• Latest
ΚΑΦΕΣ

Ο καφές συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον: Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

20 Οκτωβρίου 2020
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Κάλεσμα Αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας σε συνέχιση του αγώνα

7 Φεβρουαρίου 2026
Ενημερωτικές διαλέξεις σε στελέχη της Αστυνομίας, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Ενημερωτικές διαλέξεις σε στελέχη της Αστυνομίας, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

7 Φεβρουαρίου 2026
Η Σιάτιστα είναι ο επόμενος σταθμός του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» 

ΚΚΕ- ΚΝΕ: Οι φονιάδες δεν έχουν δουλειά δτο Πανεπιστήμιο. Να διακοπεί η συνεργασία με το CLUSTER DefenceEduNet!

7 Φεβρουαρίου 2026
Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»: “Η Καστοριά σε αδιέξοδο : Αναζητώντας Όραμα και Στρατηγική Ανάπτυξης”

“ΕΛΠΙΔΑ” – Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Μετεγκατάσταση Αναργύρων – Θεσμική αποκατάσταση και εφαρμογή της νομιμότητας Μια οφειλόμενη απάντηση στον Δήμαρχο Αμυνταίου !

7 Φεβρουαρίου 2026
Η Τοπική Διοίκηση Κοζάνης της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (I.P.A.) πραγματοποίησε την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Η Τοπική Διοίκηση Κοζάνης της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (I.P.A.) πραγματοποίησε την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

7 Φεβρουαρίου 2026
Πολυχώρος ξεκούρασης Κ. Τσανακτσίδης, για τους φοιτητές του πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας

Πολυχώρος ξεκούρασης Κ. Τσανακτσίδης, για τους φοιτητές του πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας

6 Φεβρουαρίου 2026
σχολειο

Πτολεμαΐδα: Μπήκε στο σχολείο ως πατέρας μαθητή και έκλεψε πορτοφόλι. Βίντεο

6 Φεβρουαρίου 2026
Εθιμοτυπικές επισκέψεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, σε Περιφερειάρχη και Δήμαρχο Κοζάνης

Εθιμοτυπικές επισκέψεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, σε Περιφερειάρχη και Δήμαρχο Κοζάνης

6 Φεβρουαρίου 2026
Έκοψαν την πίτα οι Αναρριχητές του Ο. Σ. Σιάτιστας

Έκοψαν την πίτα οι Αναρριχητές του Ο. Σ. Σιάτιστας

6 Φεβρουαρίου 2026
«Taste the past. Digital media for Byzantine heritage and authentic experiences in Northern Greece» από την USI UNESCO στην Καστοριά

«Taste the past. Digital media for Byzantine heritage and authentic experiences in Northern Greece» από την USI UNESCO στην Καστοριά

6 Φεβρουαρίου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Το Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη για την απώλεια του Γιώργου Παρχαρίδη

6 Φεβρουαρίου 2026
Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις της Κοινότητας Μεσοποταμίας

Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις της Κοινότητας Μεσοποταμίας

6 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο καφές συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον: Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

sierafm by sierafm
20 Οκτωβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΚΑΦΕΣ
0
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική εγκεφαλική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τρόμο (τρέμουλο), ακαμψία στα άκρα και τον κορμό και προβλήματα κίνησης και ισορροπίας. Τα άτομα με την πάθηση έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άνοιας.

Περίπου το 15% των ατόμων με την ασθένεια έχουν οικογενειακό ιστορικό Πάρκινσον, γεγονός που υποδηλώνει ότι κληρονόμησαν γονίδια που αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις προκύπτουν από μια πολύπλοκη, ελάχιστα κατανοητή αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Μια ανασκόπηση προηγούμενων ερευνών το 2010 έδειξε ότι όσο περισσότερη καφεΐνη καταναλώνει κανείς, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης Πάρκινσον. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με νόσο του Parkinson που δεν έχουν γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια έχουν χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα τους από τα άτομα χωρίς την ασθένεια.

Πάρκινσον: Τι ρόλο παίζει ο καφές και το γονίδιο LRRK2

Μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, επιχείρησε να ανακαλύψει εάν ο καφές θα μπορούσε επί της ουσίας να προστατεύσει άτομα με μετάλλαξη στο γονίδιο LRRK2. Διότι το συγκεκριμένο γονίδιο έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, αλλά δεν το εγγυάται.

Οι ερευνητές συνέκριναν άτομα με και χωρίς τη νόσο του Πάρκινσον. Και οι δύο ομάδες περιείχαν άτομα με και χωρίς μετάλλαξη στο γονίδιο LRRK2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διαφορές στα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα μεταξύ ατόμων με Πάρκινσον και αυτών χωρίς ήταν μεγαλύτερες μεταξύ ατόμων με αυτή τη γενετική μετάλλαξη.

