• Latest
ΦΥΛΑΚΗ

Ο νέος χάρτης των φυλακών στην Ελλάδα: Δημιουργούνται 8 νέα σωφρονιστικά καταστήματα, κλείνουν 5

22 Ιουνίου 2025
Βόιο: Σταθερά τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Μείωση ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση.  Βίντεο

Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο

22 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Fiesta Voio 2025 – Θριαμβευτικό φινάλε με Βασίλη Παπακωνσταντίνου Arthur Squwaks, Social Waste και Danny Alpha

Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία

22 Αυγούστου 2025
Στα 37.000.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Βοΐου το 2025

Ζευκλής: Οι ενεργειακές κοινότητες και τα έργα του Αερίου θα αφήσουν το αποτύπωμα της Δημοτικής Αρχής για τα επόμενα χρόνια. Βίντεο

22 Αυγούστου 2025

Γαλατινή: Έκλεψαν το παγκάρι της Αγίας Παρασκευής

22 Αυγούστου 2025
πορτοφολι, χρημα

«Πλησιάζει» το επίδομα των 250 ευρώ- Ποιοι θα το πάρουν

22 Αυγούστου 2025
φεγγαρι

Μαύρο φεγγάρι: Έρχεται στις 23 Αυγούστου η νύχτα του απόλυτου σκοταδιού

22 Αυγούστου 2025
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Δυτική Μακεδονία: Στην Αθήνα εκ νέου οι 13 Δήμαρχοι της Περιφέρειας – Συναντήσεις με Υπουργούς

22 Αυγούστου 2025
Γρεβενά: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μεσολούρι

Γρεβενά: Μαίνεται η πυρκαγιά στον πυρήνα της Βάλια Κάλντα – Περιορίστηκε σε δύσβατη πλαγιά

22 Αυγούστου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Η 40η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

22 Αυγούστου 2025
Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση και την επισκευή δώματος του 2ου Λυκείου και 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης 

Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση και την επισκευή δώματος του 2ου Λυκείου και 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης 

22 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Ως Μαρτυρικό Χωριό χαρακτηρίστηκε ο Πολύλακκος Βοΐου

Δήμος Βοΐου: Ως Μαρτυρικό Χωριό χαρακτηρίστηκε ο Πολύλακκος Βοΐου

22 Αυγούστου 2025
Συνάντηση συνεργασίας του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη

Συνάντηση συνεργασίας του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη

22 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο νέος χάρτης των φυλακών στην Ελλάδα: Δημιουργούνται 8 νέα σωφρονιστικά καταστήματα, κλείνουν 5

sierafm by sierafm
22 Ιουνίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΦΥΛΑΚΗ
0
SHARES
134
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ριζικά αλλάζει ο σωφρονιστικόςχάρτης της Ελλάδας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει καταρτίσει ένα εκτενές και πολυεπίπεδο σχέδιο δράσης που αναμένεται να εφαρμοστεί στην περίοδο 2025 – 2030. Βασικός στόχος είναι η αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος, η δημιουργία σύγχρονων υποδομών και η προώθηση εναλλακτικών μορφών έκτισης ποινής. Η ανάγκη γι’ αυτές τις παρεμβάσεις είναι επιτακτική, καθώς οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση των κρατουμένων στη χώρα, η οποία αναμένεται να φτάσει τους 14.000 με 14.500 το επόμενο διάστημα.

Το πιο καθοριστικό σημείο του σχεδίου, που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», είναι η δημιουργία οκτώ νέων καταστημάτων κράτησης. Ταυτόχρονα, πέντε από τα πιο παλαιά και προβληματικά σωφρονιστικά ιδρύματα πρόκειται να κλείσουν οριστικά: πρόκειται για τις φυλακές Κορυδαλλού, Αλικαρνασσού, Νεάπολης, Χαλκίδας και Ιωαννίνων. Η συνολική αύξηση της χωρητικότητας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα αγγίξει τις 6.800 νέες θέσεις, ανεβάζοντας το όριο φιλοξενίας κρατουμένων στις περίπου 14.700, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 38%.

Το μεγαλύτερο από τα νέα σωφρονιστικά καταστήματα πρόκειται να δημιουργηθεί στον Ασπρόπυργο Αττικής, με χωρητικότητα 2.000 ατόμων. Το σύνολο των νέων έργων θα χρηματοδοτηθεί με δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 268 εκατομμύρια ευρώ. Ειδική έμφαση δίνεται και στη χρήση προκατασκευασμένων υλικών, κάτι που σημαίνει ταχύτερες κατασκευές, χαμηλότερο κόστος, και δυνατότητα επέκτασης των υποδομών στο μέλλον, χωρίς εκτεταμένες παρεμβάσεις.

