Μόλις πριν λίγο κατατέθηκαν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο κι από τον Ορειβατικό τα σχόλια για την μελέτη «ΑΣΠΗΕ ΙΣΧΥΟΣ 27,3MW ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΝΤΡΙΣΙΝΙΚΟΣ
Αποτελεί κοινή γνώση ότι ο Μπούρινος είναι μια ευαίσθητη περιοχή και για το λόγο αυτό προστατεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σε μια υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή, αποτελεί τη μοναδική για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά και Ειδική Ζώνη Διατήρησης για τα θηλαστικά.
Η συγκέντρωση έργων ΑΠΕ, λόγω γειτνίασης της περιοχής με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, είναι τεράστια κι ο Μπούρινος μοιάζει να είναι η τελευταία νησίδα παρθένας φύσης, ένα από τα τελευταία οικοσυστήματα σε ισορροπία.
Οι επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα, στα θηλαστικά αλλά και στα ενδημικά και σπάνια φυτά της περιοχής, θα είναι ολέθριες και μη αναστρέψιμες.
Με την υλοποίηση του έργου, οι απρόσιτες κορφές του Μπούρινου, σαν αυτή του Ντρισινίκου που προκαλούν θαυμασμό, θα πάψουν πια να είναι ελκυστικές για ορειβάτες και φυσιολάτρες γιατί θα προσομοιάζουν σε βιομηχανικό τοπίο.
Ο Μπούρινος αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για το Δήμο Βοΐου στη διεκδίκηση εσόδων από τον εναλλακτικό τουρισμό, για αυτό κι έχει επικεντρωθεί επί σειρά ετών, στην ανάδειξή της περιοχής για το σύνολο των χαρακτηριστικών της (γεωλογική ιστορία και σχηματισμοί, τοπίο, βιοποικιλότητα).
Στην κατεύθυνση της ήπιας αξιοποίησης της περιοχής, επενδύθηκαν από τον πρώην Δήμο Σιάτιστας και συνεχίζουν να επενδύονται από τον Δήμο Βοΐου εκατοντάδες ευρώ με στόχο την προστασία, την ανάδειξη του οικοσυστήματος του Μπούρινου αλλά και την προσέλκυση επισκεπτών με σκοπό την τόνωση της χειμάζουσας τοπικής οικονομίας.
Στην περιοχή λειτουργεί ορειβατικό καταφύγιο, κατασκευάστηκαν τρία ξύλινα κτίρια με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για την προβολή του Μεσιανού νερού, την άσκηση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών του βουνού. Εκπονήθηκαν μελέτες οικοτουριστικής ανάπτυξης και μπήκαν οι βάσεις για τη λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.
Η περιοχή θα αποτελέσει το επίκεντρο της εκπόνησης προγραμμάτων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και δράσης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που επαναλειτουργεί στη Σιάτιστα.
Η αξία της περιοχής πολλαπλασιάστηκε με την ένταξή της στο Παγκόσμιο κι Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO (22 Απριλίου 2021).
Η υλοποίηση του έργου της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, η διάνοιξη δρόμων σε βραχώδεις περιοχές, η τσιμεντοποίηση εκτάσεων όπου φύονται ενδημικά και σπάνια φυτά, η θανάτωση λόγω πρόσκρουσης χαρακτηριστικών εκπροσώπων της ορνιθοπανίδας κι η απώλεια ενδιαιτημάτων, η μεγάλης έκτασης εκχώσεις και επιχώσεις, θα υποβαθμίσουν σημαντικά την πολλαπλή αξία της περιοχής.
Το σχεδιαζόμενο έργο θα προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναστάτωση, στους κατοίκους της Σιάτιστας, αλλά και των γύρω Κοινοτήτων.
Η Σιάτιστα επί σειρά δεκαετιών υδροδοτείται από την περιοχή, το συναισθηματικό δέσιμο των κατοίκων με αυτήν είναι τεράστιο.
Το έργο καταστρατηγεί της αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας.
Η αναγκαία ισορροπία μεταξύ των τριών πυλώνων της αειφόρου ανάπτυξης (οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και προστασία του περιβάλλοντος) διαταράσσεται σε μεγάλο βαθμό υπέρ της οικονομικής συνιστώσας της και εις βάρος των άλλων δυο της κοινωνικής συνοχής αλλά κυρίως της περιβαλλοντικής.
Ζητούμε άμεσα να βγει από τα συρτάρια του Υπουργείου Περιβάλλοντος η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που έχει εκπονηθεί για την περιοχή και να υλοποιηθεί η πρόταση των ειδικών να χαρακτηριστεί ο Μπούρινος ως Ζώνη Προστασίας της Φύσης (ΖΠΦ).
Να λάβει γνώση ο ΟΦΥΠΕΚΑ και να γνωμοδοτήσει αρνητικά για τις ΜΠΕ του έργου.
Να ληφθούν σοβαρά υπόψη, επιτέλους, οι συστάσεις της Ε.Ε. προς τη χώρα μας για τις παραλείψεις και τις ανομίες που έχουν συντελεστεί σε περιοχές Natura.
Τέλος, διαβεβαιώνουμε προς πάσα κατεύθυνση πως κάτοικοι των γειτονικών περιοχών του έργου θα αντιδράσουν δυναμικά για τη μη υλοποίηση αυτού.
Αθανάσιος Μπούρτσος
Πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας
«Ο Μπούρινος»