Οι συγγραφείς δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Πέντε χημικές ουσίες που σχετίζονται με τον καφέ

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα πλάσματος αίματος από 368 άτομα που συμμετείχαν στο LRRK2 Cohort, ένα ερευνητικό έργο που ξεκίνησε το 2009 για την έρευνα του Πάρκινσον.

Μια ομάδα περιείχε 188 άτομα με Πάρκινσον και η ομάδα ελέγχου περιελάμβανε 180 άτομα χωρίς την ασθένεια. Περίπου το ίδιο ποσοστό κάθε ομάδας είχε μια μετάλλαξη στο γονίδιο LRRK2.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν το χημικό προφίλ του πλάσματος από τις δύο ομάδες, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα πέντε συγκεκριμένων χημικών ουσιών διέφεραν περισσότερο. Όλα σχετίζονταν με την καφεΐνη: Οι συγκεντρώσεις και των πέντε χημικών ήταν σημαντικά χαμηλότερες μεταξύ ατόμων με νόσο του Πάρκινσον από εκείνα που δεν είχαν την ασθένεια.

Μεταξύ αυτών με μη μεταλλαγμένο γονίδιο LRRK2, η συγκέντρωση καφεΐνης ήταν, κατά μέσο όρο, 31% χαμηλότερη στο πλάσμα των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον από ό,τι σε εκείνα χωρίς τη νόσο. Τα επίπεδα καφεΐνης ήταν 76% χαμηλότερα μεταξύ των ατόμων με Parkinson και μεταλλαγμένου γονιδίου LRRK2 σε σύγκριση με τους μάρτυρες.

Για να ελέγξουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από 212 από τους συμμετέχοντες, αναφέροντας πόσο καφεΐνη κατανάλωναν.

Αυτό αποκάλυψε ότι τα άτομα με Parkinson και μεταλλαγμένο γονίδιο LRRK2 κατανάλωναν 41% λιγότερη καφεΐνη ανά ημέρα από ό,τι τα άτομα που δεν είχαν Parkinson ανεξάρτητα από το αν είχαν μεταλλαγμένο γονίδιο, ή όχι.

Εναλλακτική εξήγηση

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους έδειξε απλά μια συσχέτιση μεταξύ της καφεΐνης και της νόσου του Πάρκινσον. Δεν απέδειξε ότι η κατανάλωση καφεΐνης προστατεύει τους ανθρώπους από την ασθένεια.

Για παράδειγμα, παραμένει η πιθανότητα ότι η μετάλλαξη στο γονίδιο LRRK2 όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για Parkinson, αλλά και το κάνει λιγότερο διατεθειμένο να καταναλώνει ποτά με καφεΐνη.

“Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν τα άτομα που έχουν προδιάθεση για τη νόσο του Πάρκινσον μπορεί να τείνουν να αποφεύγουν να πίνουν καφέ ή εάν ορισμένοι φορείς μετάλλαξης του γονιδίου πίνουν πολύ καφέ και επωφελούνται από τα νευροπροστατευτικά του αποτελέσματα”, λέει ο δρ. Crotty.

Επιπλέον,σημειώνει ότι η μελέτη εξέτασε τους ανθρώπους σε μια χρονική στιγμή, οπότε δεν λέει τίποτα για το πότε επιτυγχάνεται κάποιο προστατευτικό αποτέλεσμα ή πώς η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της νόσου.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

Tags: ΚΑΦΕΣ
Previous Post

Εφηβεία και Εναντιωματική Συμπεριφορά: Ένα στάδιο στην ανάπτυξη του παιδιού ή μια ανησυχητική συμπεριφορά που πρέπει να απασχολήσει τους γονείς;

Next Post

Κορωνοϊός: Με απόφαση Μητσοτάκη χωρίς φιλάθλους οι ποδοσφαιρικοί αγώνες

Next Post
ποδοσφαιρο

Κορωνοϊός: Με απόφαση Μητσοτάκη χωρίς φιλάθλους οι ποδοσφαιρικοί αγώνες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κάλεσμα Αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας σε συνέχιση του αγώνα
  • Ενημερωτικές διαλέξεις σε στελέχη της Αστυνομίας, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
  • ΚΚΕ- ΚΝΕ: Οι φονιάδες δεν έχουν δουλειά δτο Πανεπιστήμιο. Να διακοπεί η συνεργασία με το CLUSTER DefenceEduNet!
  • “ΕΛΠΙΔΑ” – Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Μετεγκατάσταση Αναργύρων – Θεσμική αποκατάσταση και εφαρμογή της νομιμότητας Μια οφειλόμενη απάντηση στον Δήμαρχο Αμυνταίου !
  • Η Τοπική Διοίκηση Κοζάνης της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (I.P.A.) πραγματοποίησε την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr