Με το βλέμμα στραμμένο στις 4 ή 5 Ιανουαρίου – οπότε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα εκτιμήσει τα τελευταία στοιχεία της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα – το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται τρία σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων:
- Το αισιόδοξο, δηλαδή το ταυτόχρονα άνοιγμα όλων των βαθμίδων (Δημότικο, Γυμνάσιο, Λύκειο) στις 8 Ιανουαρίου.
- Το αναγκαστικό, δηλαδή άνοιγμα δημοτικών και ενδεχομένως μιας ακόμα βαθμιδας.
- Το απευκταίο, δηλαδή την παράταση του λουκέτου στα σχολεία και την επανεκτιμηση της κατάστασης με την προοπτική να ανοίξουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Πρώτα τα Δημοτικά και τα Λύκεια;
Σε συνέντευξη της στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ερωτηθείσα σχετικά με το αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και τα γυμνάσια και τα λύκεια, σημείωσε αν το επέτρεπε η Επιτροπή «θα θέλαμε και τα γυμνάσια και τα λύκεια να επιστρέψουν στα θρανία».
Ωστόσο, στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες είναι και το σενάριο να ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Λύκεια, υπό την πίεση τόσο της ύλης (κυρίως εξεταστέας για την Γ’ Λυκείου), όσο και των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων ενόψει της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ως προς το Γυμνάσιο, μελετάται η παράταση της τηλεκπαίδευσης, μέχρι νεωτέρας.
Το «μοντέλο» της Άνοιξης, δηλαδή της πρώτης καραντίνας, έδειξε τις αδυναμίες της τηλεκπαίδευσης κυρίως για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου. Με αυτό ως δεδομένο, η δήλωσητης Σ. Ζαχαράκη ότι στόχος είναι «να ανοίξουν όχι μόνο τα Δημοτικά, αλλά και τα Λύκεια, καθώς τα παιδιά της τρίτης Λυκείου προετοιμάζονται για τη «μάχη» των Πανελληνίων», περιγράφει την αγωνια του υπουργείου Παιδείας για την έκβαση αυτής της σχολικής χρονιάς.
Εξάλλου, «λίγες ημέρες πριν την έναρξη των σχολείων, θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας», υπογράμμισε η ίδια, σημειώνοντας: «Θα έχουμε σύσκεψη με τους ειδικούς, θα εκτιμήσουμε την εικόνα και τότε θα αποφασίσουμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είπε σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ ότι η επιθυμία και η στόχευση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εισηγήσεις των ειδικών.
Ως προς το αν θα ανοίξουν ταυτοχρόνως όλες οι βαθμίδες (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) η Ν.Κεραμέως παρέμεμψε στα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ο «μαγικός» αριθμός κρουσμάτων που θα ανοίξει και τα σχολεία
Επέκταση του λοκ ντάουν έως τις 20 Ιανουαρίου, συνολικά, όπως προφανώς και στα σχολεία, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αναζοπύρωση της πανδημίας, έχει προτείνει ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μάλιστα, σε συνέντευξή του, εκτίμησε ότι τα περιοριστικά μέτρα, στα οποία εντάσσεται και το κλείσιμο των σχολείων, θα μπορούσαν να αρθούν μόνο εάν τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα κυμανθούν κοντά στον αριθμό 500 (ΣΚΑΪ, 21 Δεκεμβρίου).
Με την ίδια πρόταση συμφωνεί και ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, στις 21 Δεκεμβρίου στον ΣΚΑΪ. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι γιατροί αναμένουν αύξηση της νοσηρότητας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Επιφυλακτικοί με το άνοιγμα των σχολείων είναι και μέλη της Επιτροπής των ειδικών.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη επισήμανε ότι «θα το δείξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 4-5 Ιανουαρίου αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Γι΄αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια ώστε εκείνες τις ημέρες το άνοιγμα των σχολείων να είναι εφικτό» προσθέτοντας ότι «προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα των δημοτικών και κλιμακωτά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης».
Πηγή:aftodioikisi.gr