκες που δουλεύουν πολλές ώρες -περισσότερες από 55 μέσα στην εβδομάδα- αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ η δουλειά τα Σαββατοκύριακα αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και για τα δύο φύλα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η σύγχρονη οικονομία διευρύνει συνεχώς -τυπικά και άτυπα- το ωράριο των εργαζομένων πέρα από τις συνήθεις ώρες γραφείου, τόσο τις καθημερινές μέρες όσο και τα σαββατοκύριακα. Η τάση αυτή έχει επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των εργαζομένων, όπως δείχνει και η νέα μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζίλιαν Γουέστον του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology & Community Health», ανέλυσαν στοιχεία για 11.215 άνδρες και 12.188 γυναίκες, που ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των ωρών εργασίας τους. Παράλληλα, έγινε αξιολόγηση της ψυχικής υγείας τους μέσω σχετικού ερωτηματολογίου-τεστ.
Διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι και όσοι έβγαζαν τα λιγότερα χρήματα, είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, κάτι που ίσχυε και για τα δύο φύλα. Ακόμη βρέθηκε ότι οι άνδρες δουλεύουν γενικά περισσότερες ώρες από τις γυναίκες, με σχεδόν τους μισούς (50%) να ξεπερνούν το συμβατικό ωράριο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών που εργάζονταν παραπάνω από το κανονικό, ήταν λιγότερο από το 25%. Επίσης σχεδόν οι μισές γυναίκες εργάζονταν με μερική απασχόληση, έναντι μόνο 15% των ανδρών.
Οι περισσότερες παντρεμένες που ήταν και γονείς, δεν δούλευαν παραπάνω από το κανονικό, ενώ αντίστροφα οι άνδρες γονείς δούλευαν συχνά περισσότερες ώρες. Πάνω από τα δύο τρίτα των ανδρών δούλευαν και τα σαββατοκύριακα, ενώ το ίδιο έκαναν σχεδόν οι μισές γυναίκες.
Δεν διαπιστώθηκε διαφορά στα συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ των ανδρών που δούλευαν περισσότερες ή λιγότερες ώρες. Όμως η δουλειά τα σαββατοκύριακα σχετιζόταν με περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Τη χειρότερη ψυχική υγεία από όλους (και στα δύο φύλα) είχαν οι γυναίκες που δούλευαν συνολικά περισσότερες από 55 ώρες μέσα στην εβδομάδα, ιδίως αν εργάζονταν κάθε σαββατοκύριακο ή τα περισσότερα σαββατοκύριακα του μήνα. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι γυναίκες τείνουν να δουλεύουν περισσότερες ώρες είτε στα καλοπληρωμένα αλλά ανδροκρατούμενα επαγγέλματα είτε στις κακοπληρωμένες δουλειές του τομέα υπηρεσιών.
Οι γυναίκες αυτές επιβαρύνονται επιπρόσθετα με το χρόνο που πρέπει να δουλέψουν για το νοικοκυριό τους, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες, αν η απλήρωτη εργασία του σπιτιού ληφθεί υπόψη, τότε οι γυναίκες εργάζονται συνολικά περισσότερο από τους άνδρες μέσα στην εβδομάδα.
Πηγή:Newsbeast.gr