Η ριζική αυτή αναδιάρθρωση βασίστηκε και στις εκτενείς επισημάνσεις διεθνών επιτροπών, που επισκέφθηκαν ελληνικές φυλακές στις αρχές του 2024. Στις επισκέψεις τους σε ιδρύματα όπως ο Κορυδαλλός, η Αλικαρνασσός, το Μαλανδρίνο, τα Χανιά, οι φυλακές Πατρών, Θήβας και Ναυπλίου, διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα, από αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης μέχρι ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό. Πολλές από τις φυλακές λειτουργούν σε εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί εδώ και πάνω από μισό αιώνα, ενώ το 65% των σωφρονιστικών υποδομών χαρακτηρίζεται παρωχημένο και κοστοβόρο στη συντήρηση.

Για την καλύτερη παρακολούθηση και τον συντονισμό του σχεδίου, έχει συσταθεί διυπουργική επιτροπή, η οποία συνεδριάζει μηνιαίως παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού. Η πρώτη συνεδρίαση έλαβε χώρα στις 6 Μαΐου, ενώ προβλέπεται η σύνταξη ετήσιου απολογισμού της προόδου. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για την πρώτη φορά που η χώρα αποκτά ολοκληρωμένο και μακροπρόθεσμο πλάνο για τον σωφρονιστικό τομέα, σηματοδοτώντας το τέλος μιας μακράς περιόδου αποεπένδυσης.

Εκτός από τις κτιριακές παρεμβάσεις, ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στις εναλλακτικές μορφές έκτισης ποινής. Ξεχωρίζει η επαναφορά της ηλεκτρονικής επιτήρησης, γνωστής ως «βραχιολάκι», η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2026. Την πρώτη χρονιά θα καλύψει 500 υπόδικους και κρατούμενους, με στόχο να φτάσει συνολικά τα 2.500 άτομα σε πλήρη ανάπτυξη. Παράλληλα, προωθείται και η θεσμική επαναφορά της κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτικός τρόπος έκτισης ποινής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τον Μάιο του 2024 έως σήμερα, 742 καταδικασμένοι έχουν ήδη ενταχθεί σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ενώ το νέο πλαίσιο αναμένεται να αφορά συνολικά περίπου 1.000 άτομα.

Για την ενίσχυση της λειτουργίας των φυλακών, προβλέπεται η πρόσληψη συνολικά 877 νέων υπαλλήλων έως το 2027. Ήδη έχει εγκριθεί η πρόσληψη 417 ατόμων (352 φύλακες και 65 διοικητικοί/επιστημονικοί), ενώ από τα μέσα του 2026 αναμένονται ακόμα 460. Η διαδικασία θα αξιοποιήσει επιτυχόντες προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, ώστε να μειωθεί ο χρόνος πρόσληψης. Παράλληλα, σχεδιάζεται και θεσμική αλλαγή για να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης νέου προσωπικού, με πρότυπο τη διαδικασία που εφαρμόζεται για το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. Με αυτόν τον τρόπο, ο χρόνος πρόσληψης αναμένεται να μειωθεί από 24 μήνες σε 8 έως 10.

Ειδική μέριμνα δίνεται και στη στελέχωση των φυλακών με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Από τον Ιούνιο του 2025, 70 νέοι γιατροί και 165 νοσηλευτές θα ενισχύσουν τις μονάδες κράτησης σε όλη την Ελλάδα. Στόχος είναι να βελτιωθεί η πρόσβαση των κρατουμένων σε αξιοπρεπή περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Τέλος, το σχέδιο προβλέπει σημαντικές παρεμβάσεις και στον τομέα της επανένταξης. Ενισχύεται ο ρόλος της «Επανόδου», του φορέα που εποπτεύεται από το υπουργείο και υποστηρίζει την επανένταξη αποφυλακισμένων. Ήδη έχουν ξεκινήσει νέα παραρτήματα στον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες προγραμματίζεται η ίδρυση και άλλων δομών σε Κομοτηνή, Χανιά, Πάτρα, Χαλκίδα και Άμφισσα. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων εξετάζεται η παραχώρηση κτιρίου για τη δημιουργία ξενώνα βραχείας φιλοξενίας αποφυλακισμένων.

ΠΗΓΗ 

Tags: Δημιουργίαφυλακες
Previous Post

Ένας 18χρονος έστειλε έναν 19χρονο στο νοσοκομείο επειδή πάτησε like σε φώτο της κοπέλας του στo Facebook

Next Post

Τρεις συλλήψεις σε Κοζάνη και Καστοριά, για κατοχή ναρκωτικών

Next Post
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Τρεις συλλήψεις σε Κοζάνη και Καστοριά, για κατοχή ναρκωτικών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  • Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία
  • Ζευκλής: Οι ενεργειακές κοινότητες και τα έργα του Αερίου θα αφήσουν το αποτύπωμα της Δημοτικής Αρχής για τα επόμενα χρόνια. Βίντεο
  • Γαλατινή: Έκλεψαν το παγκάρι της Αγίας Παρασκευής
  • «Πλησιάζει» το επίδομα των 250 ευρώ- Ποιοι θα το πάρουν

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία στο Παπαθανάσης: Αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά στο Βόιο – Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση με προϋπολογισμό 7,95 εκατ. ευρώ
  2. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  4. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  5. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr