Από το 1993 και κάθε χρόνο, η 22η Μαρτίου, έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού (World Water Day) και σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για τη σημασία του νερού και την ανάγκη για βιώσιμη διαχείρισή του.
Το νερό είναι το βασικότερο στοιχείο για τη διατήρηση της ζωής τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τους άλλους οργανισμούς, καθώς. καλύπτει το 70% της επιφάνειας της Γης και αποτελεί περίπου το 60% του ανθρώπινου σώματος.
Η πρόσβαση σε καθαρό νερό θεωρείται θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και είναι εξίσου σημαντικό με το οξυγόνο για την επιβίωση.
Η προστασία του νερού συνδέεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναδεικνύοντας το ως ένα κοινό αγαθό που πρέπει να διαφυλαχθεί για τις επόμενες γενιές.
Το νερό όμως δεν είναι μόνο ένας φυσικός πόρος, αλλά θεωρείται κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η σημασία του υπερβαίνει την επιβίωση, καθώς έχει διαμορφώσει την ιστορία, τις παραδόσεις και τις πνευματικές αξίες των κοινωνιών ανά τους αιώνες.
Σήμερα, η έλλειψη υδάτινων πόρων δημιουργεί μια αυξανόμενη ανησυχία σε πολλά μέρη του κόσμου. Η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του πληθυσμού και οι μη βιώσιμες πρακτικές χρήσης του νερού συμβάλλουν σε αυτό το πρόβλημα. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο σημαντική από ποτέ η εκτίμηση και η διατήρηση των υδάτινων πόρων.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού η ΔΕΥΑ Βοΐου προσφέρει συμβολικά σε μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Βοΐου ένα παγούρι με το λογότυπο “Λιγότερο πλαστικό, περισσότερο νερό”, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την αξία του νερού και την ανάγκη προστασίας του.

22 Mαρτίου2026
Τζιούφας Ιωσήφ
Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΕΥΑ Βοΐου



























