Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και η ΓΓ Ενέργειας παρουσιάζουν το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο.
Η κυβέρνηση παρουσιάζει το πρωί της Πέμπτης το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στους φορείς του Δημοσίου, υπουργεία και δήμους.
Οι υπουργοί ανακοίνωνουν, παράλληλα, μέτρα για τη συντήρηση και λειτουργία των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια για τη βελτίωση της απόδοσής τους, ενώ θα απευθύνουν και γενική σύσταση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για εξοικονόμηση.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε αυτή την συγκυρία η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά στη συστηματοποίηση μέτρων για την εξοικονόμησε ενέργεια σε δημόσιους φορείς. Ανακοίνωσε στο πλαίσιο αυτό, τους τρεις άξονες των παρεμβάσεων:
- Λειτουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης της ενέργειας
- Μείωση της κατανάλωσης της τάξης του 30 % μέχρι το 2030
- Παροχή κινήτρων στους φορείς του Δημοσίου για εξοικονόμηση
Όπως σημείωσε, μάλιστα, τα συγκεκριμένα μέτρα – μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα – σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τον αρμόδιο ΥΠΕΣ, Μάκη Βορίδη, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών.
Μεταξύ των παρεμβάσεων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι και το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» ύψους 640 εκατ. ευρώ που στοχεύουν σε εξοικονόμηση ενέργειας 30% σε 2,5 εκατομμύρια τμ. κτηρίων του δημοσίου.
Στο 10% ο στόχος της εξοικονόμησης της ενέργεια στους φορείς
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, οι φορείς (Δήμοι και υπουργεία) καλούνται να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 10% – ενώ θα υπάρξουν και διαφορές ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φορέα.
Εφόσον οι υπέυθυνοι δεν κατορθώσουν να «πιάσουν» τον στόχο, θα κληθούν να βρουν εναλλακτικές πηγές για να καλύψουν το ενεργειακό κόστος.
Σε ό,τι αφορά στα bonus, η τελική απόφαση για τα ποσά θα κριθεί από το πόση ενέργεια θα καταφέρει να εξοικονομήσει η κάθε υπηρεσία.
Σημειώνεται πως όποιος φορέας δεν κάνει συντήρηση των κλιματιστικών – ακόμη κι αν πιάσει τους στόχους του – θα πάρει λιγότερα χρήματα ως bonus, αφού αν είχε καθαρίσει τα air condition, τότε θα είχε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.
Νέα πλατφόρμα με ενεργειακούς υπεύθυνους ανά φορέα
Ο Κώστας Σκρέκας διευκρίνισε, παράλληλα, πως θα οριστεί ενεργειακός υπεύθυνος ανά υπηρεσία, που θα δηλωθεί σε συγκεκριμένη πλατφόρμα. Θα υπάρξει, παράλληλα, help desk με ειδικούς για να βοηθηθούν οι φορείς.
Μέσω της πλατφόρμας θα παρακολουθείται η κατανάλωση ανα κτίριο και δομή, ενώ εκεί θα καταγράφονται οι λογαριασμοί ρεύματος – παλαιότεροι και νέοι – προκειμένουν να γίνεται σύγκριση.
Πώς θα πρέπει να λειτουργούν τα κλιματιστικά
Όπως διευκρινίστικε, τα κλιματιστικά θα ρυθμιστούν σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, και πάντως η θερμοκρασία θα πρέπει να μην είναι πολύ χαμηλή.
Παράλληλα, ζητήθηκε από τους εργαζόμενους ανά 2-3 ώρες να κλείνουν τα κλιματιστικά για 10 λεπτά και ανοίγουν τα παράθυρα.
Την ίδια ώρα, θα πρέπει να κλείνουν υπολογιστές, φώτα, κλιματιστικά όταν φεύγουν από το γραφείο.
Θα τοποθετηθούν, ακόμη, στόρια και κουρτίνες και προτείνεται να μένουν αεριζόμενοι οι χώροι τα βράδια, για να μειωθεί η ζέστη το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει αυξημένη χρηματοδότηση (bonus) στους φορείς της γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, δήμους κ.λπ.) που θα ακολουθήσουν τις συστάσεις και θα μειώσουν την κατανάλωσή τους.
Επειδή δεν υπάρχει άμεσος τρόπος ελέγχου της θερμοκρασίας λειτουργίας του κλιματιστικού, η ανταπόκριση στις κυβερνητικές συστάσεις θα αξιολογείται βάσει της σύγκρισης του λογαριασμού ρεύματος της περιόδου αναφοράς (π.χ. Ιούλιος – Αύγουστος 2022) με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενου έτους.
Όταν θα διαπιστώνεται ότι αυτή είναι χαμηλότερη από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο αντίστοιχος φορέας θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια τακτικού προϋπολογισμού.
Για την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρίζονται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου.
Πηγή: dikaiologitika.gr