Νέα εμπλοκή φαίνεται πως υπάρχει στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Σκοπιανού, στο πιο κομβικό σημείο τους, τα τελευταία 24ωρα.
Τα Σκόπια κάνουν πίσω, αναφορικά με τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Νικολά Ντιμιτρόφ, καθώς φαίνεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ αντιμετωπίζει δυσκολίες προκειμένου να προωθήσει τα σημεία στα οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές.
Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα προειδοποίησε για απομάκρυνση από το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες, όπως και ότι απομακρύνεται η πιθανότητα να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Σκόπια θέλησαν να συναντηθούν ξανά οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ή να γίνει σύσκεψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων. Ουσιαστικά, τα Σκόπια προσπαθούν να υπαναχωρήσουν από την ονομασία erga omnes, αλλά η Αθήνα δεν υποχωρεί από τη θέση της πάνω σε αυτό το ζήτημα, όπως και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Αλλωστε, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ζάεφ εντός των συνόρων στο ζήτημα του erga omnes έγιναν ξεκάθαρες τα τελευταία 24ωρα και με τις δηλώσεις του Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ απέρριψε κατηγορηματικά μία ονομασία για συνολική χρήση, στάση που έχει και η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας.
Επειτα από την τελευταία εμπλοκή, φαίνεται πως είναι δύσκολο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που θα οδηγούσε τα Σκόπια στον προθάλαμο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ένα χρονοδιάγραμμα που είχε ως ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Στο μεταξύ, αντιδρώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού αξιωματούχου, τα Σκόπια ζήτησαν υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά.
«Η υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά όλων των πολιτικών παραγόντων και στις δύο χώρες είναι το μεγαλύτερο όφελος και για την εξεύρεση λύσης», ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στην ιστοσελίδα telma.
Το δημοσίευμα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ελληνα κυβερνητικού αξιωματούχου, ανέφερε ότι είναι άγνωστο εάν πρόκειται για ένα σοβαρό βήμα προς τα πίσω στις διαπραγματεύσεις ή μια κίνηση τακτικής από την ελληνική πλευρά.
Πριν διαφανεί η νεότερη εμπλοκή, οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει για μία ακόμη φορά τη στήριξή τους στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, για την επίλυση του ονοματολογικού.
«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαφωνίας. Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας θα βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονοματολογικού για το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», ανέφερε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της υπηρεσίας της ΠΓΔΜ «Φωνή της Αμερικής».