• Latest
Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο RAIDO

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο RAIDO

13 Μαΐου 2025
Αναδιαμορφώνοντας τον κόσμο με την βοήθεια του AI

Καστοριά: Η τεχνητή νοημοσύνη “εργαλείο” στα χέρια και των απατεώνων. Βίντεο

29 Οκτωβρίου 2025
ΜΠΟΝΤΑΣ

Γεώργιος Μπόντας: Η διαδρομή του, όπως καταγράφηκε στο siatistanews.gr

29 Οκτωβρίου 2025
Το πρόγραμμα Εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση της Σιάτιστας

Δήμος Βοΐου: 113η Επέτειος της Μάχης της Σιάτιστας – Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

29 Οκτωβρίου 2025
Μαλούτας: Ανησυχούμε για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης, δεν επιχαίρουμε που δικαιωθήκαμε στην κριτική μας

Κοζάνη: Σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί η τηλεθέρμανση, λόγω διαρροής, μέχρι αύριο το μεσημέρι

29 Οκτωβρίου 2025
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Δήμος Σερβίων: Απογραφή Ανελκυστήρων έως τις 30 Νοεμβρίου 2025

29 Οκτωβρίου 2025
Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα 2025-2030 του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρύτανη του ΠΔΜ με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα 2025-2030 του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρύτανη του ΠΔΜ με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη

29 Οκτωβρίου 2025
Καλονέρι: Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 2 Νοεμβρίου

Καλονέρι: Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 2 Νοεμβρίου

29 Οκτωβρίου 2025
Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα την Οπαδική Βία, «Υπάρχουν Λάθος Χρώματα;» από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης, με τη Διεύθυνση Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας του  Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα την Οπαδική Βία, «Υπάρχουν Λάθος Χρώματα;» από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης, με τη Διεύθυνση Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας του  Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

29 Οκτωβρίου 2025
Εποικοδομητικός διάλογος στις Βρυξέλλες του Μιλτιάδη Καρακουλάκη με τον Επίτροπο Υγείας και Ευζωίας των Ζώων Olivér Várhelyi

Εποικοδομητικός διάλογος στις Βρυξέλλες του Μιλτιάδη Καρακουλάκη με τον Επίτροπο Υγείας και Ευζωίας των Ζώων Olivér Várhelyi

29 Οκτωβρίου 2025
ΑΜΕΑ ΕΟΡΔΑΙΑ

Κατάθεση πρότασης για Κοινωνικό Τιμολόγιο Τηλεθέρμανσης υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία

29 Οκτωβρίου 2025
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

ΔΕΥΑΚ: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του πατέρα της Ε. Παπαδοπούλου

29 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Ημερίδα με θέμα «Λογοτεχνία και Τύπος» στη Σιάτιστα

Δήμος Βοΐου: Ημερίδα με θέμα «Λογοτεχνία και Τύπος» στη Σιάτιστα

29 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο RAIDO

sierafm by sierafm
13 Μαΐου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο RAIDO
0
SHARES
13
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

RAIDO: Εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και βιωσιμότητας στον τομέα της ενέργειας

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο RAIDO (101135800), το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και βιωσιμότητας στον τομέα της ενέργειας. Το ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της διαχείρισης των ενεργειακών υποδομών και ιδιαίτερα όσον αφορά τις διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο RAIDO συμμετέχουν περισσότεροι από 20 φορείς, από 10 ευρωπαϊκές χώρες με συντονιστή το Ινστιτούτο Jožef Stefan της Σλοβενίας.

Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται και η αυξανόμενη ανάγκη για βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας εντείνεται οι έξυπνες, αξιόπιστες και αποδοτικές λύσεις διαχείρισης ενέργειας καθίστανται απαραίτητες. Το έργο RAIDO ανταποκρίνεται σε αυτή την πρόκληση αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας, την υποστήριξη της λειτουργικής ευελιξίας των ενεργειακών συστημάτων και τη μείωση των εκπομπών CO₂.

