Ο Καρδιολόγος Κωνσταντινίδης Ηλίας σε ανάρτηση του στο face book αναφέρεται στις θρομβώσεις από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και από άλλες αιτίες.
Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Καρδιολόγος Κωνσταντινίδης Ηλίας στην ανάρτηση του:
Η θρόμβωση, μετά από εμβόλιο κατά κορονοϊού, είναι μια ΠΑΡΑ πολύ σπάνια επιπλοκή, με συχνότητα από 1 στα 200.000 ως 1 στο 1.000.000 άτομα και συμβαίνει 4 ως 30 μέρες μετά τον εμβολιασμό.
Λέγεται VITT (vaccine-induced immune thrombotic thrombocytopenia) και το όνομα της σημαίνει θρόμβωση, με ταυτόχρονο χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων,ανοσολογικού μηχανισμού. Δηλαδή δεν έχει σχέση με καμία προϋπάρχουσα νόσο, αλλά είναι μια παράδοξη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΑ αντίδραση σε υγιείς ανθρώπους.
Μία παρόμοια αντίδραση (συνδρομο HIT) προκαλείται, εξαιρετικά ΣΠΑΝΙΑ, από τις ηπαρινές χαμηλού μοριακού βάρους, δηλαδή τις ενέσεις στην κοιλιά, που κάνουν ασθενείς μετά χειρουργεία. Κανένας σας όμως δεν το ξέρει, κανένας σας δεν έχει διαβάσει το φύλλο οδηγιών και κανένας σας δεν αρνήθηκε να κάνει ενέσεις στην κοιλιά, ενώ για την παρόμοια αντίδραση του εμβολίου, επικρατεί παραλογισμός, κάτι στο οποίο φταίνε και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Γενικώς επικρατεί υπερβολή και κανένας δεν σκέφτεται, πόσες παρενέργειες έχουν τα συνηθισμένα φάρμακα. Για παράδειγμα τα αντιπηκτικά που δίνουμε οι καρδιολόγοι στην κολπική μαρμαρυγή, σπανίως προκαλούν αιμορραγίες. Όμως αποτρέπουν τον πολλαπλάσιο κίνδυνο εμβολικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Δηλαδή το τελικό όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο. Έχουν σώσει και συνεχίζουν να σώζουν ανθρώπινες ζωές.
Ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι πολύ μεγαλύτερος στην εγκυμοσύνη, στους καπνιστές και στην λήψη αντισυλληπτικών.
Πάμε τώρα στα ερωτήματα (μπορεί και 50 τηλέφωνα την μέρα):
1) Δεν έχει καμία σχέση με την ήδη υπάρχουσα θρομβοφιλία, από την οποία πάσχουν ορισμένοι ή με κιρσούς κάτω άκρων ή παχυσαρκία.
2) Δεν έχει σχέση με το αν λαμβάνει κάποιος αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα και δεν τα διακόπτει προ του εμβολίου.
3) Δεν μπορεί να προβλεφθεί με καμία εξέταση, οπότε οι ερωτήσεις περί D-Dimers, είναι περιττές.
4) Το κάνουν όλοι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και ο καθένας ανάλογα με την πάθηση του (αν έχει), συνεννοείται με τον γιατρό ανάλογης ειδικότητας.
Τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι τεράστια και πολλαπλάσια του κινδύνου θρόμβωσης και ΦΥΣΙΚΑ συστήνω τον εμβολιασμό σε όλους, διότι θα μας οδηγήσουν στην σωτηρία.
Καλημέρα σας με αισιοδοξία και καλή Κυριακή!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ
Ειδικός Καρδιολόγος – Καρδιολογικό Ιατρείο – Τρίπλεξ Καρδιάς – Τεστ Κοπώσεως – Holter Ρυθμού & Holter Πίεσης- Δοκιμασία Ανάκλισης