Νέο δελτίο τύπου εξέδωσε ενάντια στη γούνα και την κυβέρνηση η ΠΦΠΟ, με την ίδια εμμονή για απαγόρευση της γούνας, που αποδεικνύει ότι εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Πληρωμένη η απάντηση από την κυβέρνηση που τους χαλάει τη σούπα
Δείτε την ανακοίνωση
Οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και κυρίως το μπαράζ κυρώσεων που ανακοινώθηκε κατά της Ρωσίας φέρνουν όλο και πιο κοντά το τέλος της ελληνικής γούνας.
H Ευρώπη σταματά τις εξαγωγές και τις συναλλαγές ενώ προχωράει τον αποκλεισμό της Ρωσίας και στην χρήση κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο η κυβερνητική εμμονή συνεχίζεται με το να εγκρίνει και να χρηματοδοτεί νέες μονάδες-εκτροφεία, αντί να χρηματοδοτήσει τη δίκαιη μετάβαση αυτής της περιοχής σε άλλες βιώσιμες δραστηριότητες.
Επίκαιρη ερώτησή έθεσε ο Κρίτων Αρσένης στη Βουλή με θέμα: “Χωρίς σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση από τη γούνα η κυβέρνηση οδηγεί τη Δυτική Μακεδονία σε νέα κοινωνικά τετελεσμένα και οικονομικά αδιέξοδα”.
Στα επιχειρήματα του πολύ σωστά αναφέρει την ηθική στροφή των πολιτών κατά της γούνας αλλά και τη οικονομική κατάρρευση του κλάδου ο οποίος εκτός του ότι δεν είναι βιώσιμος εξαρτάται από δύο συγκεκριμένες χώρες αλλά και από τις χρηματοδοτήσεις επιδοτήσεις του κράτους. Επιπλέον τόνισε ότι 16 χώρες στην Ευρώπη έχουν καταργήσει η βρίσκονται σε διαδικασίες κατάργηση της γούνας ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση παίζει ένα ψηφοθηρικό εμπόριο ελπίδας αντί να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς να έχουν ένα αύριο, μία επόμενη μέρα και να περάσουν σε αλλαγή δραστηριότητας.
Αναφέρθηκε επίσης και στην παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά την αναστολή αδειών έγκρισης νέων μονάδων αλλά και ότι το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας “Ο Προφήτης Ηλίας” ζητά με επιστολή του στήριξη στον κλάδο της γουνοποιίας
Να χορηγηθεί ο βασικός μισθός τουλάχιστον για ένα χρόνο για τους άνεργους γουνεργάτες
Άμεσα Τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας
Εφάπαξ επίδομα στους μακροχρόνια ανέργους
Προγράμματα κατάρτισης σε νέα επαγγέλματα
Η απάντηση του κ. Κεδίκογλου στα κρίσιμα σημεία
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν υφίσταται ούτε το επικείμενο τέλος της γούνας ούτε η βίαιη απογουνοποίηση όπως ισχυρίζεστε. Οπωσδήποτε δε κάτι τέτοιο δεν είναι σήμερα στις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην Ιταλία ή αλλού αφορά, εάν ισχύει, την πολιτική επιλογή μιας άλλης χώρας και ως τέτοια δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, πολλώ δε μάλλον δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως τετελεσμένο ή βέβαιο ενδεχόμενο στην ελληνική κτηνοτροφική πραγματικότητα. Οι δε αποφάσεις των δικαστηρίων δεν αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού της εκτελεστικής εξουσίας κατά την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, πλην περιπτώσεων που με αυτές υποχρεώνεται η διοίκηση σε πράξη ή παράλειψη, κάτι που δεν προκύπτει στην παρούσα περίπτωση.
Όπως με ενημερώνει κι ο συνάδελφός μου, ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, μόλις χθες η ομοσπονδία των εκτροφέων αλλά και των γουναράδων είχαν συνάντηση στην Καστοριά, για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του πολέμου. Γιατί ο πόλεμος δεν θα κρατήσει για πάντα ούτε το τέλος της γούνας θα έρθει τόσο γρήγορα. Εκτός αν θέλετε να σφαγιαστούν είκοσι εκατομμύρια ζώα, όπως έγινε στη Δανία.
Επίσης να θυμάστε ότι η πλαστική γούνα επιβαρύνει το περιβάλλον πολύ περισσότερο και εδώ μιλάμε για προϊόντα από εκτροφή.
Τώρα, όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, τη στήριξη επαγγελματιών του κλάδου που θέλουν οικειοθελώς να μεταβούν σε άλλους τομείς απασχόλησης, να σας απαντήσω ότι οι λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης. Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι επαγγελματίες του κλάδου εκτροφής γουνοφόρων ζώων που θα επιθυμούσαν τη μετάβαση σε άλλους τομείς απασχόλησης μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει ο πρωτογενής τομέας για τις περιοχές δίκαιης μετάβασης.
Έκπληξή μας προκαλεί το γεγονός ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν γνωρίζει για την Ευρωπαϊκή κατάρρευση της γούνας αλλά και για την κατάργηση της γούνας στην Ιταλία, (η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021), ενώ επισήμανε ότι άν ισχύει αυτό αφορά <<την πολιτική επιλογή μιας άλλης χώρας και ως τέτοια δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.>>
Η Ιταλία είναι η 16η χώρα η οποία περνά σε κατάργηση του κλάδου ενώ η Ολλανδία και η Αυστρία, με την υποστήριξη του Βελγίου, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβακίας, ζητούν μόνιμη κατάργηση της γούνας στην Ευρώπη από τις αρχές του 2021.
Επιπλέον, ξεκινά σήμερα 22/3 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (Commission registration number: ECI(2022)000002) πρωτοβουλία Ευρωπαίων πολιτών με στόχο την απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης με τίτλο «Fur Free Europe».
Απηχώντας τις εκκλήσεις πολλών κρατών μελών, οι πολίτες της ΕΕ, καλούν την Επιτροπή να απαγορεύσει με νόμο, σε ολόκληρη την Ένωση, την:
– διατήρηση και θανάτωση ζώων με μοναδικό ή κύριο σκοπό την παραγωγή γούνας.
– διάθεση γούνας εκτρεφόμενων ζώων και προϊόντων που περιέχουν τέτοια γούνα στην αγορά της ΕΕ.
Όσον αφορά τις παραβιάσεις των αποφάσεων του ΣΤΕ για τα εκτροφεία και την αναστολή έγκρισης λειτουργίας αλλά και νέων εκτροφείων η απάντηση του <<Οι δε αποφάσεις των δικαστηρίων δεν αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού της εκτελεστικής εξουσίας κατά την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, πλην περιπτώσεων που με αυτές υποχρεώνεται η διοίκηση σε πράξη ή παράλειψη, κάτι που δεν προκύπτει στην παρούσα περίπτωση>>, είναι άκρως προβληματική καθώς η γνώμη του ΣτΕ δεν είναι τυπικά δεσμευτική, σπανίως όμως η Διοίκηση αφίσταται των υποδείξεών του αφού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού συστήματος δικαστικού ελέγχου της διοικητικής δράσης και είναι το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχου της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων. Σημαντικό ρόλο παίζει το ΣτΕ, και ιδίως το καθ’ ύλη αρμόδιο Ε’ Τμήμα, στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ελέγχει αν στην πράξη η Διοίκηση τηρεί τις διακηρύξεις του Συντάγματος και των Νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος (προστασία των δασών, εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κλπ.) και δε διστάζει να ακυρώσει εκτέλεση μεγάλων δημοσίων έργων, επειδή δεν πληρούν τους σχετικούς όρους κάτι το οποίο συμβαίνει στα Κορέστεια.
Όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα ο κλάδος της γούνας παρασιτεί λαμβάνοντας έκτακτες κρατικές ενισχύσεις για να συνεχίζει την λειτουργία του, τις οποίες και λαμβάνει εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια της πανδημίας. Τα δύο τελευταία χρόνια, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χρηματοδότησε τον κλάδο με τεράστια ποσά πάνω από 22.000.000 αλλά και πολλά εκατομμύρια δόθηκαν και από de minimis. Επιπλέον, υπήρξε και δωδεκάμηνη απαλλαγή από το ΦΠΑ της αγοράς και της εισαγωγής αγοράς και της εισαγωγής αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή ή ενδοκοινοτική παράδοση με την Απόφαση Α.1218/23.9.2021 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή Γεωργίου, καθώς και των υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τις πράξεις αυτές, που περιλαμβάνεται στους πληγέντες από τη διάδοση της νόσου Covid-19 και στα μέτρα αποτροπής διάδοσης αυτής.
Η επίκληση στο συναίσθημα δε του Υφυπουργού
<<Εκτός αν θέλετε να σφαγιαστούν είκοσι εκατομμύρια ζώα, όπως έγινε στη Δανία >>
αναδεικνύει την μη συνειδητοποίηση της μικρής ζωής των μινκ, τα οποία αναπαράγονται και εκτρέφονται μέσα σε μικρά κλουβιά για 7-8 μήνες και στη συνέχεια θανατώνονται και γδέρνονται με σκοπό το ανθρώπινο κέρδος. Τα ενήλικα μινκ που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή σταβλίζονται σε ξεχωριστά κλουβιά μέχρι το ζευγάρωμα το οποίο συμβαίνει το Μάρτιο.Τα περισσότερα ζώα θανατώνονται και έπειτα γδέρνονται τον Νοέμβριο και τα ζώα που προορίζονται για αναπαραγωγή σταβλίζονται ξεχωριστά ως τον επόμενο Μάρτιο. Τα αρσενικά και τα μη ζευγαρωμένα θηλυκά θανατώνονται λίγο αργότερα. Τα ζευγαρωμένα θηλυκά γεννούν τον Μάιο και τα νεογνά απογαλακτίζονται στην ηλικία των 6-8 εβδομάδων. Μετά τον απογαλακτισμό, τα νεογνά στην ηλικία των 11-12 εβδομάδων χωρίζονται σε ζευγάρια θηλυκών και αρσενικών (σε κάποιες περιπτώσεις ένα ενήλικο θηλυκό και ένα από τα αρσενικά νεογνά της μπορεί να σταβλίζονται στο ίδιο κλουβί). Συνεπώς ο αριθμός των μινκ κατά την περίοδο που βρισκόμαστε είναι πολύ μικρός λόγω της διαδικασίας. Γνωρίζοντας αυτά λοιπόν η ΠΦΠΟ σε επιστολή της στην κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα ζήτησε και περυσι όπως και φέτος να σταματήσει σε πρώτη φάση η αναπαραγωγή και να προχωρήσουμε σε κατάργηση του κλάδου. Ο κ. Αρσένης δεν πρότεινε καν κάτι τέτοιο, συνεπώς η επίκληση αυτή ήταν σκόπιμα παραπλανητική. Ακόμα και σε περίπτωση κατάργησης του κλάδου σε όλες τις χώρες δόθηκε περίοδος μετάβασης ενώ οι σφαγές των μινκ έγιναν σε μολυσμένα εκτροφεία λόγω κορονοϊού. Αυτό είναι κάτι το οποίο ο Υφυπουργος θα έπρεπε να γνωρίζει καθώς και τις εξελίξεις στην Ευρώπη.
Όσον αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γούνας η καραμέλα αυτή των γουναράδων την οποία έχει οικειοποιηθεί η κυβέρνηση είναι ψευδής: <<Επίσης να θυμάστε ότι η πλαστική γούνα επιβαρύνει το περιβάλλον πολύ περισσότερο και εδώ μιλάμε για προϊόντα από εκτροφή.>> Η ΠΦΠΟ ακόμα περιμένει στοιχεία από την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας για να στηρίξει αυτό το επιχείρημα αλλά και τις άλλες κατηγορίες τους εναντίον μας .
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια πρόστιμα σε δεκάδες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του δέρματος και της γούνας. Τα πρόστιμα αφορούν σε παραβιάσεις –πολλές φορές μακροχρόνιες– της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που συνδέονται και με τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων. Επιπλέον,σε σύγκριση με άλλα υφάσματα, η γούνα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο ανά κιλό σε 17 από τις 18 περιβαλλοντικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής, του ευτροφισμού και των τοξικών εκπομπών.
Στη δευτερολογία του ο Υφυπουργός είπε ότι <<υπάρχουν τα νέα προγράμματα που προσφέρουν εναλλακτικές οδούς σε όποιους το επιθυμούν.>>
Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ένταξης του κλάδου στο ταμείο δίκαιης μετάβασης αλλά αυθαίρετα ίσως δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους να αλλάξουν δραστηριότητα. Δυστυχώς η κυβέρνηση φαίνεται ότι σκοπεύει τελικά να κάνει την Ελλάδα τον στάβλο της Ευρώπης αν δεν απαγορεύσει τη γούνα η Ευρώπη, με χιλιάδες εκτροφεία από ημεδαπούς και ξένους επενδυτές από χώρες, όπως η Δανία και η Φινλανδία κάτι το οποίο και ο κ. Τσούκας επιβεβαιώνει σε συνέντευξη του. Παραδείγματα αυτών των επενδύσεων είναι τα 4 νέα εκτροφεία στα Κορέστεια αλλά και η νέα άδεια έγκρισης λειτουργίας διάρκειας αορίστου χρόνου η οποία δόθηκε 10/3/2022 για νέο εκτροφείο 6 χλμ. περίπου από τον κρατικό Αερολιμένα Καστοριάς και χωρητικότητας 5500 μινκ. Ωστόσο λόγω του Κορωνοιού στην Κίνα, Ουκρανία, Ρωσία αλλά και του πρόσφατου πολέμου ήρθε η και η ταφόπλακα του κλάδου καθώς δεν υφίσταται πλέον αγορά. Επιπλέον, η νέα διαβούλευση Fur Free Europe Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών έχει εντοπίσει αυτό το σημείο περι μονοπωλίου γούνας κτλ, και το περιλαμβάνει στα επιχειρήματα της για Ευρωπαϊκή απαγόρευση της γούνας.
Συγκεκριμένα αναφέρει: Η ύπαρξη απαγορεύσεων παραγωγής σε ορισμένα κράτη μέλη έχει διαστρεβλωτικό αντίκτυπο στην αγορά προμήθειας προϊόντων γούνας εκτροφής. Αυτό ευνοεί τους εμπόρους σε εκείνα τα κράτη μέλη όπου δεν υπάρχει απαγόρευση παραγωγής, εις βάρος εκείνων των χωρών της ΕΕ όπου ισχύουν ήδη οριστικές απαγορεύσεις.
Οι γουνοποιοί ζητούν να συζητηθεί άμεσα το θέμα σε επίπεδο κυβέρνησης και να γίνει γνωστό και στη Σύνοδο κορυφής, ώστε να καταστούν και οι υπόλοιποι εταίροι κοινωνοί των επιπτώσεων που έχουν επιφέρει οι κυρώσεις και ο πόλεμος στην ελληνική γουνοποιία. Μέρος της τοπικής κοινωνίας ζητάει αλλαγή και κίνητρα σε νέες δραστηριότητες αλλά η πολιτικη δακρυφιλία παραμένει. Η κυβέρνηση σε ρόλο παρατηρητή βλέπει τους ανθρώπους της Δυτ.Μακεδονίας να κλάινε χρόνια τώρα λόγω της οικονομικής ύφεσης της ανεργίας και της κατάρρευσης του κλάδου της γούνας και απλά απαξιεί να σχεδιάσει μια ουσιαστική λύση για αυτούς τους ανθρώπους. Εάν η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών λάβει ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης εντός ενός έτους από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αντιδράσει και να προχωρήσει σε κατάργηση.
H ΠΦΠΟ έχει προτείνει να μη δοθούν άλλες κρατικές ενισχύσεις αλλά να ενταχθεί ο κλάδος σε πρόγραμμα μετάβασης και αλλαγή δραστηριότητας. Ο οικονομικός παρασιτισμός του κλάδου από το κράτος, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, η κοινωνική αναταραχή γύρω από τη διατήρηση των μινκ και οι αυξανόμενες ηθικές αντιρρήσεις για τη διατήρηση των ζώων για την παραγωγή γούνας απαιτούν τον τερματισμό της.
«Ας μην είναι και σ’ αυτό η χώρα μας ακόλουθος, καθυστερημένη, κοιμώμενη και τελευταία. Οι πολίτες επιθυμούν πρόοδο»
Το τέλος της γούνας πρέπει να έρθει τώρα.