Η ανάπτυξη των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης στο πλαίσιο του έργου βασίζεται σε προηγμένες μεθοδολογίες όπως η χρήση ψηφιακών διδύμων (digital twins) και μοντέλων διάχυσης (diffusion models) για τη δημιουργία αξιόπιστων και αμερόληπτων δεδομένων κατάρτισης. Επιπλέον, αξιοποιούνται εργαλεία «Πράσινης» Τεχνητής Νοημοσύνης (Green AI) με τεχνικές μηχανικής μάθησης όπως το few-shot και το zero-shot learning που μειώνουν την ανάγκη για μεγάλους όγκους δεδομένων ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή απόδοση των μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στο πλαίσιο του έργου, η ΔΕΗ θα υλοποιήσει πιλοτική εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε κατάλληλα ελεγχόμενο περιβάλλον υποδομών ενέργειας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τις υφιστάμενες πλατφόρμες της. Η συμμετοχή της ΔΕΗ στο RAIDO ευθυγραμμίζεται  με τη στρατηγική της για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και την προώθηση καινοτόμων ψηφιακών λύσεων που υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση. Στόχος είναι η δοκιμή των εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης σε πραγματικές συνθήκες και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους, συμβάλλοντας στην προσαρμογή τους στις ειδικές ανάγκες του ενεργειακού τομέα.

Το έργο διανύει το δεύτερο έτος υλοποίησης και ήδη έχουν δρομολογηθεί τα πρώτα σενάρια πιλοτικής εφαρμογής. Η ΔΕΗ συμμετέχει ως βασικός εταίρος πιλοτικής εφαρμογής με αντικείμενο τη δοκιμή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης στη λειτουργία και διαχείριση των ενεργειακών υποδομών της.

Επενδύοντας σταθερά στην πράσινη ενέργεια, στις έξυπνες υποδομές και στην τεχνολογία, ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στη διαμόρφωση της νέας ενεργειακής εποχής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε Powertech εταιρεία αποτελεί φυσική εξέλιξη αυτής της πορείας. Η ενεργή συμμετοχή του Ομίλου ΔΕΗ σε ερευνητικά έργα όπως το RAIDO αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Ομίλου στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του στην καινοτομία, καθώς και την ενεργό συμβολή σε ένα βιώσιμο, ψηφιακό και αποδοτικό ενεργειακό μέλλον για τη Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Πληροφορίες:

PPC Group

Διεύθυνση Σχέσεων με ΜΜΕ

Χαλκοκονδύλη 30, 104 32 Αθήνα

Τ: +30 211 750 9310, +30 697 270 7713

E: [email protected]

 

 

Σχετικά με τον Όμιλο ΔΕΗ

Η ΔΕΗ είναι η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες στην παραγωγή, διανομή και πώληση προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών ενέργειας στην Ελλάδα, την Ρουμανία και την Βόρεια Μακεδονία. Το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ ανέρχεται σε 12,3GW, με θερμικούς, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 21TWh, ενώ η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση στα δίκτυα διανομής της στο τέλος του 2024, ανερχόταν σε περίπου €4,9 δισ.

Ο Όμιλος ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας συνολικά 8,8 εκατ. πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 32TWh ηλεκτρικής ενέργειας και μία ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Το Στρατηγικό Σχέδιο μετασχηματισμού του Ομίλου ΔΕΗ βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: α) καθαρό και ευέλικτο χαρτοφυλάκιο μονάδων παραγωγής, με την προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και την απo-ανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων της μέσω της επιτάχυνσης της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, (β) Εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής μέσω της εφαρμογής νέων τεχνολογιών σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου και (γ) παροχή υπηρεσιών λιανικής τοποθετώντας τον πελάτη στο επίκεντρο της εμπορικής δραστηριότητάς της.

Η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950, είναι εισηγμένη εταιρεία από το 2001 και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Previous Post

Πανελλαδικές 2025: Τι ανακοινώθηκε για τον αριθμό των εισακτέων

Next Post

Στο Δήμο Βοΐου δωρεάν για 20 χρόνια τμήμα του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου

Next Post
Στο Δήμο Βοΐου δωρεάν για 20 χρόνια τμήμα του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου

Στο Δήμο Βοΐου δωρεάν για 20 χρόνια τμήμα του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Καστοριά: Η τεχνητή νοημοσύνη “εργαλείο” στα χέρια και των απατεώνων. Βίντεο
  • Γεώργιος Μπόντας: Η διαδρομή του, όπως καταγράφηκε στο siatistanews.gr
  • Δήμος Βοΐου: 113η Επέτειος της Μάχης της Σιάτιστας – Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
  • Κοζάνη: Σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί η τηλεθέρμανση, λόγω διαρροής, μέχρι αύριο το μεσημέρι
  • Δήμος Σερβίων: Απογραφή Ανελκυστήρων έως τις 30 Νοεμβρίου 2025

Πρόσφατα σχόλια

  1. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  3. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
  5. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr